joi, 14 aprilie 2016

K.G.B. (4)


Eric Frattini






  – Cum se poate descrie piata Djerjinski?

In piata dau sapte strazi. Are o statie de metrou. Cladirea KGB se afla chiar in fata Destky Mir (Lumea Copiilor), un depozit de jucarii si in fata Muzeului Politehnic. O statuie din bronz a lui Felix Djerjinski, fondatorul Cekai, era amplasata in centrul pietei, de la instalarea sa in 1958. In piata s-au intalnit pentru prima oara in octombrie 1905 revolutionarii intr-o demonstratie impotriva tarului.



  – Ce s-a intamplat cu statuia lui Felix Djerjinski?

A fost smulsa din soclu in noaptea de 22 august 1991 de catre partizanii democratiei dupa incercarea nereusita de lovitura de stat impotriva lui Mihail Gorbaciov. Statuia era cel mai mare simbol al puterii KGB in Rusia sovietica. Statuia nu a fost distrusa si zace pe jos si pana in ziua de azi intr-un parc din Moscova. Piata Djerjinski ne numeste astazi piata Lubianka, iar statia de metrou Djerjinski se numeste astazi statia Lubianka.



  – Din cine era format ,,Collegiumul"?

Din presedinte, vicepresedinti, sefii Directoratelor si din unul sau doi presedinti ai KGB care proveneau din republici.



  – In ce consta controlul politic al KGB?

Securitatea politica era intotdeauna subordonata puterii politice prin Guvern. Partidul Comunist considera KGB o arma vitala pentru supravietuirea sa si a Statului. KGB era in subordinea Consilului de Ministri. Poltiburo-ul exercita acest control printr-un departament, Departamentul de Stat si Legal al Secretariatului Comitetului Central. Respectivul departament supraveghea toate agentiile Guvernului din pune de vedere al legislatiei, securitatii si apararii. Intre 1960 si 1988, seful acestui departament a fost Nikolai Savikin, de care depindeau intre cincizeci si saizeci dj angajati.



  – Dupa sfarsitul Uniunii Sovietice, care au fosu cele doua departamente mai active ale KGB?

In ziua de 21 august 1991, Fortele Spetsnaz ale KGB au primit misiunea sa ia cu asalt Parlamentul Rus si sa-1 ocupe, pentru a sprijini lovitura de stat impotriva lui Mihail Gorbaciov. Aceste forte erau formate din grupurile antiteroriste Alfa, aflate in subordinea Directoratului al Saptelea al KGB si comandate de catre generalul maior Victor Karpuhin. Comandantii Alfa au refuzat sa urmeze respectivele ordine, contribuind astfel la nereusita loviturii impotriva lui Gorbaciov, fapt care a desavarsit prabusirea Uniunii Sovietice.



  – In ce perioada a preluat KGB securitatea interna a Uniunii Sovietice?

Intre 1960 si 1966.



  – Cand a fost avansat in rang KGB?

In iulie 1978. KGB, care fusese pana atunci Comitet



  – Cum era privit de catre expertii occidentali KGB?

,,KGB era nucleul a tot ce misca. Fara el, sistemul sovietic nu va putea supravietui" a spus John Dziak, expert in spionajul sovietic al Universitatii ,,George Washington".



  – Ce este cunoscut, in cadrul spionajului sovietic, ca ,,Aquarium"?

Cladirea cartierului general al GRU, spionajul militar sovietic. Cladirea este situata pe soseaua Koroyevski, in suburbia moscovita Khondike. Cladirea este formata din noua cladiri cu ferestre mari. Edificiul se mai numeste si steklyashka, sau ,,bucata de cristal".



  – Ce este cunoscut, in cadrul spionajului sovietic, drept "Barium"?

Este informatia falsa care provine dintr-o sursa suspecta. Aproape intotdeauna, ,,Bariumurile" au fost folosite pentru dezinformare. KGB era obligat sa cerceteze pentru a afla de unde provenea respectiva informatie falsa.



  – Cine a condus timp de multi ani aparatul de spionaj si informare al Uniunii Sovietice, fiind temut inclusiv de catre insusi Stalin?

Lavrenti Pavlovici Beria. Nascut in 1899, a fost seful NKVD (Comisariatul pentru Probleme Interne) si sef al altor organisme de spionaj intre 1938 si pana la executia sa din 1953. In totalitate, Beria a condus cu mana de fier aparatul de securitate si spionaj timp de cincisprezece ani.



  – De cand il cunostea Beria pe Stalin?

Beria fusese seful politiei secrete a lui Stalin in Georgia. Acolo a devenit un expert in strangerea de informatii. In decembrie 1938 a fost numit seful NKVD. Lavrenti Beria era un membru al Politburo-ului fara drept de vot, dar cea mai mare putere a sa erau informatiile despre prieteni si dusmani, inclusiv cei ai lui Stalin insusi.



  – Cine i-a precedat in functie lui Beria?

In calitate de responsabil al NKVD, Nikolai Ivanovici; Ejov a ordonat arestarea lui Beria, dar acesta a fost mai rapid si a reusit sa-1 aresteze inainte pe Ejov. Predecesorul lui Beria a fost internat intr-un spital psihiatric unde, in mod misterios, s-a spanzurat cu o franghie de grilajul celulei sale.



  – Ce ii placea sa practice lui Beria?

Obisnuia sa sechestreze adolescente, sa le duca cu forta in biroul sau si, dupa ce le lega, practica cu ele sodomia. Daca tanara denunta faptul, familia ei era trimisa in lagarele de munca sau executata.



  – Ce asasinat celebru a ordonat Lavrenti Beria?

In mai 1940, Beria a ordonat asasinatul lui Leon Trotki in Ciudad de Mexico. Trotki fusese cel mai puternic rival al lui Stalin ca succesor al lui Lenin, dupa moartea acestuia.



  – Ce onoruri a obtinut Beria in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial?

In februarie 1941 a fost numit membru al Comitetului de Stat pentru Aparare; in 1945 a fost avansat la gradul de maresal al Uniunii Sovietice iar in 1946 a devenit membru cu drepturi depline al Politburo-ului.



  – Ce a obtinut Beria din partea lui Stalin dupa razboi?

Datorita interesului lui Stalin de a obtine o putere nucleara, acesta a acceptat propunerea lui Beria ca intreg personalul ambasadelor sovietice din Statele Unite, Canada si Marea Britanie sa fie format din membrii ai NKVD.



  – Cand a inceput Lavrenti Beria sa piarda puterea?

In 1949, cand Stalin 1-a numit pe Hrusciov secretar de Partid in Moscova si secretar al comitetelor regionale ale Partidului. Lui Stalin ii era atat de teama de Beria incat a decis sa il avanseze pe Nikita Hrusciov pentru a egala balanta puterii. Din cauza banuielilor lui Stalin, liderul suprem a decis sa ordoneze inlocuirea georgienilor fideli lui Beria cu rusi. In 1951, Stalin a inceput epurarile in randurile functionarilor georgieni. In noaptea de 1 martie 1953 si in timp ce Beria era cu Stalin, liderul Uniunii Sovietice si-a pierdut cunostinta. Pe 5 mai Stalin era mort.



  – Care a fost urmatoarea miscare a lui Lavrenti Beria dupa moartea lui Iosif Stalin?

S-a intors repede la cartierul sau general, avand intentia sa preia controlul guvernului. Pentru aceasta, a desfasurat in toata Moscova fortele sale de securitate; a ordonat eliberarea a aproape un milion de persoane inchise din ordinul lui Stalin si a ordonat schimbarea legilor pentru a evita arestarile arbitrare. In iunie 1953, reformele lui Beria au provocat o rascoala in Germania Orientala, care a fost sufocata de tancurile sovietice. Pe 26 iunie 1953 se indrepta pe jos catre Kremlin pentru a se intalni cu Nikita Hrusciov si cu maresalul Georgi Jukov, erou al Uniunii Sovietice dar, cand era pe punctul de a intra, a fost arestat de garda Kremlinului! In decembrie 1953 a fost condamnat de catre Curtea Suprema Sovietica sub acuzatia de tradare si condamnat la moarte. Pe 23 decembrie Lavrenti Beria a fost executat la 54 de ani.



  – Cine l-a impuscat in ceafa pe puternicul Lavrenti Beria?

Exista doua versiuni. Prima ca insusi  Hrusciov care a scris in memoriile sale:" Intr-o zi a venit fara escorta, asa ca am apucat un pistol si l-am impuscat", A doua versiune este a colonelului Oleg Penkovski, un spion al Occidentului la Kremlin: ,,Beria a fost executat la intrarea cladirii Cartierului General al Cartierului Militar din Moscova.-.Generalul Kozlov l-a impuscat in tampla. Dupa executie, cadavrul lui Beria a fost stropit cu benzina si i s-a dat foc".



  – Cand s-a reexaminat condamnarea lui Lavrenti V. Beria?"

In anul 2000, Curtea Suprema Rusa a respins apelul care afirma ca condamnarea si executarea lui Beria fusese ilegala.



  – Ce era cunoscut drept ,,Subsolul" in lumea spionajului sovietic?

Termenul utilizat de catre agentii sovietici ai KGB pentru a se referi la inchiderea sau executarea unui prizonier in subsolurile Lubiankai, Cartierul general al KGB din Moscova.



  – Ce era cunoscut drept ,,Centrul" in lumea spionajului sovietic?

Erau sediile sau cartierele generale ale diferitelor servicii de spionaj ale Uniunii Sovietice.



  – Ce inseamna ,,Corporatie" pentru spionajul sovietic?

Era un termen utilizat de catre agentii KGB pentru a defini partidele comuniste din alte tari.



  – Ce era cunoscut drept ,,Doctor" in spionajul sovietic?

Erau agentii de politie. Daca un agent al KGB este arestat, atunci este numit ,,bolnav". Daca un agent al KGB este trimis la inchisoare pentru spionaj, inseamna ca a fost internat intr-un ,,spital".



  – Ce este cunoscut de catre KGB ca ,,Sanctuar"

Este tara care ii ofera azil unui dezertor din serviciile sale secrete de informatii.



  – Ce se cunoaste in KGB ca un ,,Absolvent"?

Este o cartita a KGB care, dintr-o pozitie inferioara din cadrul organizatiei in care este infiltrat a avansat ierahic.



  – Ce masacru al unor ofiteri polonezi a realizat NKVD sovietic?

Pe 12 aprilie 1943, ofiteri ai armatei germane au facut publica descoperirea corpurilor a 4.143 de ofiteri ai armatei poloneze care toti fusesera executati printr-o impuscatura in ceafa. Corpurile erau ingropate in opt gropi comune in padurile Katyn, din apropierea orasului Smolensk. Sovieticii capturasera aproape 200.000 de prizonieri polonezi in timpul campaniei din 1939, cand Uniunea Sovietica a sprijinit trupele lui Hitler dupa semnarea asa-numitului ,,Pact de Otel"; 15.000 din acesti prizonieri, inclusiv 8.700 de ofiteri, au disparut fara urma. Dupa descoperire, sovieticii au spus ca germanii fusesera cei care ii executasera pe militarii polonezi in timpul invaziei URSS.



  – Cand s-a aflat adevarul despre ,,Omorurile de la Katyn"?

In 1989, cand Guvernul sovietic a recunoscut formal ca polonezii au fost executati de unitati speciale ale NKVD. Omorurile in masa au avut loc in primavara lui 1940 iar invazia germana nu avut loc pana in iulie 1941. Asasinii au spus ca au primit ordine directe din partea lui Stalin pentru ca acesta sa-si demonstreze astfel profundul sau dispret fata de polonezi. Una din celalalte versiuni care au circulat printre anchetatori in anii '90 a fost ca NKVD avea nevoie de locuri in lagarele de concentrare pentru a-i inchide pe deportatii din Letonia, Lituania si Estonia.



  – Ce era KI-ul?

Komitet Informatsii (KI)-ul a fost agentia insarcinata cu realizarea tuturor operatiunilor clandestine de spionaj din strainatate. Dictatorul Stalin a creat Comitetul de Informatii in octombrie 1947 si 1-a plasat sub controlul Consilului de Ministri. Seful sau suprem era ministrul de Afaceri Externe al Uniunii Sovietice.



  – Ce responsabilitati avea KI-ul?

Spionaj politic si militar in afara URSS. Operatiuni impotriva organizatiilor antisovietice din orice loc al lumii. Contrainformare in ambasade, consulate, misiunii, delegatii, reprezentante comerciale si cetateni ai Uniunii Sovietice care se aflau in afara tarii. Operatiuni de informare in alte tari comuniste.



  – Ce a cauzat inchiderea KI-ului?

In calitate de a patra agentie de spionaj a URSS (MGB, MVD, GRU si KI), multe din operatiunile sale se intersectau cu interesele alteia dintre agentii. La mijlocul lui 1948, maresalul Bulganin, un fost cekist, a obtinut permisiunea lui Stalin ca GRU sa poata ddesfasura operatiuni de informare in afara frontierelor Uniunii Sovietice, lasand astfel KI-ul fara posibilitatea de a realiza o misiune concreta. In final, operatiunile Kl-ului au fost absorbite de catre MGB. Intr-un final in 1951, KI-ul a incetat sa existe.



  – Cine au fost sefii MGB-ului?

Martie 1946-octombrie 1946 Vsevolod Merkulov;

Octombrie 1946-august 1951 Victor Abakumov;

August 1951-decembrie 1951 Serghei OgoltsoVj

Decembrie 1951-martie 1953 Semyon Ignatievf



  – Cine au fost sefii MVD, predecesorul KGB?

1946-iunie 1953 Lavrenti Beria1

Martie 1953-martie 1954 Sergei Kruglov



  – Ce este MB-ul?

Ministerul de Securitate Rus si succesorul initial al KGB. MB-ul, care a functionat intre 1991 si 1993, a fost infiintat prin decretul presedintelui Boris Eltin in 19, decembrie 1991. Primul ministru care a preluat portofoliul MB-ului a fost, pana in 1993, Victor Barannikovfi cand a fost urmat de Nikolai Golushko. MB-ul a fost, desfintat in 1993 iar functiile sale principale transferate Serviciului Exterior de Informatii (SVR) si Serviciului Federal de Contrainformatii (FSK).


va urma




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu