joi, 20 noiembrie 2014

După faptă, şi răsplată!


LAURA ŞTEFAN


Minciuna nu mai ține în era digitală. 
Nu mai ține, dar înfurie.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost organizat lamentabil atât în țară, cât și în străinătate. Disprețul și aroganța lui Victor Ponta s-au adăugat la perspectiva sumbră a partidului unic și paharul s-a revărsat. Românii din străinătate care n-au putut vota în turul întâi au pus mâna pe telefon și și-au sunat rudele, Facebook-ul s-a umplut de postări revoltate și marile orașe au ieșit în stradă în cele mai mari proteste pentru drepturi civile de după Piața Uni­versității din anii ’90. Televiziunile au anunțat proteste de 30.000 de oameni proPonta, doar că minciuna nu mai ține în era digitală. Nu mai ține, dar înfurie. Așa cum înfurie și disprețul arătat de Meleșcanu miilor de români care așteptau să voteze la Paris în cozi kilometrice: mergeți la Nancy, e un oraș superb! Un fel de: dacă n-au pâine, să mănânce cozonac! Așa s-a scris istoria.


După primul tur, în care am asistat cu toții neputincioși la fraudele electorale, în al doilea tur ne-am organizat. Centrul pentru Resurse Civice, Eurocivica și alte organizații ne­guver­na­mentale au acreditat sute de observatori peste tot în țară. Expert Forum și Funky Citizens, ajutați de voluntari, au organizat un call center la care telefoanele au sunat non-stop pentru a se reclama nereguli de pretutindeni. Facebook-ul a oferit platforma perfectă pentru a comunica în timp real cu oamenii care așteptau să voteze la cozi interminabile în străinătate și cu cei care aveau probleme în România. Nimic n-a fost ușor, nimic n-a venit de la sine. Inițial, a trebuit să ne luptăm ca să primim un răspuns de la BEC cu privire la posibilitatea de a acredita observatori noi pentru turul doi. Legea era, ca de obicei, ambiguă și a fost nevoie de intervenția BEC pentru a lămuri că textul acoperă și procedurile de acreditare între cele două tururi de scrutin. Acreditarea observatorilor a fost problematică în câteva județe – Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Bacău, Iași. Observatorii pentru turul doi se acreditează, conform legii, cu cinci zile înainte de 16 noiembrie. La Dâmbovița și Argeș a trebuit să ajungem în instanță ca să obținem acreditarea, pentru că birourile electorale județene calculau acest termen pe zile lucrătoare, nu pe zile calendaristice. La Bacău și Iași s-au stricat faxurile chiar în săptămâna în care se puteau face acreditări, iar la Teleorman PSD a contestat toți observatorii vineri seara. Au fost lupte de gherilă juridică, pe care, până la urmă, societatea civilă le-a câștigat, dar faptul că s-a încercat blocarea observatorilor este în sine un lucru important.


Apoi au început neregulile de la vot: turismul electoral, observatori scoși din secțiile de votare, primari hiperactivi, amenințări, urne disărute. Toată ziua, observatorii au postat imagini cu autoturisme care plimbau votanți de la o secție la alta. Suspiciuni de turism electoral ne-au fost semnalate la Craiova, Gălbinași (Călărași), Movileni (Olt), Budeni (Giurgiu), Sănduleni (Bacău), secțiile 257-258 din Mehedinți, Gogoșu – sat cu prezență la vot record etc. Observatorii au fost intimidați în Ștefănești (Ilfov), Naipu (Giurgiu), Voluntari (Ilfov). În Colonești (Olt) urna cu voturi a fost luată de o parte dintre cei din biroul secției de votare și transportată într-o mașină într-o direcție necunoscută. La Chiajna și Corbeanca buletinele de vot s-au epuizat de mai multe ori pe parcursul zilei, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ o oră. Unii observatori au sunat la 112 pentru a arăta că există suspiciuni de fraudă și, dintre aceștia, unii au fost amendați pentru că și-au exercitat abuziv dreptul de a formula reclamații. Am pregătit modele de contestații în instanță pentru aceste amenzi. Pe tot parcursul zilei am sunat la Ministerul de Interne pentru a cere ajutorul Poliției acolo unde erau probleme în secțiile de votare și trebuie să remarc faptul că răspunsurile au fost mereu prompte, eficiente și politicoase.


Bătaia de joc majoră a fost în diaspora. Mii de români au așteptat ore în șir să voteze. Unii s-au așezat la coadă cu o seară înainte ca să nu rămână pe dinafară, ca în primul tur. Înarmați cu periuțe de dinți, ceaiuri calde și nervi de fier, oamenii le-au arătat guvernanților că sunt mai puternici decât ei. Și mai mulți! Deși era posibil să fie mărit numărul secțiilor din străinătate printr-un simplu ordin al ministrului de Externe, Victor Ponta a hotărât să-și bată joc în continuare de diaspora, bănuind că cei din străinătate nu-l votează pe el. Ro­mânii au călătorit sute de kilometri pe banii lor ca să meargă la vot și să îi arate lui Ponta că nimic nu-i mai puternic decât poporul înfuriat. Spre seară, când devenise clar că este imposibil ca oamenii de la cozile imense să voteze până la ora locală 21, opt organizații ne­guvernamentale au cerut aplicarea articolului 46(2), care a permis continuarea votului după ora 21 pentru cei aflați în incinta secției de votare și la precedentele alegeri. Acolo unde ambasadorii au avut înțelepciunea necesară, ușile ambasadelor s-au deschis, românii au fost poftiți în curtea ambasadei, ușile s-au închis apoi și votul a continuat normal și după ora 21. Știm că s-a întâmplat asta la Bruxelles, la Barcelona, la Stuttgart, la Hamburg și la Strasbourg. La Torino şi la Paris, românii aflați la coadă pentru a vota au avut parte de gaze lacrimogene și de îmbrânceli din partea poliției locale.În primul tur de scrutin investigațiile jurnalistice au arătat că intervenția poliției în afara țării a fost precedată de o solicitare în acest sens din partea reprezentanților statului român. Cel mai probabil, în al doilea tur a fost la fel. Lucrurile nu vor rămâne așa: pentru fiecare român agresat, pentru fiecare român căruia i s-a restricționat dreptul la vot cineva trebuie să plătească. Îi vom ajuta pe toți cei care vor să se plângă să se descurce în hățișul legal. Doar când statul își respectă cetățenii putem vorbi de o democrație consolidată!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu