marți, 4 august 2015

Pleacă!


Florin NEGRUŢIU


Ai murit, faraoane! Ai început să mori de la prima minciună. Şi ai tot minţit de n-ai mai ştiut dacă e zi sau e noapte, dacă eşti viu sau eşti mort. Şi-acum ai murit, faraoane, dar n-o ştii.




Cu fiecare încercare disperată de a te agăţa de funcţie, de a te ascunde în spatele partidului, de a cerşi salvare de la parlament, amâni inevitabilul: întâlnirea înfricoşătoare cu tine însuţi.


Ai venit pe lume gata bătrân şi te minţeai că reprezinţi viitorul. Te-ai înconjurat de o generaţie de strigoi după chipul şi asemănarea ta: perfizi şi arivişti, de o aroganţă care l-a uluit şi pe Adrian Năstase, de o lăcomie care l-a înspăimântat chiar şi pe Ion Iliescu.


Schimonosiţi de corupţie până să împlinească 40 de ani, au devenit unul câte unul clienţii DNA. Era doar o chestiune de timp să-ţi vină şi ţie rândul.


Te-ai minţit că poporul te iubeşte. N-ai simţit nicio secundă ridicolul Cântării României de pe Arena Naţională, când ţi-ai lansat candidatura la preşedinţie. Faraoane, oamenii aceia, aduşi cu autocarele, vedeau că erai gol, în timp ce camarila ta îţi lăuda veşmintele de aur! Politicieni, consilieri, analişti, ziarişti îşi înnodau limbile catifelate, ca să-ţi laude devenirea politică. Orbit de laude, ai ajuns să crezi că eşti o galaxie română-n devenire, taman când alegerile trebuiau să-ţi deschidă ochii că steaua ta e de fapt la apus.


Te-ai minţit că eşti intangibil. Ai crezut că dacă încerci să faci aranjamente cu Traian Băsescu şi apoi cu Klaus Iohannis, n-o să ţi se poată întâmpla nimic. Te-ai bucurat în sinea ta când DNA-ul îţi lua pe rând adversarii din partid, crezând că lucrează pentru tine. Ai tresărit când ţi l-a chemat pe Ghiţă, dar ai început să tremuri de abia când ţi l-a luat pe Şova. Ai făcut eforturi disperate să-l salvezi de arest, să-l împiedici să ajungă în locul acela unde limbile se dezleagă. Inevitabil, au ajuns şi la tine. Târziu, foarte târziu, când răul pe care tu şi „cel mai cinstit guvern” l-aţi făcut României e în metastaze.


„Am venit la DNA ca orice om normal”, le-ai spus ziariştilor azi dimineaţă, minţindu-te din nou. Faroane, tu nu eşti om normal! Un om normal nu minte, nu fură, nu jupoaie statul în folosul propriu şi al asociaţilor lui. Un om normal munceşte de-i sar capacele, se chinuie să-şi ţină copiii la şcoli care se prăbuşesc,  umple ghişeele de facturi şi taxe absurde, îşi numără zilele în spitale muribunde de stat, visează la două săptămâni de vacanţă la bulgari, dar încearcă să reziste cinstit în lumea asta strâmbă condusă de voi. Oamenii normali sunt sclavii voştri, faraoane!



Din fericire, perioada ta s-a sfârşit, chit că vrei să dai socoteală doar Parlamentului, ca Ceauşescu în faţa Marii Adunări Naţionale. Vei lua cu tine în marea piramidă care se ridică în Kiseleff şi partidul care şi-a pierdut complet busola şi care azi, în loc să te trezească la realitate, îţi trimite scrisori de adeziune. La scara istoriei, vei rămâne drept un rătăcit care a condus România spre sfârşitul epocii Marilor Penali.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu