joi, 7 iulie 2016

K.G.B. (16)


Eric Frattini









  – In ce atentate impotriva altor dizidenti s-a utilizat pistolul-umbrela?

Pe 26 august 1978, Vladimir Rostov, un alt dizident bulgar, a fost ,,ciupit" in acelasi fel pe o strada din Paris. In august 1971 a fost piscat premiatul cu Nobel pentru Literatura si dizidentul sovietic Alexandr Soljenitan. Se pare ca scriitorului i s-a administrat veninul intr-un aliment. In cateva ore avea corpul plin de rani. Dupa trei luni de spital si mai multe transfuzii de sange, Alexandr Soljenitan a reusit sa se refaca.



  – Ce operatiune a KGB l-a obligat sa demita pe primul ministru al Poloniei, Jozef Olesky?

Procurorul militar Slawomir Gorzkiewcz a lansat o acuzatie la adresa primului ministru, afirmand ca transmisese informatii secrete sovieticilor. Se pare ca Olesky ramasese in relatii bune cu doi diplomati de la ambasada sovietica din Varsovia care s-au dovedit a fi ofiteri KGB. Olesky a negat acuzatiile cu toate ca, in final, a recunoscut ca se intalnise cu cei doi diplomati. Politicianul a acuzat serviciile secrete poloneze ca creasera povestea pentru a-1 discredita. Fostul presedinte Lech Walesa a sprijinit criticile impotriva lui Olesky datorita, pe de o parte, faptului ca unul dintre prietenii primului ministru, Alexander Kwasniewski, ii furase presedentia la alegerile din noiembrie 1995. In final, pe 24 ianuarie 1996, Josef Olesky a fost obligat sa demisioneze.



  – Ce inseamna in KGB ,,o alta munca"?

Activitatile de spionaj realizate de catre ofiteri ai serviciului secret care lucrau sub identitatea personalului Organizatiei Natiunilor Unite de la New York.



  – Ce era ,,Cercul celor Cinci"?

Era termenul utilizat de catre KGB pentru a-i descrie pe membrii ,,Cercului de Spioni de la Cambridge"..,,.



  – Ce a fost operatiunea denumita "JRYAN"?

Cel mai mare efort din partea sovieticilor de acumulare de date de spionaj pentru a verifica daca Statele Unito pregateau un atac nuclear impotriva Uniunii Sovietico, Atunci cand presedintele Ronald Reagan a ajuns la Casa Alba in ianuarie 1981, a cerut dezvoltarea unui plan pentru amplasarea de rachete nucleare in Europa, modelele ,,Pershing" si ,,Tomahawk". Liderul sovietic Leonid Brejnev si presedintele KGB, Iuri Andropov, au decis sa creeze, in 1981, o unitate speciala a KGB care urma sa descopere intentiile Statelor Unite impotriva Uniunii Sovietice. Andropov credea ca Reagan pregatea un atac nuclear surpriza asupra Uniunii Sovietice. Atunci au primit ordin KGB si GRU sa-si intareasca operatiunilor de descoperire a planurilor de razboi americane. Acest efort a fost denumit Raketno-Yaderonye Nadapenic (RYAN) sau, Atacul cu Rachete Nucleare".



  – Ce esec au inregistrat KGB si GRU in august si septembrie 1981? 5!

In august si septembrie 1981, 83 de vase de razboi care apartineau Statelor Unite, Canadei, Marii Britanii si Norvegiei, comandante de portavionul nuclear Dwight D.Einsenhower, au realizat o operatiune-repetitie de trecere dinspre oceanul Atlantic si marea Norvegiei. Problema a aparut cand sovieticii au aflat abia o saptamana mai tarziu. Flota aliata realizase o combinatie de masuri pasive -- mentinerea lipsei de transmisii radio, controlul tuturor emisiilor si masuri active radar, cum ar fi transmiterea de semnale radar false. Exercitiul lansat de pe Einsenhower a insemnat o mare infrangere pentru liderii sovietici si pentru serviciile lor de spionaj. Pe 17 februarie 1983, Cartierul General al KGB si-a informat toate birourile ca operatiunea ,,RYAN" era de maxima urgenta si de gravitate extrema. Niciunul din agentii KGB nu a descoperit nimic.
O noua lovitura pentru KGB a fost cand insusi presedintele Reagan a anuntat crearea unui plan de amplasare a armelor nucleare in cadrul asa-numitului plan de Initiativa de Aparare Strategica sau ,,Razboiul Stelelor". Andropov i-a urmat lui Brejnev dupa moartea acestuia pe 27 martie 1983.
Intre martie si aprilie 1983, 40 de vase de razboi ai flotei Pacificului s-au ciocnit de sovietici. De data aceasta, flota era comandata de doua portavioane nucleare, Enterprise si Midway. Tensiunea a ajuns la maxim cand NATO a decis sa faca un nou exercitiu in noiembrie 1983. Cartierul general al KGB a primit informatii de la toate birourile sale care indicau ca toate armatele occidentale se mobilizau.
Tensiunea a urcat din nou atunci cand Andropov a ordonat mobilizarea tuturor fortelor. In final, Ronald Reagan si-a redus intensitatea declaratiilor impotriva Uniunii Sovietice, cu toate ca Moscova nu prea avea incredere in acest lucru. Solutia la aceasta problema a venit odata cu anuntarea mortii lui Iuri Andropov in februarie 1984.
Ceea ce, Statele Unite nu au stiut niciodata cat de aproape au fost sa provoace, in 1983, un razboi nuclear cu Uniunea Sovietica.



  – Ce a fost operatiunea SORM?

O operatiune realizata de catre Serviciul Federal de Securitate (FSB) pe Internet. Sistema Operativno Rozysknykh Meropriyatii (SORM) sau Anchetarea Activitatii de Securitate din cadrul Sistemului a inceput in 1995 atunci cand Guvernul rus i-a acordat FSB dreptul de a controla telecomunicatiile. Internetui se afla in puterea FSB prin operatiunea denumita SORM-2. Aceasta operatiune permitea Serviciului Federal de Securitate sa-i ancheteze pe furnizorii de servicii Internet, cat si tranzactiile cu carti de credit prin Internet sau mesajele de posta electronica. Comunicatiile prin Internet au fost controlate de FSB fara ca utilizatorii sa stie acest lucru. Presedintele Vladimir Putin a autorizat operatiunea SORM nu numai pentru FSB cat si pentru alte agentii, cum ar fi politia fiscala sau Ministerul de Interne.



  – Cu ce program american si britanic a fost comparat SORM-ul dupa ce i-a fost facuta publica existenta?

Cu ,,Reteaua Echelon", din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelanda si Australia



  – Ce erau cunoscute ca "Activitati Speciale" in cadrul KGB?

Era un termen utilizat de KGB pentru a se referi la operatiunile de asasinare, sechestru sau operatiunile de sabotaj.



  – Ce era cunoscut drept "Praf de Spioni" in cadrul KGB?

Este vorba de un produs chimic utilizat de catre KGB in anii optzeci pentru a-i adormi pe diplomatii si atasatii militari straini pare se aflau in Uniune Sovietica. Atunci cand s-a descoperit folosirea ,,prafului pentru spioni" de catre ambasadorul Statelor Unite la Moscova, Arthur A. Hartman, KGB a ordonat sa nu mai fiu folosit. Cel putin nu in Uniunea Sovietica.



  – Ce era cunoscut in KGB drept ,,Mama Uscata"?

Era un termen utilizat de catre agentii spionajului sovietic pentru a descrie o zona care fusese abandonata de catre un agent KGB dupa ce nu mai putea strange informatii din zona respectiva.



  – Ce este un ,,cifrator de urgenta"?

Avarynyy Shifr. Un cifrator sau un operator de coduri care poate memora un sistem de cifruri simplu pentru a trimite un mesaj de urgenta.



  – Ce era un "Agent Provodnik"?

Este vorba de un agent de spionaj sau contraspionaj specializat in traversarea ilegala a granitelor dintre tari; impreuna cu alti agenti, mesaje sau alte persoane.



  – Ce inseamna un ,,agent cultivat" de catre KGB?

Agent-razrabotchik. O persoana care, inainte de a fi recrutata de catre KGB, este supravegheata pentru a i se cunoaste mediul familial, munca sa, obiceiurile sale, pasiunile sale, etc.



  – Ce este un, oderzhatel konspirativnoy kvartiry"?

Un apartament conspirativ utilizat de catre agentii KGB sau ai oricarei agentii de spionaj sovietice pentru a se refugia sau a organiza reuniuni clandestine.



  – Ce inseamna ,,Documentul unui Agent"?

Un dossier despre o operatiune care este lasat deschis atata timp cat operatiunon respectiva ramane deschisa. Termenul respectiv este utilizat de catre KGB. La ora actuala, fisa unui agent din SVR este cunoscuta ca ,,Document Operational".



  – Ce se cunostea in KGB drept ,,posibilitatea agentului"?

Era analiza realizata de catre expertii KGB asupra posibilitatilor unui agent care, ajutat de altii, sa incheie cu bine o operatiune do spionaj sau secreta.



  – Ce se cunostea in KGB ca ,,infiltrarea unul agent"?

Erau masurile luate pentru infiltrarea unui agent intr-un obiectiv inamic. Se mai foloseste atunci cand un agent KGB a reusit sa se infiltreze intr-un obiectiv si a lasat implantat un agent recrutat.



  – Ce era cunoscut in KGB ca ,,adversarul principal"? 

Era vorba de unul sau mai multe state stabilite de catre KGB ca tari ai caror lideri ordonasera operatiuni militare, politice sau de spionaj impotriva Uniunii Sovietice, impotriva liderilor Uniunii Sovietice sau impotriva agentilor serviciilor secrete si de spionaj ai Uniunii Sovietice. De exemplu, Statele Unite si Marea Britanie.



  – Ce operatiuni a realizat KGB impotriva Marinei sovietice?

In 1968, agenti ai KGB au intrat in casa maiorului (Lenrikh Altunyan, instructor oficial la Academia Navala. In fundul dublu al unui dulap au gasit exemplare clandestine ale romanului scriitorului premiat Alexander Soljenitin, Pavilionul bolnavilor de cancer. Ofiterul a fost dezonorat si expulzat din Marina, expluzat din Partidul Comunist si trimis intr-un lagar de munca timp de cinci ani pentru activitati anti-sovietice. A doua operatiune a avut loc in mai 1969 cand, trei ofiteri ai Marinei, Gennadi Vladimirovici Gavrilov, Gieorgi Konstantinovici Paramonov si Aleksei Vasilievici Kosyrev, au fost arestati din cauza ca infiintasera ,,Uniunea pentru Lupta pentru Drepturilor Politice". KGB a descoperit intre bunurile lor exemplare ale Declaratiei Drepturilor Omului a Natiunilor Unite si exemplare ale poemului Vise de libertate. Gavrilov a fost condamnat la sase ani de inchisoare, Kosyrev la trei, iar Paramonov a fost trimis pentru patru ani intr-un spital pentru bolnavii mentali din care nu a iesit viu.



  – Ce operatiune a realizat KGB dupa arestarile lui Gerinadi Vladimirovici Gavrilov, Georgi Konstantinovici Paramonov si Aleksei Vasilievici Kosyrev?

In vara lui 1969, KGB a cercetat toate contactele celor trei ofiteri ai Marinei iar la finele lui august au arestat 31 de membri ai serviciilor navale care erau repartizati in Estonia. Multi dintre ei criticasera deschis invazia Cehoslovaciei de catre Armata sovietica.



  – Ce i-a dezvaluit CIA ofiterul serviciului secrt cubanez Gerardo Perazo Amerchazurra atunci cand a dezertat in Statele Unite in 1971?

Perazo a dezertat in Statele Unite din baza sa de la Londra in decembrie 1971. Cand a ajuns in Statolo Unite, fostul agent al lui Fidel Castro a dezvaluit ca din vara lui 1968, activitatile de spionaj ale Cubei il fusesera predate KGB.



  – Ce alta informatie importanta despre KGB a predat cubanezul Gerardo Perazo Amerchazurra CIA?

A dezvaluit ca, prin spionajul cubanez, KGB stabilise relatii secrete cu teroristii ,,Frontului de Eliberare al Quebec-ului" din Canada. 



  – Ce era ,,Directia"?

Structura KGB, serviciile, departamentele si directoratele.



Care erau cele trei fronturi de activitate ale serviciului secret extern al KGB?

-- Informatiile politice.

-- Spionaj tehnic si stiintific.

-- Contraspionaj extern.



  – Ce era o ,,Operatiune Combinata"?

Erau operatiuni create de catre KGB pentru a detecta miscarile antisovietice si a operatiunile subversive impotriva sovieticilor. KGB realiza patru tipuri de operatiuni de acest fel:
Operatiuni combinate destinate pentru a dezvalui activitatile subversive inamice. Acest lucru presupune sprijinul activitatilor clandestine si planificarea tehnica a echipamentului pentru ele. Operatiuni combinate pentru prevenirea si distrugerea activitatilor subversive. Operatiuni combinate pentru a crea conditii care sa duca la dizolvarea activitatilor subversive. Operatiuni combinate pentru extinderea necesitatii de sprijinire a detectarii miscarilor si operatiunilor subversive impotriva Uniunii Sovietice.


va urma





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu