joi, 28 aprilie 2016

K.G.B. (6)


Eric Frattini






  – Ce dorea sa faca Vadim Viktorovici Bakatin in calitate de responsabil cu KGB?

Sa eradice spionajul intern din KGB si sa permita cetatenilor accesul liber la arhivele KGB. Cu aceasta masura intentiona ca cetatenii rusi sa cunoasca soarta rudelor lor disparute in epoca Uniunii Sovietice.



  – Ce rol a jucat Vadim Viktorovici Bakatin in cadrul noului KGB?

In timpul conducerii lui Bakatin, KGB si-a reorganizat sarcinile si noile misiuni. Efectivele Garzii Frontierelor au fost transferate in cadrul altei agentii; fortele de lupta ale KGB au devenit inca o unitate aflata sub comanda Armatei Ruse; iar garda Kremlinului si comunicatiile in responsabilitatea Guvernului. Bakatin a fost demis de catre insusi Gorbaciov in octombrie 1991, odata cu prabusirea URSS.



  – Ce fraza celebra a pronuntat Bakatin despre noul capitalism din Rusia?

,,A scoate capitalismul din socialism este ca si cum ni incerca sa scoti ouale dintr-o omleta".



  – Cine a fost ultimul presedinte al KGB?

Evgheni Maximovici Primakov, al zecelea si ultimul presedinte al KGB. Nascut in 1929, Primakov a fost unul dintre cei doi membri ai Consilului pentru Securitatea Nationala al presedintelui Gorbaciov care au refuzat sa sprijine lovitura de Stat impotriva acestuia din august 1991. Dupa aceea, presedintele Rusiei, Boris Eltin, l-a numit pe Primakov presedinte al KGB, acesta ramanand responsabilul pentru agentia de informatii dupa disparitia Uniunii Sovietice si infiintarea SVR-ului, a Serviciului Extern de Informatii Rus. Primakov a absolvit Institutul de Studii Orientale din cadrul Universitatii Moscova in 1953. Din 1953 pana in 1962 a fost corespondent la radio si televiziune iar din 1962 sef de redactie al Pravdei, expert in Asia, Africii si Orientul Mijlociu. In 1977 s-a alaturat unui Institutului de Relatii Internationale (Internacional in text) si Economii) Mondiala. In 1987 candida pentru a ocupa un post in cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist. Evgheni Maximovici Primakov a fost numii trimis special al presedintelui Mihail Gorbaciov in Orientul Mijlociu iar in august 1991 presedinte KGB. Primakov era primul conducator al KGB care nu avea o experienta anterioara in materie de informatii. Dupa ce a fost numit presedinte al KGB, Primakov a organizat o conferinta de presa si s-a declarat un ferm aparator al Glasnostului si al Perestroikai. Dupa desfiintarea KGB in decembrie 1991, Primakov a ramas sef al SVR-ului. El a avut sarcina de a conduce operatiunile de informatii in timpul tranzitiei de la Uniunea Sovietica la Federatia Rusa. Pe 10 ianuarii 1996 Eltin l-a numit pe Primakov ministru al Afacerilor Externe iar in 1998 insusi Eltin l-a propus candidat la prim ministru. In mai 1999, atunci cand Primakov a refuzat sa ii demita pe ministrii comunisti din Guvern a fost demis de catre Eltin.


SPIONI


  – Ce spion a fost unul dintre cei mai protejati de catre atotputernicul Lavrenti Beria?

Victor Semionovici Abakumov. Sef al Smersh din 1943 pana in 1946 si sef al MBG-ului din 1946 pana in 1951. Abakumov si-a castigat un mare renume in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in calitate de sef al Smersh, agentia de contrainformatii a Armatei.



  – Pe cine informa Abakumov in calitate de sef al Smersh?

Informa direct Comitetul de Stat centru Aparare condus de catre insusi Iosif Stalin. In 1943 a fost avansat la gradul de general colonel, un grad militar acordat doar ofiterilor ,,Organului". Planul lui Stalin era sa-1 avanseze pe Abakumov pentru a-i slabi influenta lui Beria in interiorul serviciilor de spionaj, dar loialitatea  lui Abakumov era suprema fata de Lavrenti Beria.



  – Ce s-a extins inauntrul MGB-ului in timpul conducerii lui Abakumov?

Coruptia. La inceputurile lui 1951 a fost arestat si trimis la Lubianka din ordinul lui Stalin. Nikita Hrusciov, secretar de Partid in Moscova a motivat arestarea lui Abakumov afirmand ca se intamplase din cauza cazurilor de coruptie din interiorul KGB si din cauza ca participase la o conspiratie de la Leningrad impotriva lui Stalin.



  – Cand a fost eliberat Victor Semionovicl Abakumov?

Dupa moartea lui Stalin din martie 1953 dar, dupa arestarea si executarea lui Beria, Abakumov a fost deasemenea arestat, inchis si executat in decembrie 1954. Acuzatiile impotriva lui Abakumov au fost ca fabricase dovezile unui complot din Leningrad impotriva functionarilor Partidului.



  – Cine a fost unul dintre cei mai admirati spioni sovietici?

Rudolf Ivanovici Abel. A activat in Statele Unite in anii cincizeci iar, la cinci ani dupa arestarea sa, a fost schimbat cu pilotul U-2-ului doborat, Francis Garyj Powers.



  – Care era numele real al lui Abel?

Rudolf Ivanovici Belov, nascut intr-un mic oras de pe malurile Volgai. Tatal sau era lucrator metalurgist? Tanarul Abel a studiat ingineria si a lucrat intr-um combinat chimic. In 1922 a intrat in Komsomol, Liga Tineretului Comunist. Abel vorbea fluent engleza, germana, evreiasca si rusa iar datorita acestui fapt a fost transferat intr-o unitate de comunicatii a Armate Rosii.



  – Cand a inceput cariera sa in lumea spionajului?

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Se afla pe frontul german in calitate de ofiter de informatii si s-a oferit voluntar superiorilor sai sa patrunda in Abwehr, serviciul de informatii german. Metoda sa de intrare a constat in a se da drept sofer al spionajului jjerman, avand numele de Johann Weiss.



  – Ce grad a ajuns sa aiba Abel in cadrul Armatei celui de-al Treilea Reich?

Cand Germania a invadat Uniunea Sovietica, Abel a fost avansat la gradul de caporal si a fost decorat. Dupa razboi, Abel s-a intors in tara sa cu gradul de maior al NKVD si a intrat ilegal in Franta si Canada cu numele de Andrew Koyatis.



  – Cand a intrat Abel in Statele Unite?

In 1948. In 1954 lucra ca fotograf in New York sub numele de Emil Goldfus, fiind rezjdent si sef al retelei KGB in zona New York-ului. Din acest oras controla diversele operatiuni din America Centrala si America de Nord. In Statele Unite, Abel a fost avansat la gradul de colonel KGB.



  – Cand si de ce a fost arestat Abel?

Pe 21 iunie 1957 de catre FBI. Se pare ca, pe 22 iunie 1953, Abel i-a dat o moneda unui tanar vanzator de ziare numit James Bozart. Una din monezi, un Jefferson de nichel din 1948, era goala si, cand a deschis-o, vanzatorul ziarului The Brooklyn Taggle a descoperit in interiorul ei un microfilm. Bozart a informat FBI, care a inceput sa-1 urmareasca pe Abel. In final a fost arestat si condamnat la treizeci de ani de inchisoare. Pe 10 februarie 1962 a fost schimbat pe podul Glienick din Berlin cu pilotul Francis Gary Powers.



  – Cum a fost recompensat Rudolf Ivanovici Belov, alias Abel" de catre Guvernul Uniunii Sovietice?

Pe 20 noiembrie 1990 a fost unul dintre cei cinci mari spioni ai KGB alesi sa apara pe un timbru al Uniunii Sovietice.



  – Cand a decedat Abel?

In 1971 victima a unui cancer. In acei ani isi pregatea o autobiografie.



  – Ce spion sovietic era un adevarat maestru al recrutarilor din Statele Unite?

Isshkak Abdulovici Ahmerov. Specialitatea sa era recrutarea de agenti sub acoperire. Ahmerov a intrat in Statele Unite in 1934 si, imediat, a inceput sa recruteze studenti la Universitatea Columbia. Intre cei recrutati; se afla si propria sa sotie, americanca Helen Lowry, nepoata lui Earl Lowry, liderul Partidului Comunist din Statele Unite.



  – Cine a fost primul director al GRU, spionajul militar rusesc?

Generalul Simon Ivanovici Aralov. In 1905 s-a inrolat in Armata rusa si s-a inscris in Partidul Bolsevist. In timpul Primului Razboi Mondial ajungand la gradul de maior in spionajul militar. In 1917, dupa triumful Revolutiei, ajuta la crearea Cekai iar in octombrie 1918 a fost numit sef al GRU. A participat la operatiuni in Turcia, Letonia si Lituania pentru ca, mai tarziu, sa devina responsabil cu birourile GRU din Statele Unite, Germania si Japonia. 



  – Ce functie a primit Simon Ivanovici Aralov, dupa epurarile staliniste impotriva militarilor din 1937

Aralov a fost demis din functia de sef al GRU si numit director al Muzeului Literaturii. Cateva saptamani mai tarziu a fost arestat si condamnat la trei ani intr-un batalion disciplinar. La finele celui de-al Doilea Razboi Mondial si cu gradul de colonel, a fost readus in GRU. Arestat din nou in 1946, a fost condamnat la zece ani de inchisoare pana la eliberarea sa, in 1956. 



  – Ce agent celebru rus era in realitate un agent dublu?

Ievno Azeff. Nascut in 1869, a lucrat pentru politia secreta a tarului in timp ce informa de asemenea si Partidul Revolutionar Socialist din Rusia. Fiul unui croitor evreu polonez sarac, Azeff a decis sa se inscrie In Politehnica din Karlsruhe, unde a stabilit relatii bune cu studentii revolutionari. In 1893 i-a scris Ohranei, Serviciul secret tarist, pentru a se oferi ca spion inauntrul mediilor studentesti. In 1894 a fost recrutat si deja in 1900 primea aproximativ 500 de ruble pe luna de la Ohrana. Intre 1904 si 1908 a fost seful unui grup revolutionar care a planuit atentate cu bomba impotriva liderilor taristi.



  – Care sunt cele doua personaje ale Rusiei imperiale care au fost asasinate de comploturile urzite de catre Azeff?

Wladimir Plebe, ministru de Interne si sef al politiei Rusiei si Marele Duce Serghei, unchiul tarului Nicolae. In 1908 a fost descoperit si judecat pentru activitati revolutionare. A disparut misterios pana cand a fost arestat de germani si inchis. Ievno Azeff a murit la Berlin, in cea mai crunta saracie, pe 24 aprilie 1918.



  – Care era numele sau de cod pentru revolutionari?

Valentine



  – Cine era ministrul al Afacerilor Interne cand s-a prabusit Uniunea Sovietica?

Generalul locotenent Victor Pavlovici Barannikov. Cariera sa in lumea serviciilor de informatii a inceput in 1961 in cadrul Ministerului Afacerilor Interne Barannikov a fost ultimul minstru de Afaceri Interne si primul ministru de Afaceri Interne al Federatiei Ruse. Cand regimul sovietic a disparut, Gorbaciov l-a numit director general al Serviciului Federal de Securitate (sau FSB) in ianuarie 1992 si ministru de Securitate al Federatiei Ruse in aceeasi luna. In octombrie 1993 este arestat si inchis deoarece era unul din liderii revolutiei ratate de la Moscova. In februarie 1994 este pus in libertate printr-o rezolutie a Parlamentului rus. La doar un an Victor Pavlovici Barannikov moare de un stop cardiac.



  – Ce sef al GRU a fost comandantul suprem al fortelor sovietice care au luptat in Razboiul Civil Spaniol?

Yan Karlovici Berzin, sef al GRU din 1924 pana in 1938. Nascut in Letonia ca Peter Kyuzis, s-a inrolat in Armata in timpul Primului Razboi Mondial dar a dezertat. Ca revolutionar, a fost ranit intr-un schimb de ,,focuri cu politia tarista, inchis si trimis in exil in Polonia. Dupa Revolutia din Octombrie din 1917, Berzin a fost unul din fondatorii Cekai in Moscova si Letonia.


va urma

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu