miercuri, 5 noiembrie 2014

La început s-a strigat: „AFARĂ CU RUȘII!”. S-a sfârșit într-o BAIE de SÂNGE


Adrian Pătruşcă


Pe 4 noiembrie 1956, Armata Roșie înăbușă în sânge Revoluția Ungară


Astăzi se împlinesc 58 de ani de când, pe 4 noiembrie 1956, Armata Roșie a înăbușit în sânge Revoluția Ungară, primul cutremur major din istoria blocului comunist.


Semnalul a fost dat în februarie 1956, odată cu discursul lui Nikita Hrusciov, noul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, care, într-un raport secret, îl critică aspru pe predecesorul său, Iosif Visarionovici Stalin, în cadrul celui de-al XX-lea Congres al PCUS.


Pe 28 iunie 1956, la Poznan, în Polonia, au loc mișcări muncitorești puternice, multe soldate cu violente ciocniri cu organele de repreziune comuniste. Acestea îl fac pe Hrusciov să pună în fruntea Poloniei un personaj reformist, pe Vladislav Gomulka, aruncat în închisoare cu câțiva ani înainte de Stalin.


Pe 23 octombrie 1956, ungurii cer și ei înlăturarea de la putere a lui Matyas Rakosi, un satrap fidel Moscovei, și revenirea la conducerea guvernului a lui Imre Nagy, un comunist moderat trecut pe linie moartă în 1955.


În zilele următoare, sute de mii de unguri ies în stradă. Se strigă: „Afară cu rușii!” Drapelul cu stema comunistă este dat jos. Mulți soldați își dau jos și ei însemnele comuniste de pe uniformă și se alătură protestanților („Armata e cu noi!”). Sediul Partidului Comunist Maghiar este devastat iar gărzile măcelărite. Statuia lui Stalin este aruncată jos de pe soclu. Trupele sovietice de ocupație au o tentativă de a interveni pentru a readuce ordinea, dar se retrag pe 27 octombrie.


Imre Nagy, furat de euforia populară, promite că țara va reveni la democrație și pluralism politic. Mai mult, el anunță că Ungaria se retrage din Pactul de la Varșovia (blocul comunist rival al NATO). Este deja prea mult pentru Uniunea Sovietică.


Pe 4 noiembrie 1956, într-o zi de duminică, Armata Roșie invadează Budapesta. Nu mai puțin de 8 divizii și mai multe sute de tancuri ultimul tip (T 54) ocupă capitala Ungariei, în ciuda rezistenței eroice a studenților și a muncitorilor. Totul se transformă într-o baie de sânge.


Se înregistrează în jur de 2000 de morți, iar circa 160.000 de persoane reușesc să se refugieze în Occident.


Pe toată durata revoluției ungare, postul de radio Europa Liberă, finanțat de Statele Unite, i-a încurajat pe maghiari să lupte pentru drepturile lor, dând asigurări că NATO va fi alături de ei în caz că sovieticii vor interveni militar. Când însă Armata Roșie intră în Ungaria, Occidentul asistă impasibil la masacru.


Imre Nagy este arestat pe 22 noiembrie și dus în România, într-o casă conspirativă, la Snagov, unde este păzit de Securitate. Hrusciov îl pune pe Janos Kadar în fruntea țării, pe care acesta o va conduce până în 1989.



Câteva luni mai târziu, Kadar îi cere lui Gheorghiu-Dej să-l predea pe Nagy, iar acesta se execută. După un simulacru de proces, acesta este condamnat la moarte și spânzurat pe 16 iunie 1958.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu