marți, 16 decembrie 2014

Nota


Paul Dragos Aligica





Nici nu am apucat bine sa incercam sa tragem o linie in societatea romaneasca si sa incercam timid sa reconstruim si delimitam in viata publica niste standarde si ierarhii profesionale, sociale, economice, morale etc. ca se aude in strafunduri un vuiet si o agitatie populist-sociala de se sperie gandul.

Te si induiosezi de atata compasiune si simpatie pentru cei amarati si obiditi, de atata anti-elitism poporanist si “social” pot curpinde aceste creiere de romani. Cat rau fac acesti demgogi populisti, sociali si nationalisti societatii romanesti e greu de exagerat. Gretosul, iresponsabilul, esentailmente stupidul lor “anti-elitism” social-populist este o patologie sociala si intelectuala (asta in masura in care putem vorbi de intelect la propagatorii ei) de magnitudine istorica.

Cu cat ne departam de generatiile ce au mai apucat influenta antebelica, cu atat tavalugul reducerii la cel mai mic numitor social si intelectual, la emotiile si resentimentele acestei specii, devine forma dominanta in viata sociala din tara. Si evident sunt de o obraznicie si un tupeu fara margini. Vorbesc in numele poporului si multimilor, nu?! In numele egalitarismului, nu? Deci au dreptate prin definitie.

Romania este insa e o societate care nu sufera din cauza ca sunt prea multe ierarhii de norme, standarde si valori, sufera exact de lipsa si confuzia lor. Nu sufera de prea multa diferentiere profesionala, morala si sociala. Sufera de prea putina. Fara repere sociale, fara repere profesionale, fara repere de comportament civilizat, ne miram ca s-a manelizat tara, ca degenereaza profesiile si institutiile. Dar tinem cu dintii de ideea ca suntem toti o varza si ca ii ajutam pe cei napastuiti, taranii, munciorii si pensionarii sau ce ne trece prin cap ca ar trebui ajutati daca insitam ca suntem toti o apa si un pamant.

Oameni buni, o ordine sociala decenta si o societate prospera NU pot fi create cu slogane socialist-populiste, nu pot fi create cu scopul de a preamari prostimea, needucatii, asistatii si grupurile marginale. Nu poti crea un sistem economic si social avand ca punct de reper, standard si obiectiv populista concentrarea pe cei defavorizati (definiti in functie de ideologia sau obsesiile favorite ale demagogilor in cazuza).

Nu poti preamari lipsa de standarde si de responsabilitate si ataca pe cei care vor sa sustina ordinea fireasca a competentei, eficientei si civilizatiei urbane si in acelasi timp pretinde ca te intereseaza soarta defavorizatilor sau prostimii etc.

Nu poti oferi o viata decenta pensionarilor si celor in nevoie daca nu ai o economie activa capabila sa iti ofere resursele sa o faci. Si asta nu poti avea fentand sau subminand competenta, standardele si ierarhiile generate natural in economie si societate.

Nu se poate. O societate care nu e prospera si eficienta, care nu mentine o ordine a competentei, profesionismului si standardelor civice si sociale, o societate care nu are o ierarghie a valorilor si nu o transpune in institutii si practici, NU POATE SI NU VA PUTEA AJUTA IN MOD REAL PE CEI DEFAVORIZATI. Este vorba aici de evidenta empirica si istorica de magnitudini covarsitoare.

Asa ca scutiti-ne cu grija voastra fata pe prostime si defavorizati si retorica voastra greatoasa “anti-elitista”. Ati facut deja suficient rau acestei societati. 

Ajunge, gata. E momentul istoric sa va opriti.






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu