vineri, 7 noiembrie 2014

Camp Bucca: Inchisoarea americana care a devenit locul de nastere al Statului Islamic


A.C.





Inchisoarea americana Camp Bucca din Irak, care a devenit casa unora dintre cei mai radicali jihadisti ai Razboiului din Irak, elibera in 2009 sute de detinuti. La momentul respectiv, un oficial local a precizat ca aproximativ 90% dintre detinuti vor relua luptele, scrie The Independent.


"Acesti oameni nu aveau de gand sa planteze flori in gradina. Ei nu se vor plimba pe strada. Aceasta este o problema foarte mare si extrem de periculoasa", spunea atunci seful politiei, Saad Abbas Mahmoud.


Evaluarea lui Mahmoud s-a dovedit a fi corecta. Acum, inchisoarea reprezinta capitolul de deschidere in istoria Statului Islamic, avand in vedere ca multi dintre liderii gruparii, inclusiv Abu Bakr al-Baghdadi, au fost inchisi si cel mai probabil s-au intalnit la Camp Bucca. 


Potrivit unor fosti oficiali ai inchisorii, ai soldatilor si analistilor, Camp Bucca a oferit un mediu unic pentru radicalizarea si colaborarea dintre detinuti.


In total, noua lideri ai gruparii Statul Islamic au fost inchisi la Bucca, potrivit organizatiei Soufan Group. Pe landa Baghdadi, care a petrecut cinci ani in aceasta inchisoare, liderul numarul doi, Abu Muslim al-Turkmani, liderul militar Haji Bakr si liderul luptatorilor straini Abu Qasim au fost inchisi la Camp Bucca. 


"Inainte de condamnarea acestora, al-Baghdadi si ceilalti erau radicali violenti si intentionau sa atace America. Timpul petrecut in inchisoare le-a accentuat extremismul si le-a oferit oportunitatea de a se extinde. Inchisorile au devenit universitati virtuale ale terorismului: radicalii au fost profesorii, iar ceilalti detinuti studentii, iar autoritatile au jucat rolul de custode absent", au scris veteranul Andrew Thompson si profesorul Jeremi Suri in New York Times. 


Scenariul este de mai mult timp problematic pentru cei care trebuie sa aplice legea: cum dobori extremismul fara sa il accentuezi?


"Multi dintre noi, la Camp Bucca, suntem ingrijorati ca in loc sa retinem detinuti, cream o oala sub presiune pentru extremism", scria pe Twitter in iulie un fost comandant al inchisorii. James Skylar Gerrond a lucrat la Camp Bucca intre 2006 si 2007, perioada in care inchisoarea a fost "inundata" cu zeci de miii de radicali, inclusiv Baghdadi. 


Multi dintre acesti prizonieri erau vinovati de atacuri asupra soldatilor americani. Dar existau mult mai multi care nu erau, care puteau fi descrisi ca militari, cu un aspect suspect, ce se aflau in vecinatatea unui atac, situatie care la vremea aceea constituia un motiv de incarcerare, se arata intr-un editorial al New York Times.  


Anthony Shadid de la Washington Post scria in 2009 ca multi vedeau sistemul ca pe o "eroare ingrozitoare a justitiei unde prizonierii nu erau acuzati si nu le era permis sa vada dovezile stranse impotriva lor, motiv pentru care, la eliberarea lor, acestia deveneau parte a unei insurgente supuse".


In 2007, atunci cand inchisoarea a primit 24000 de detinuti, Camp Bucca fierbea de extremism. Detinutii erau impartiti de-a lungul unor linii pentru a ameliora tensiunea, dar atunci cand exista o disputa aceasta era rezolvata dupa legea islamica. 


"In aceste locuri se afla extremistii islamici care vor mutila si vor ucide alti detinuti pentru comportamente pe care le considera a fi impotriva islamului", se arata in raportul militar. 


"Legea Sharia aplica o multime de reguli in interiorul acestor inchisori", a mentionat un soldat in interiorul raportului. 


"Oricine ia parte la un comportament care este perceput ca fiind occidental este asupra pedepsit de elementele extremiste din inchisoare. Cateodata este inspaimantator". 


Comandantii de inchisoare au observat cresterea constanta a extremismului: "Exista o presiune colectiva enorma exercitata asupra detinutilor pentru ca acestia sa devina mai radicali in credinele lor", a spus Gerrond. 


"Detinutii asteptau sustinere unul de la celalalt. Daca erau elemente radicale in aceasta retea de suport, exista riscul potential ca detinutii sa devina mai radicali". 


Mediul unic de la Bucca, care a adus impreuna baatisti lui Sadam Hussein si fundamentalistii islamici, a creat scena pentru colaborare.


"In inchisoare, cele doua grupari aparent incongruente au format o uniunie". a aratat organizatia Soufan. 


Organizatia a descoperit ca fiecare grupare i-a oferit celeilalte ceva ce ii lipsea. In fostii baatisti, jihadistii au gasit aptitudini organizationale si disciplina militara. In jihadisti, fostii baatisti au gasit un scop. 


"La Bucca, calculele s-au schimbat pe masura ce ideologiile au adoptat trasaturi militare si birocratice, iar birocratii au devenit extremisti violenti", se arata in raport.



Din cenusa a ceea ce detinuti numeau "scoala al-Qaeda" s-a nascut Statul Islamic. Atunci cand acesti detinuti au fost eliberati in 2009, s-au intors la Bagdad si au vorbit doar de doua lucruri: convertirea lor la radicalism si razbunare, incheie The Washington Post.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu