marți, 8 octombrie 2013

Oameni celebrii - MAHOMED



Profetul mahomed


Intemeietorul religiei musulmane.

Ramas orfan la varsta de 6 ani, a fost crescut de bunicul sau, apoi de Abu-Talib, care ii era unchi dinspre mama, iar pe la varsta de 24 de ani a intrat in serviciul unei vaduve bogate, Khadija, si s-a ocupat cu negustoria.

Dupa aproximativ un an s-a casatorit cu Khadija, care era mai in varsta decat el cu vreo 15 ani. Cu aceasta a avut trei baieti, morti la varste fragede, si patru fete. Dupa ce Khadija a murit, a mai avut si alte neveste.

El era credincios si, in calatoriile sale de negot, a cunoscut atat crestini sirieni, cat si iudei.

Dupa o perioada de retragere intr-o pestera, pentru rugaciune, a avut o vedenie in care un inger, arhanghelul Gabriel, i-a aparut si i-a transmis cuvantul lui Allah, textul cartii sfinte a musulmanilor, Coranul. In felul acesta, M. a raspandit noua religie, monoteista, denumita islam.

El a luptat impotriva politeismului, egoismului si bogatiei si s-a proclamat trimis al lui Allah.

In aceste conditii, a fost alungat de la Mecca, centrul vietii religioase a arabilor si puternica asezare pe plan economic.

El a fugit, in anul 622, de la Mecca la Yathrib (denumit, apoi, Medina, adica Orasul profetului).

De aceea, anul 622, al Hegirei (fugii), este considerat inceputul erei islamice.

La Medina, M. a fixat regulile de baza pe care trebuie sa le respecte orice musulman: rugaciunea de cinci ori pe zi, cu fata spre Mecca, milostenia, postul in luna Ramadan (luna a noua din an) si pelerinajul la Mecca, realizat macar o data in viata.

Oricare musulman trebuie sa lupte impotriva celor de alta credinta si sa raspandeasca religia islamica prin djihad (razboi sfant) sau prin alte mijloace.

Islamismul permite poligamia (un musulman poate sa aiba mai multe sotii).

Principiul de baza al islamismului, care trebuie respectat de oricare musulman, este urmatorul: Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este singurul sau profet.

In anul 630, conducand 10 000 de oameni, Mahomed a ocupat Mecca, unde se afla locul considerat de musulmani cel mai sfant, templul in care se gasea piatra in forma de cub, Kaaba, loc transformat in moschee. Atunci a devenit conducatorul religios si politic al arabilor.

La moartea lui, religia islamica se impusese in randul arabilor.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu