marți, 18 martie 2014

Monumente istorice (1)

CATEDRALA EPISCOPALA ORTODOXA ROMANA - ROMAN


Municipiul Roman, jud.Neamt

are hramul “Cuvioasa Paraschiva” (14 octombrie)





Citorie a lui Petru Rares din 1542, cladita pe locul bisericii atribuite lui Roman I sau Alexandru cel Bun, sfarsitul sec. XIV- inceputul sec XV; a fost terminata de fiul sau Ilias Voda (1542-1550).

Fatade modificate in secc.XVII; in sec. XVIII se aduc transformari in ornamentatia firidelor; se fac reparatii pe tot ansamblul; picturi murale din preajma anului 1415; executate de mesterii si zugravii Nichita si Dobre si cele cu o remarcabila valoare din sec. XVI, ilustrand amplu legenda Sfantului Nicolae.

În naos si altar picturi din sec. XVIII si XIX; ancadramente si profiluri de factura gotica; monument de arhitectura incadrat artistic in galeria bisericilor din Moldova de Nord; odoare; felon Sfantului Ioan Gura de Aur; provenit din Bozant in vremea lui Alexandru cel Bun; epitaf brodat in fir de aur si argint din sec. XVI-XVII; manuscrise in copie din sec. XVIII; obiecte de cult din argint; figuri de episcopi caturari;

Pahomie, Episcop al Romanului (+1724), socotit ‘cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp’ (N.Iorga) si Episcopul de Roman Melchisedec Stefanescu, autorul “Chronicilor Romanului si Husilor” (1869-1875).











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu