sâmbătă, 8 august 2015

Când a arătat Victor Ponta că este un om demn şi că are onoare?


Alex LIVADARU


România este la răscruce. Nici nu contează cum îl cheamă pe premier. Putea să fie oricine, el trebuie să demisioneze şi fiecare zi în care stă legat cu lanţurile de scaun are efecte catastrofale.





Ce te faci, însă, când pe scaunul de la Guvern stă un om care nu a arătat niciodată în cariera sa că are bun simţ, onoare şi că ştie să plece demn?

Parcursul lui Victor Ponta este unic în România, dar şi în ţările care au o tradiţie în funcţionarea democraţiei şi instituţiilor statului.

Şeful PSD a reuşit, ani la rând, cu o măiestrie maladivă, să arunce în derizoriu orice scandal sau dezvăluire legată de numele său. Şi-a construit o imagine de zeu. În paralel, şi-a permis să dea verdicte, să pună etichete şi să-i condamne la televizor şi pe Facebook pe toţi cei care au îndrăznit să îl contrazică sau să se lupte cu impostura lui.

Pentru cei care au uitat dosarele în care a fost implicat Victor Ponta se cade o scurtă recapitulare. Într-o democraţie funcţională, după principii sănătoase, un personaj ca actualul şef al Guvernului ar fi avut tot atâtea motive să demisioneze. Victor Ponta a avut, însă, cel puţin 9 vieţi.

1. Iunie 2012: 
Scandalul "copy-paste". Întreaga carieră de avocat a lui Victor Ponta are la rădăcină un titlu despre care mai multe comisii academice  au demonstrat că a fost obţinut prin fraudă. Pentru a profesa, avocaţii trebuie să treacă unul din cele mai grele examene şi mulţi îl iau după câteva încercări. Victor Ponta a fentat acest examen şi a intrat în Barou în baza titlului de doctor cu o lucrare "copy-paste". Exemple de politicieni străini care au demisionat după scandaluri de plagiat, aici. În România, Victor Ponta rezistă.

2. Iunie 2013: 
Scandalul "trafic de influenţă la Palatul Victoria". Baronul de Mehedinţi, Duicu, făcea şi desfăcea din clădirea Guvernului, promitea funcţii şi îşi exercita influenţa pe lângă premier. "O înscenare de presă", bagateliza premierul întreg cazul. Victor Ponta rezistă.

3. Decembrie 2013: 
Scandalul "Marţea Neagră". Cu acordul tacit al lui Victor Ponta, parlamentarii PSD pun la cale probabil una din cele mai mari lovituri la adresa democraţiei. Un pachet de legi care ar fi urmat să pună mari piedici luptei cu corupţia, prin subjugarea justiţiei şi superimunitate pentru aleşi. Premierul o aruncă în derizoriu, etichetând-o "operaţiune de propagandă". Despre justiţie în mandatele Ponta, aici. Victor Ponta rezistă.

4. Septembrie 2014: 
Scandalul "Ordonanţei traseistilor". Ca să-şi asigure victoria în alegerile prezidenţiale, PSD vine cu ordonanţa care le permite aleşilor să migreze, timp de 45 de zile, total nedemocratic, de la un partid la altul. Actul este considerat neconstituţional. Victor Ponta rezistă.

5. Noiembrie 2014: 
Scandalul "Votul din Diaspora". Într-un atac furibund la adresa dreptului fundamental şi universal la vot, Cabinetul Ponta împiedică sute de mii de români să meargă la urne în străinătate. Guvernul a modificat secţiile de votare, a înfiinţat unele în zone nepopulate şi a desfiinţat altele în zone cu comunităţi puternice. Nici astăzi, chestiunea accesului la vot din străinătate nu este reglementată. Victor Ponta rezistă după un imens prejudiciu de imagine adus României.

6. Noiembrie 2014. 
Pierderea catastrofală a alegerilor. După o campanie abjectă, cu atacuri la adresa lui Klaus Iohannis prin intermediul televiziunilor măciucă controlate de Dan Voiculescu şi Sebastian Ghiţă, cu lansări faraonice pe stadion de ziua de naştere, cu pomeni electorale, şeful PSD pierde ruşinos. Victor Ponta rezistă şi ca premier şi ca şef de partid.

7. Decembrie 2015: 
"Ordonanţa Dottore", dată între Crăciun şi Revelion, Victor Ponta îşi dă act legislativ prin care să poată să renunţe benevol la titlul de doctor (suspectat de plagiat). Initiativa a rămas blocat în parlament- detalii despre gravitatea faptei, aici. Victor Ponta rezistă.

8. Perioada 2012-2015 
"Guvernul penalilor". Cabinetul Victor Ponta a fost zguduit de scandaluri de corupţie, condamnări definitive ale miniştrilor, arestări. Despre cei 14 miniştri certaţi cu legea, aici. Premierul a ţinut în funcţie un ministru de finanţe care lua spagă 10% (Darius Valcov) şi care a făcut la Codul Fiscal. De asemenea, l-a păstrat până în ultimul moment pe "vicele" Dragnea, condamnat la închisoare.

9. Februarie 2015: 
"Cu mama la DNA". Cumnatul, mama şi sora lui Victor Ponta sunt audiaţi la DNA. Firmele acestora sunt suspectate de procurori că au deturnat fonduri UE şi au făcut evaziune fiscală. În malaxor este prinsă mafia din Prahova dar şi bunul său prieten, Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar. Victor Ponta rezistă.

Premierul în funcţie se confruntă, în aceste zile, cu un scandal în care este direct implicat. Procurorii au anunţat că îl cercetează pentru complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri oficiale în formă continuată, spălare de bani şi conflict de interese, toate în dosarul Sova.

În cuvinte simple, Victor Ponta ar fi încasat, indirect şi pentru servicii fictive, bani şi foloase de la prietenul său, Dan Şova, care a căpuşat complexul energetic Turceni.

Lipsit de demnitate şi fără să arate vreodată că este un bărbat politic adevărat, este de aşteptat ca Victor Ponta să blocheze România într-o criză fără precedent, trăgând de timp, ascunzându-se după partid, după majoritatea din Parlament şi vacanţa aleşilor de peste vară, invocând scenarii paranoice de lovituri de stat inexistente la televiziunile încă subordonate lui.

Rămâne de văzut doar cât de convingători vor fi cei din jurul său care îl vor sfătui să plece. "Micul Ceauşilă" vrea să fie demis de "Marea Adunare Naţională", deşi ar fi trebuit să demisioneze imediat după alegeri.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu