sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Miza nu este Hrebenciuc | Miza este cît știe Hrebenciuc despre Ilie Sârbu în dosarul retrocedărilor


Catalin Prisacariu






După măciuca primită de PSD în moalele capului de la DNA (Hrebenciuc și Șova interceptați traficînd amnistia și grațierea corupților contra funcții politice la vîrful PSD), social-democrații au pus la cale un joc de imagine elaborat. Primul pas: deputatul PSD Sebastian Ghiță a cerut autosuspendarea cuplului Viorel Hrebenciuc – Dan Șova din PSD pentru binele Justiției (!). Pasul al doilea: Hrebenciuc a plusat și și-a dat demisia din Camera Deputaților, lăsînd cale liberă procurorilor DNA să ceară arestarea sa în instanță. Jackpot!


De imagine, desigur. Aparent, poporul are Justiție chiar de la cel mai corupt partid din România, PSD. Dar doar aparent. De fapt, toți pașii acestui joc au fost precis calculați de către Ponta & co. Primii doi au fost cei de mai sus iar efectul ar trebui să fie următorul (din punctul de vedere al strategilor PSD): dacă pînă și Viorel Hrebenciuc invocă demnitatea și demisionează renunțînd la scutul parlamentar în lupta cu DNA, atunci PSD este un partid integru, democratic, care își dorește ca în România să domnească legea.


Aiurea! De fapt, Hrebenciuc se afla într-o situație limită: și dacă ar fi rămas deputat, presiunea publică pe prezidențiabilul Ponta este atît de mare acum încît șeful PSD ar fi dat liber la votul “pentru” arestare. În această situație fără ieșire, deci, PSD a calculat corect: demisia lui Hrebenciuc îi aduce maximum de avantaj lui Ponta, brusc devenit erou anticorupție.


Dar există un dezavantaj. Uriaș pentru Ponta: Hrebenciuc trebuie să primească ceva la schimb pentru că a intrat în acest joc care-i servește lui Ponta. Ce poate cîștiga celălalt Viorel, guzganul, de la Viorel premierul? În cazul în care Viorel premierul devine președinte, grațierea lui Viorel guzganul e la un vîrf de pix. De pixul președintelui Ponta.


Dar de ce ar crede Hrebenciuc într-o iluzorie promisiune a lui Ponta? Pentru că Hrebenciuc are un as în mînecă. Un as care, dacă ar fi folosit acum, ar putea să-i mănînce vreo cinci puncte procentuale din intenția de vot lui Ponta. Atu-ul lui Hrebenciuc este ce știe despre implicarea lui Ilie Sârbu în dosarul retrocedărilor de terenuri forestiere. Deocamdată, DNA nu a cerut arestarea lui Sârbu și, în referatele pentru încuviințarea arestării lui Hrebenciuc și Adam trimise la Camera Deputaților, nu apar interceptări car să-l incrimineze pe Sârbu.


Totuși, un pasaj din acel referat al DNA îl sperie de moarte pe Ilie Sârbu (și pe Ponta). Pasajul e următorul: “în luna decembrie 2013, după ce a aflat că (…..), martor în cauză, din cadrul ROMSILVA a depus cererea de strămutare la ÎCCJ, obținând totodată și suspendarea judecății dosarului (…..)/2013, după ce a fost admonestat de Hrebenciuc Viorel prin intermediul lui Sîrbu Ilie, Crăciunescu Adam a dispus ca (…..) să nu mai reprezinte RNP Romsilva în cauzele ce privesc Domeniul Ghica Comănești și să nu mai facă deplasări în afara Bucureștiului, ceea ce a afectat în mod direct drepturile patrimoniale și interesele legitime ale acesteia.”


Fraza relevantă din pasajul de mai sus este “după ce a fost admonestat de Hrebenciuc Viorelprin intermediul lui Sîrbu Ilie, Crăciunescu Adam a dispus ca”. Așadar, într-un fel sau altul, Ilie Sârbu l-a “admonestat”, spun procurorii DNA, pe șeful Romsilva pentru ca acesta să ia decizii în legătură cu procesul Romsilva versus revendicatori. Ce ne spune DEX că înseamnă “a admonesta”? Iată definiția: “A mustra cu severitate (în calitate oficială); a dojeni aspru (pe un subaltern).” (sursa)


Așadar, Ilie Sârbu – se înțelege cu certitudine din referatul procurorilor DNA – a avut o discuție cu șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, pe care l-a mustrat cu severitate, l-a certat, l-a dojenit ca pe un subaltern, oficial, pentru că directorul Romsilva nu a răspuns comenzilor lui Hrebenciuc. A fost o singură discuție? Au fost mai multe? Există interceptarea acestei “admonestări” aplicate de Ilie Sârbu lui Adam Crăciunescu? Cel mai probabil, există, altfel procurorii nu ar fi menționat “admonestarea” în dosar fără să aibă și proba că întîmplarea ar fi avut loc.



În concluzie: în acest moment, Hrebenciuc îl are la mînă pe Ilie Sârbu în dosarul retrocedărilor de teren forestier. Dacă Hrebenciuc vorbește acum, în campania electorală, despre implicarea lui Sârbu în sistemul mafiot al retrocedărilor, ginerele lui Sârbu, deci candidatul Ponta, primește o lovitură devastatoare: eticheta de corupt în familie care vrea să ajungă președinte. Iar Ponta știe că nu-și permite o astfel de lovitură. Așa că i-a promis protecție totală lui Hrebenciuc. Cu toate astea, Viorel guzganul nu are (încă) nici o garanție că va beneficia de această protecție decît dacă Ponta va deveni președinte. Dacă, însă, Ponta va pierde prezidențialele, Hrebenciuc va ciripi ca să salveze ce se mai poate salva.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu