marți, 16 decembrie 2014

Mai du-te, mă, mai lasă-ne!


Cristian Campeanu





Deși ar fi trebuit să demisioneze imediat după alegeri, Victor Ponta continuă să se agațe de putere. Ponta nu are nici un „proiect“ nou pentru România pe care să îl conducă, așa cum dovedește și proiectul de buget. Singurul său proiect este să salveze de la închisoare gruparea care îl ține la putere, în frunte cu Liviu Dragnea, Ilie Sârbu și „liberalii“ penali ai lui Tăriceanu. Cu fiecare zi cu care Ponta se menține la putere, România suferă.


Ponta nu mai are (aproape) nimic. Când pierzi alegerile de o manieră atât de categorică, pleci, pentru că ceea ce urmează este o reorientare masivă a opiniei publice în favoarea câștigătorului, care devine principalul purtător de speranță. De aceea, sondajele îl dau pe Iohannis cu cea mai mare încredere, inclusiv la alegătorii PSD, și pe Ponta în cădere liberă. 

De aceea ar fi trebuit să și demisioneze Ponta a doua zi după ce a pierdut. Credibilitatea internațională a lui Ponta este evident zero în lumea democratică pentru că nici un lider nu va putea înțelege de ce mai ești în funcție după ce ai pierdut în halul ăsta niște alegeri în care oamenii care te-au contestat nu au fost lăsați să voteze. Poți să rămâi credibil în China sau Rusia, unde votul e moft, dar nu în lumea noastră occidentală. Dacă ai un minim bun-simț democratic, atunci te retragi, pe de o parte pentru a dovedi că accepți verdictul publicului cu demnitate, pe de alta pentru că înțelegi să îi lași celui ales șansa să reușească sau să eșueze în mandatul primit fără a-i pune bețe administrative în roate făcând „opoziție loială“ și, în al treilea rând, pentru a nu deveni o piatră de moară pentru propriul partid, căruia ar trebui să-i dai șansa unui nou început.


Acestea sunt reguli democratice elementare și totuși Victor Ponta nu le respectă și se cramponează de putere. De ce? Nu există nici un beneficiu posibil pentru România ca un guvern care poartă numele lui Ponta să continue. Cum ziceam, în Europa și Statele Unite poarta s-a închis pentru acest „loser“ politic. Dar Europa și America sunt ultimul lucru de care să le pese lui Ponta și oamenilor care îl țin în scaun, nu ca pe o hologramă, ci, mai degrabă, ca pe-o mumie. Ceea ce menține acest guvern ilegitim la putere este Frica. Frica de Justiție și de prăbușirea Sistemului de Corupție creat după 1989, cronicizat în ultimii 25 de ani, pe care DNA a început să îl destructureze județ cu județ. Sistemul pe care îl reprezintă Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, dar și oamenii care le-au făcut posibile pe Crinuța Dumitrean și Alina Bica.


Să nu ne facem iluzii. Modul în care oamenii aceștia au călcat în picioare Constituția în iulie 2012 și în „marțea neagră“ demonstrează că sunt dispuși să meargă foarte departe, dincolo de orice limite democratice, pentru a-și atinge scopul: Impunitatea. Nici un mijloc nu este prea josnic pentru ei. Acum, au găsit alt instrument, bugetul. Prea era independentă DNA și făcea ce anchete vroia unde vroia. Cum controlezi asta? Deposedând-o de buget și lăsând-o la mila Ministerului Public. În sfârșit, spre deliciul lui Ponta, procurorul-șef DNA, Laura Kövesi, va trebui să meargă să se căciulească la domnul Tiberiu Nițu – omul pus de Ponta laolaltă cu Bica în „pactul de coabitare“ – pentru fonduri. Pentru anchete. În sfârșit, domnul Nițu va putea decide pentru care anchete sunt bani și pentru care nu. În sfârșit, Ponta și clica se vor fi răzbunat pe DNA. Ar fi echivalentul unei a treia tentative de lovitură de stat prin sugrumarea financiară a Justiției.


Numai că era răzbunarea prostului. Nu doar că prestigiul DNA este în creștere, spre deosebire de cel al lui Ponta, care scade, dar mai există o mică problemă, de care a amintit în trecere președintele Curții Supreme, Livia Stanciu. Potrivit Mecanismului de Cooperare și Verificare care însoțește Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană, România este obligată să aloce sume consistente pentru Justiție și pentru DNA. Orice încălcare atrage sancțiuni, ceea ce înseamnă tăierea fondurilor. DNA a răspuns cacealmalei Guvernului și, în cele din urmă, Guvernul a dat înapoi, iar ministrul Darius Vâlcov a prevăzut un buget pentru DNA.



Prin urmare, la ce mai e bun acest guvern dacă baronii și „inginerii financiari“ ai lui Tăriceanu nu mai pot fura, iar PSD se prăbușește? La nimic. Vorba rapper-ului 1Q-Sapro, „Mai du-te, mă, mai lasă-ne!“.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu