luni, 22 septembrie 2014

Rusia agită apele în statele baltice. Un ofiţer de informaţii estonian, răpit de un comando rus, este judecat pentru spionaj


Viorica Marin



După răpirea unui agent de informaţii estonian, Moscova cere Letoniei şi Estoniei să rezolve problema cetăţenilor de etnie rusă care trăiesc  pe teritoriul celor două state.


Moscova s-a adresat comunităţii internaţionale cu cererea de a exercita influenţă asupra autorităţilor din Letonia şi Estonia pentru a rezolva urgent problema apatrizilor (cetăţenilor de etnie rusă de pe teritoriul acestor două state baltice n.r), a declarat Konstantin Dolgov, împuternicit al Ministerului rus de Externe  pentru drepturile omului, citat de Vocea Rusiei. Potrivit acestuia, o mare parte a populaţiei din aceste ţări este privată de drepturile politice şi socio-economice de bază. De asemenea, Dolgov a menţionat că în aceste ţări este încălcat statutul limbii ruse. 


Aceste cereri vin după răpirea, săptămâna trecută, a unui agent de informaţii estonian, chiar de pe teritoriul Estoniei. Operaţiunea, demnă de filmele de spionaj, a avut loc la două zile după vizita istorică a preşedintelui american Barack Obama în capitala estoniană, Tallin şi după summit-ul NATO din Ţara Galilor în care aliaţii au decis întărirea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice  în statele de pe flancul său estic. 


Ofiţer de informaţii estonian, răpit ca-n filme 


Serviciul de securitate rus, FSB, susţine că l-a arestat pe agentul Eston Kohver în nord-vestul Rusiei, în apropiere de graniţa estoniană, în timpul unei acţiuni ilegale a acestuia. Potrivit FSB, agentul eston avea asupra sa un pistol Taurus, muniţie, 5.000 de euro şi echipament special pentru înregistrări ilegale şi dar şi alt echipament destinat unei misiuni de spionaj. 


Dar Tallinul spusţine că ofiţerul Kohver Eston, în vârstă de 44 de ani, a fost răpit de un comando înarmat, în timp ce era în misiune, la frontiera ruso-estoniană. Cotidianul „Postimees“ scrie că comandoul rusesc ar fi venit cu un elicopter,  iar la locul răpirii au fost găsite mai multe cartuşe. Serviciile speciale estoniene spun că indivizii veniţi din Rusia au bruiat comunicaţiile radio şi pe cele telefonice şi au utilizat chiar şi grenade fumigene în timpul acestei operaţiuni considerată fără precedent după 1991, potrivit şefului serviciului de informaţii estonian, Arnold Sinisalu. 



Test pentru NATO  


Analiştii susţin că răpirea şi plasarea în arest în Rusia a ofiţerului estonian Eston Kohver este o încercare a  Kremlinului de a evalua răspunsul NATO la un incident care implică unul dintre membrii săi mai mici. „Operaţiunea a fost cu sigurantă planificată şi pregătit cu grijă. Răpirea pe teritoriu estonian a fost cu siguranţă o alegere premeditată pentru a arăta că FSB-ul poate acţiona în orice moment “, a declarat Kaarel Kass, analist la Centrul estonian de Studii de Apărare, citat de „Le Temps“.   


Potrivit cotidianului estonian „Postimees“, nu este exclus ca agentul Kohver care  „investiga corupţia la scară largă de la vamă“ să fi descoperit implicarea în contrabanda a unor înalţi oficiali ruşi. 


Andrei Soldatov, care conduce site-ul agentura.ru, specializat în problemele serviciilor secrete, susţine că dacă „era o afacere reală, serviciile secrete ruse nu ar fi arestat niciodată un spion atunci când pleca la o întâlnire, cu un agent rus, aşa cum a declarat FSB, ci aştepta să-i surprindă pe amândoi“ . „Această poveste este mai degrabă legată de propagandă, vizează opinia publică din Rusia, pentru a-i reaminti că Estonia a fost întotdeauna bază pentru serviciile secrete, în special cele americane“, spune expertul. 


Justiţia rusă l-a inculpat pentru spionaj pe agentul Estonian. Acesta riscă până la 20 de ani de închisoare, potrivit avocatului său. Uniunea Europeană a cerut  „eliberarea imediată“ a ofiţerului.   



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu