luni, 3 august 2015

O scurtă poveste despre implicarea lui Victor Ponta, alături de Dan Șova și Laurențiu Ciurel, în dosarele Turceni și Rovinari



Victor Ponta, Dan Șova și Laurențiu Ciurel


"Asta e o tampenie!" Asa a reactionat Victor Ponta pe 16 ianuarie 2014, intrebat de jurnalisti despre o presupusa calitate de cercetat in dosarele Turceni si Rovinari. La acea data, un raport al Inspectiei Judiciare arata ca Victor Ponta este cercetat in doua dosare ale DNA pentru implicarea in incheierea unor contracte ilegale, in perioada 2007-2011, cu SC Complexul Energetic Turceni si SC Complexul Energetic Rovinari. Sunt aceleasi dosare in care a fost ceruta arestarea preventiva a senatorului Dan Sova si in care este urmarit penal actualul director general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, cunoscut ca fiind foarte apropiat de Victor Ponta.


"E normal, ce om nu e cercetat? Dar eu ma duc, daca ma cheama maine, ma duc. Nu am fost informat, aflu de la dumneavoastra, dar nu m-ar mira. Cum as putea sa nu am si eu un dosar la DNA, ar fi anormal"
In problema asta, domnul Sova e doctor, in sensul in care a si dat-o in judecata pe Macovei si a si castigat. Eu nu am semnat in viata mea niciun contract ca avocat cu Turceni si cu Rovinari. Repet, cred ca e vorba de domnul Sova, care a dat-o in judecata pe Macovei si a si castigat. Daca e vorba de asta, e o tampenie. Daca e vorba de altceva, cu placere, un dosar nu strica niciodata. Nici n-as fi politic, daca nu as avea un dosar", a declarat Ponta pe 16 ianuarie 2014.


Acum, dupa mai mult de un an au aparut si acuzatiile DNA: fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni); complicitate la evaziune fiscala in forma continuata; spalarea banilor. Acuzatii extrem de dure, care explica si mobilizarea extrem de puternica a Senatului de a-l scapa pe Sova de arest preventiv. Toate atacurile la justitie din ultima perioada si toate tertipurile din Senat, chiar cu incalcarea intentionata a Constitutiei, au avut un singur scop: Protejarea lui Victor Ponta.


O scurta poveste despre dosarele Turceni si Rovinari


Septembrie 2009. 
In cadrul Scolii de vara a PDL de la Costinesti, Monica Macovei a declarat ca doi tineri parlamentari PSD au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acesta reprezinta un caz clar de coruptie. "Uitati-va la avocatii din Parlament, sunt doi tineri din PSD, de exemplu, care au contracte de milioane de euro, bani pe care ii iau pe consultanta juridica, de la companii de stat din judetele unde ei sunt parlamentari. Aceasta este exact fapta tipica de coruptie prin influenta politica. Nu este cu nimic deosebita de alta fapta de coruptie", spunea Monica Macovei, facand referire la Victor Ponta si Dan Sova. Pentru aceste declaratii, Dan Sova a dat-o in judecata pe Monica Macovei.


22 iunie 2011. 
Victor Ponta a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice. Invitatia primita de Ponta era datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiane centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice. Imediat dupa ce a fost chemat de ANAF, Dan Sova a sarit in apararea lui Victor Ponta, excluzand orice implicare a acestuia in contractele cu Turceni si Rovinari.


Ianuarie 2014. 
Un raport al Inspectiei Judiciare arata ca premierul Victor Ponta este cercetat in doua dosare ale DNA cu privire la incheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni (dosarul 123/P/2012), in perioada 2007-2011, si cu SC Complexul Energetic Rovinari (dosarul 122/P/2012), in perioada 2006-2011. Insa, in acest moment, Victor Ponta nu mai are niciun fel de calitate in aceste dosare. Imediat dupa aparitia raportului Inspectiei Judiciare, Victor Ponta a reactionat spunand ca nu a semnat niciodata in calitate de avocat vreun contract cu complexul energetic Turceni-Rovinari, iar informatia este "o tampenie". Intr-un raspuns al DNA transmis zilele trecute la solicitarea HotNews.ro se arata ca Victor Ponta "nu are calitate de suspect sau inculpat in vreun dosar instrumentat de catre DNA".


13 august 2014. 
DNA anunta ca Dan Sova este urmarit penal pentru fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al CET, sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu. In acest fel, Sova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii". De asemenea, ar fi conceput termenii si conditiile contractului si l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), sustin procurorii anticoruptie. Intr-un alt caz, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CET si Electrica, Dan Sova ar fi insistat pe langa Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica". Si in acest caz, Sova ar fi conceput termenii si conditiile actului aditional, l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii. Totodata, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe langa directorul general al CER, sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu. Astfel, Sova ar fi contribuind la decizia directorului de a incheia nelegal contractul de asistenta juridica, la 14 februarie 2008, intre Complexul Energetic Rovinari si SCA "Sova si Asociatii", ar fi conceput termenii si contractului, semnandu-l din partea societatii pe care o reprezenta. In urma acestui contract, societatea de avocati a obtinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii. In seara zilei de 13 august, Dan Sova a spus, la Antena 3, ca miza in acest dosar este formularea cererii catre Parlament de incuviintare a trimiterii sale in judecata in plina campanie electorala, pentru a afecta pozitia candidatului PSD, Victor Ponta.


20 august 2014. 
DNA a dispus efectuarea urmaririi penale pentru inca o persoana, Laurentiu Dan Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Trebuie precizat ca Turceni si Rovinari au fuzionat in 2012, alaturi de Complexul Energetic Oltenia si SN Lignitul Oltenia, formand actualul Complex Energetic Oltenia. Director general a fost numit Ciurel, un apropiat al premierului Ponta. Acesta detinuse anterior functii de director la fostul Rovinari. Potrivit procurorilor DNA, Laurentiu-Dan Ciurel, avand succesiv calitatea de director la Directia Investitii si ulterior director general si ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una in forma continuata. Laurentiu Ciurel este cunoscut ca un foarte bun prieten al premierului. Astfel, in ciuda unui management absolut pagubos pentru CE Oltenia (700 de milioane de lei pierdere in 2014), in ciuda acuzatiilor penale si in ciuda unui contract dubios de livrare carbune incheiat cu o firma de apartament din Constanta, Laurentiu Ciurel a fost mentinut in functie. Absolut nimic nu l-a putut clinti de la conducerea Complexului Energetic Oltenia.


13 martie 2015. 
DNA cere incuviintarea Parlamentului pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova, actual senator PSD, fost ministru al Transporturilor, in dosarul legat de contractele de asistenta juridica pentru complexurile energetice Rovinari si Turceni. Cererea de arestare vine dupa ce procurorii au constatat ca Sova a falsificat niste acte si a distrus probe. Potrivit procurorilor DNA, pe 20 februarie 2015, prin aparator ales, au fost depuse la dosarul cauzei un numar de 11 procese verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii". Procurorii au suspiciunea ca aceste documente sunt false. "Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general", se arata in cererea procurorilor. In plus, acestia au constatat ca in cursul anului 2010, din dispozitia suspectului Sova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexe energetice.


3 iunie 2015. 
Dupa numeroase tergiversari si incalcari ale Constitutiei, senatorii au votat impotriva incuviintarii arestarii preventive a senatorului Dan Sova. Dan Sova a scapat prima oara de arestarea preventiva pe 25 martie deoarece s-a considerat ca in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru". In realitate, votul a fost valid, insa Senatul nu a dorit sa-l ia in considerare si nu a emis nicio hotarare. Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut in mai multe randuri, inclusiv intr-o declaratie politica transmisa la cateva zile dupa controversatul vot, ca parlamentul nu a publicat niciodata in Monitorul Oficial o hotarare de neadoptare a unui proiect de lege. Insa, Curtea Constitutionala a obligat Senatul sa publice o Hotarare. Aceasta a fost publicata pe 22 aprilie si arata ca nu au fost intrunite conditiile cerute pentru incuviintarea retinerii si arestarii. Hotararea a fost imediat atacata la CCR, iar aceasta a declarat-o neconstitutionala. La doua saptamani de la decizia CCR, Senatul a reluat votul, iar acesta a fost impotriva retinerii.


5 iunie 2015. 
Victor Ponta a fost chemat la DNA. Procurorii DNA il acuza pe Ponta de urmatoarele infractiuni: fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni); complicitate la evaziune fiscala in forma continuata; spalarea banilor. De asemenea, "procurorii au constatat ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) fapte aflate in legatura cu functia sa de prim-ministru al Romaniei". 



In comunicatul DNA se arata ca procurorul sef al DNA initiaza procedura de sesizare a Camerei Deputatilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata "Ponta Victor-Viorel, deputat, care in perioada in care se presupune ca a savarsit infractiunile de conflict de interese a indeplinit functia de prim-ministru".




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu