duminică, 16 martie 2014

Sex-Stiinta (34)

Orgasmul, sanatate curata


Prin anii ’50, faimosul doctor Alfred Kinsey dadea publicitatii o cercetare din care reiesea ca sexul reduce stresul si ca oamenii care fac frecvent sex si au orgasm sunt „mai putin violenti si ostili” decat cei care simt placerea sexuala mai rar.

Studiile care au urmat sustineau ca sexul regulat si orgasmele se traduc in rate mai mici ale mortalitatii si la barbati, si la femei. Un studiu facut prin 1976, publicat in „Pyschosomatic Medicine”, s-a concentrat pe acestea din urma si anunta ca neatingerea orgasmului are un impact negativ asupra sanatatii cardiovasculare a femeilor.

Un specialist in endocrinologie mentiona atunci ca doamnele care fac sex cel putin o data pe saptamana au mult mai multe sanse sa aiba o menstruatie normala si niveluri ridicate de estrogen in sange.

Iar un nivel sanatos al acestui hormon mentine sanatatea sistemului cardiovascular, scade colesterolul ori influenteaza aspectul pielii. Detaliem.


Endorfine, fenietilamina, dehidroepiandro-steron


Pe primele sigur le stiti din citite - sunt acei hormoni eliberati in timpul orgasmului care relaxeaza partile creierului responsabile de teama si anxietate. Fenietilamina, o alta substanta eliberata in organism in momentele de maxima placere, afecteaza direct pofta de mancare - scade foarte tare.

In vreme ce serotonina are un efect „calmant” asupra poftelor de mancare tip junk-food, scrie in hartiile unor cercetatori. Ultima substanta, imposibil de pronuntat din prima, are un nivel tot mai mare dupa orgasm si, printre altele, incetineste imbatranirea.

Despre dehidroepiandrosteron se mai stie si ca imbunatateste functiile creierului, metabolismul, sistemul imunitar si pe cel cardiovascular, dar si sanatatea pielii.

La cresterea imunitatii pune umarul si nivelul ridicat - tot gratie orgasmului - de imunoglobina A. „Beneficiile sexului depasesc cu mult granita dormitorului” - ne spune si psihosexologul Emilia Potenteu.

„Oxitocina, un hormon eliberat in timpul si dupa o partida de sex, ii face pe parteneri mai generosi, mai calmi si mai frumosi.

Orgasmul ajuta si la cladirea stimei de sine. Este cunoscut drept cel mai bun algocalmin pentru reducerea durerilor de cap si chiar a migrenelor puternice. In timpul stimularii sexuale, corpul produce un hormon care reduce si nevoia de a fuma. Sexul in sine ajuta la arderea caloriilor.”


Mai putine concedii medicale, mai multe realizari profesionale


Nu e gresit subtitlul, o legatura intre aceste lucruri si orgasm ar exista, spun unii dintre sexologi care se bazeaza pe cercetari la care lucreaza de multi ani. Oamenii care au orgasm se bucura de viata din plin si, spre deosebire de ceilalti, isi iau mai putine zile libere de la munca pe motiv de boala. Sustinatorii teoriei invoca date medicale care arata ca orgasmul ne ajuta corpul sa lupte cu infectiile.

O anumita doctorita psiholog din Marea Britanie, Lisa Turner, merge si mai departe si spune ca femeile care au regulat orgasme sunt si mai sanatoase, si mai realizate pe plan profesional.

Pentru ca o viata intima implinita le duce la „cote uriase” energia, le intareste sanatatea, le creste capacitatea de concentrare. Unul dintre recentele studii care incearca sa afle cum ii influenteaza pe barbati orgasmul a fost facut in Melbourne si sustine ca ejacularea frecventa intre 20 si 50 de ani scade dramatic riscul de cancer la prostata. In plus, cei care au orgasme regulat au si mai putine riscuri de a suferi de urinare dureroasa la batranete. Si acum gata cu teoria…











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu