marți, 10 septembrie 2013

Oameni Celebri - FEDERICO FELLINI




Federico Fellini este unul dintre cei mai cunoscuti si admirati regizori de film, numele sau este cunoscut chiar si de cei care nu au vazut vreodata unal dintre productiile sale.

S-a nascut pe 20 ianuarie 1920 in Rimini.

Si-a valorificat inclinatia artistica inainte de a implini varsta de 20 de ani, prin publicarea unor lucrari in diferite reviste satirice din Roma, printre care Marc Aurelio, una dintre cele mai apreciate publicatii din acea perioada.

Din 1941 incepe sa lucreze ca scenarist si colaboreaza la pelicule importante ca "Roma citta aperta" (1945), "Paisŕ" (1946), "Senza pietŕ"(1948), "Europa 51"(1951). In regie si-a facut debutul cu pelicula "Luci del varieta" (1951), lucrare care ar putea fi tradusa ca fiind o excursie melancolica in lumea fascinanta a teatrului de varietati. Alaturi de el a lucrat Alberto Lattuada.

Viziunile sale artistice au fost marcate de aventurile din copilarie. Dupa ce a fost inscris la o scoala cu internat, a fugit pentru a se alatura unei trupe de circ. Desi nu a ramas foarte mult timp alaturi de acrobati, stilul sau regizoral a fost vizibil influentat.

Mai tarziu este remarcat de marele regizor italian Roberto Rossellini.

Fellini a fost unul dintre scenaristii capodoperei lui Rossellini, "Roma citta aperta" (1945).

Primul film a carui regie a semnat-o singur a fost "Seicul alb" (1951). Dar prima sa pelicula importanta este cu siguranta "I Vitelloni" (1953).

Desi foarte putin cunoscuta in afara Italie, filmul este povestea unui grup de tineri ajunsi in pragul maturitatii si obligati sa accepte si sa inteleaga noi responsabilitati. Acest film i-a inspirat mai tarziu pe alti regizori intre care George Lucas sau Barry Levinson.

Succesul international l-a cunoscut in 1954 cu "La Strada". Filmul reflecta fascinatia lui Fellini pentru circ, Anthony Quinn, actorul principal, joaca rolul unui atlet. "La Strada" a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain, primul premiu important pentru Federico Fellini.

Urmatorul film pentru care a fost recompensat cu Oscar a fost "Nights of Cabiria", in 1957. Principalul personaj al peliculei este o prostituata cu o "inima de aur". Succesul a fost incontestabil, filmul a constituit sursa de inspiratie pentru alti regizori, cea mai cunoscuta pelicula de gen fiind "Pretty Woman".

Majoritatea filmelor realizate de Fellini in anii '50 sunt caracterizate de un puternic realism. In 1960 Fellini realizeaza un film care marcheaza ruptura de clasic, "La Dolce Vita" creatie care a socat si a incantat in acelasi timp. Aceasta marcheaza inceputul unei colaborari de durata cu actorul Marcello Mastroianni. "La Dolce Vita" este unul dintre acele filme deosebite care schimba atitudini si accentueaza noi elemente. Personajul principal este Paparazzo, un foto-reporter plictisit, dar foarte ambitios. Are un singur scop, sa obtina acea imagine rara care sa-i aduca gloria. Numele personajului a dat nastere termenului de "paparazzi", atat de controversat azi.

Personajele din productiile lui Fellini amintesc de cele pe care regizorul le intalnise in lumea circului, caracterizate de energie si dramatism. Aceasta directie a fost continuata in 1965, cu productia "Juliet of the Spirits", care prezinta aventura unei casnice plictisite de monotonia cotidiana intr-o lume fantastica creata de propria-i imaginatie.. A fost primul sau film color.

Filmul "Satyricon" (1969) a starnit reactii de respingere din partea publicului si a criticilor. Urmatoarele pelicule au suscitat la fel de multe controverse.

O revenire spectaculoasa a fost "Amarcord" din 1974, film care i-a adus cel de al patrulea Oscar. Din anii '80 Fellini a inceput sa lucreze tot mai putin, starea sa de sanatate se deteriora.

A reusit sa termine in 1984 "And the Ship Sails On" pentru ca in 1990 sa regizeze ultimul sau film, "The Voice of the Moon".

Pe 31 octombrie 1993 marele regizor trece in lumea nefiintei.

Alaturi de mentorul sau Rossellini, Fellini este considerat unul dintre maestrii cinematografiei italiene si mondiale.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu