joi, 21 iulie 2016

K.G.B. (18)


Eric Frattini

  – Care erau atributiile celui de-al Doilea Directorat?

Cel de-al Doilea Directorat era responsabil cu securitatea interna si atributiile sale se incrucisau cateodata cu cele ale puternicului Prim Directorat. Directoratul continea douasprezece departamente, Securitatea Politica, Directoratul Sigurantei Industriale si Grupul de Sprijin Tactic. Sase din cele douasprezece departamente aveau ca unica sarcina controlul personalului sovietic din ambasadele si consulatele sovietice din lume.  – Ce rol avea Departamentul numarul 1 al celui de-al Doilea Directorat?

Personalul acestui departament, creat in 1970, numara 50 de ofiteri si 300 de agenti experti in supravegheri. Cartierul sau general se afla la cativa metri de ambasada Statelor Unite de la Moscova. Acest departament era format din cinci sectiuni:
Sectiunea numarul 1 (recrutarea personalului ambasadei Statelor Unite),
Sectiunea numarul 2 (operatiuni de contrainformatii impotriva ambasadei Statelor Unite de la Moscova),
Sectiunea numarul 3 (identificarea cetatenilor sovietici care luasera contact cu personalul ambasadei Statelor Unite),
Sectiunea numarul 4 (controlul contactelor dintre americani si sovietici in afara Moscovei),
Sectiunea numarul 5 (operatiuni de contrainformatii impotriva ambasadelor latino-americane de la Moscova).  – Ce atributii aveau restul Departamentelor celui de-al Doilea Directorat?

Departamentul numarul 2 (Tarile Commonwealth),
Departamentul numarul 3 (Republica Federala Germana, Scandinavia si Austria),
Departamentul numarul 4 (toate natiunile Europei Occidentale),
Departamentul numarul 5 (tari noneuropene aflate in dezvoltare),
Departamentul numarul 6 (tari non-europene dezvoltate),
Departamentul numarul 7 (responsabil de operatiunile impotriva turistilor).  – Din cati agenti era format cel de-al 7-lea Departament al celui de-al Doilea Directorat?

Din 200, din care jumatate se aflau la Moscova iar restul in diferite orase ale Uniunii Sovietice. S-a estimat ca departamentul avea aproape 1.600 de informatori.  – Cum erau impartiti informatorii celui de-al 7-lea Departament?

In sase sectiuni. Sectiunea numarul 1 (turisti americani, canadieni si britanici), Sectiunea numarul 2 (alte nationalitati), Sectiunea numarul 3 (hoteluri si restaurante pentru straini), Sectiunea numarul 4 (agentii de voiaj), Sectiunea numarul 5 (contactele dintre sovietici si turisti) si Sectiunea numarul 6 (posturi de observatii) aflate in locuri unde se intalnesc turisti si straini cat si in cladirile utilizate de catre straini, cum ar aeroporturile, garile sau statiile de autobuz din intreaga Uniune Sovietica...  – Ce rol avea cel de-al 8-lea Departament al celui de-al Doilea Directorat? 

Raspundea de informatiile legate de computere; si sisteme de operare pentru cel de-al Doilea Directorat,  – Ce rol avea cel de-al 9-lea Departament al celui de-al Doilea Directorat?

Supravegherea si recrutarea de studenti straini care urmau a fi folositi ca informatori in universitatile Uniunii Sovietice impotriva grupurilor studentesti dizidente.  – Ce rol avea cel de-al 10-lea Departament al celui de-al Doilea Directorat?

Raspundea de influentarea si recrutarea ziaristilor, straini.  – Ce rol avea cel de-al 11-lea Departament al celui de-al Doilea Directorat? '

Reglementarea si controlarea calatoriilor cetatenilor sovietici in strainatate.  – Ce rol avea cel de-al 12-lea Departament al celui de-al Doilea Directorat?

Raspundea de anchetarea cazurilor de coruptie din intreprinderile Guvernului.  – Ce sprijin primea KGB in materie de securitate Interna?

Din partea Serviciului de Securitate Politica. Denumit de asemenea si ,,Serviciul" (Sluzhba). Pana in 1969 era format din douasprezece directii (Napravle- nipe), pana cand a fost reformat, ramanand cu doar sapte directii.  – Cu ce se ocupau Directiile Serviciului de Securitate Politica?

Directiile 1, 2, 3 si 4 erau responsabile de munca cu ofiterii locali ai KGB si cu retelele de informatori ai acestora. Directia numarul 10 raspundea de delictele cconomice, specula si activitatile ,,pietei negre". Directia numarul 11 raspundea de supravegherea dizidentilor. Directia numarul 12, creata in 1963, raspundea de operatiunile de informatii si spionaj impotriva diplomatilor chinezi de la Moscova.  – Ce rol avea asa-numitul Grup de Sprijin Tehnic?

Raspundea de intrarile si infiltrarile in locuri precum ambasadele straine de la Moscova si casele cetatenilor sovietici.  – Ce rol avea asa-numitul Directorat pentru Securitatea Industriala?

Raspundea de securitatea instalatiilor industriale de inalta prioritate cum ar fi fabricile de armament, de avioane, siderurgice, etc. Acest directorat era impartit in sase departamente, primele patru raspundeau de industria grea, armament, cercetare nucleara si centre de productie. Departamentul numarul 5 raspundea de Ministerul Comertului Exterior si de expozitiile din strainatate. Departamentul numarul 6 raspundea de operatiunile de recrutare ale marinarilor straini din porturile Uniunii Sovietice.  – Ce departamente depindeau direct si exclusiv de presedintele KGB?

Directoratul Administrativ, Directoratul pentru Personal, Departamentul de Anchete Speciale, Departamentul de Experienta Operationala, Departamentul pentru Securitate Fizica, Departamentul Financiar si Departamentul de Arhive si Registre.  – Ce rol avea Directoratul Administrativ?

Raspundea de administrarea proprietatilor, finantarea calatoriilor, administrarea afacerilor, magazinelor, complexelor de vacanta si complexelor de apartamente utilizate de catre personalul KGB.  – Ce rol avea Directoratul pentru Personal?

Se afla sub controlul Departamentului si Organului Administrativ al Comitetului Central al Partidului Comunist si raspundea de recrutarea de personal pentru KGB cat si de scolile si centrele de antrenament pentru KGB, unde se tineau cursuri pentru Directoratul pentru Agentii sub acoperire si Departamentul de Actiuni Executive.  – Ce rol avea Departamentul de Anchete Speciale?

Raspundea de anchetarea cazurilor de tradare, spionaj si activitati criminale din interiorul KGB, a functionarilor si membrilor de importanta medie ai Partidului.  – Ce rol avea Departamentul de Experienta Operationala?

Raspundea de evaluarea operatiunilor de informatii pentru toate agentiile de spionaj ale Uniunii Sovietice.  – Ce rol avea Departamentul de Securitate Fizica?

Raspundea de furnizarea de escorte si paznici pentru cladirile KGB.  – Ce rol avea Departamentul Financiar?

Se ocupa de platile salariilor, contabilitate si administrarea intregului personal al KGB.  – Ce rol avea Departamentul de Registre si Arhive?

Tinea la zi indicii rapoartelor despre operatiuni, agenti si documentele produse de catre fiecare divizie a KGB de la inceputurile Cekai pana in ultimele sale zile din 1991.  – Care sunt cele doua agentii care au inlocuit KGB dupa desfiintarea sa din 1991?

Sluzhba Vneshney Razvedki (SVR) sau Serviciul Secret Extern si Serviciul Federal de Informatii Rus (FSK),  – Cand a fost infiintat Sluzhba Vneshney Razvedki (SVR)-ul?

SVR-ul a fost creat din ordinul presedintelui Borifl Eltin in decembrie 1991 cu scopul de a prelua sarcinile realizate pana atunci de KGB. Rolurile SVR-ulul constau in realizarea de operatiuni de spionaj in strainatate. Ultimul presedinte al KGB si primul director al SVR-ului a fost Evgheni Primakov, care a ramas in functie pana pe 9 ianuarie 1996, cand Eltin 1-a numit ministru al Afacerilor Externe iar mai tarziu prim ministru, Primakov a fost urmat in functie de catre Vyacheslav Ivanovici Trubnikov, un specialist in India si Pakistan,  – Cati oameni lucreaza pentru SVR?

Aproape 15.000 de persoane lucreaza pentru Sluzhba Vneshney Razvedki in diferitele sale departamente.  – Ce sarcini a preluat SVR-ul de la KGB?

In calitate de continuator al muncii Primului Directorat al KGB, SVR este responsabil pentru informatiile externe si detine birouri in ambasadele si reprezentantele diplomatice ruse cat si societati in toata lumea.
  – Cum sunt impartite departamentele SVR-ului?

Este impartit in trei Directorate si trei Servicii.
Biroul Directoratului S. - Este responsabil de agentii sub acoperire aflati in strainatate
Biroul Directoratului T. - Este responsabil de culegerea de informatii cu caracter stiintific si tehnologic.
Biroul Directoratului K. - Realizeaza infiltrarea agentilor sai in servicii sau agentii secrete straine si ii supravegheaza pe cetatenii rusi din strainatate.
Serviciul I. - Analizeaza informatia culeasa de catre SVR si distribuie informatia celorlalte departamente si servicii.
Serviciul A. Responsabil cu Planificarea.
Serviciul R. - Evalueaza operatiunile externe ale SVR-ului.  – Cand a fost creat FSB?

Serviciul Federal de Securitate sau Federal'naya Sluzhba Bezopasnosti (FSB) a fost creat in aprilie 1995 dupa restructurarea FSK-ului. FSB raspunde de pazirea materialului secret al Guvernului, de securitatea din cadrul Fortelor Armate si a altor agentii guvernamentale.
(50)


  – Ce departamente alcatuiesc FSB?

Dupa ultima sa restructurare, care a avut loc pe 22 mai 1997, FSB are urmatoarea structura:
Departamentul de Contraspionaj.
Departamentul Antiterorist.
Departamentul de Planificare, Analiza si Strategie,
Departamentul de Ancheta a Crimei Organizate,
Directoratul pentru Activitati.
Directoratul de Anchete.
Directoratul de Cercetari Operationale.
Directoratul de Masuri Tehnice Operationale.
Directoratul de Securitate Personala.
Directoratul pentru Probleme speciale.
Centrul de Detentie.
Centrul de Cercetare Stiintifica.  – Cati directori a avut FSB?

Martie 1994-iulie 1995 - Serghei Vladimirovici Stepasin Iulie 1995-iunie 1996 - Mihail Ivanovici Barsukov Iulie 1996-iulie 1998 - Nikolai Dmitrievici Koralev Iulie 1998-august 1999 - Vladimir Vladimirovici Putin Din august 1999 - Nikolai Platonovici Patrusev  – Ce informatie a dezvaluit FSB?

Printr-un CD-ROM de aproximativ sase ore, FSB a dezvaluit, in iulie 1996, istoria serviciilor de spionaj ale Uniunii Sovietice in saizeci de interviuri cu membri importanti ai comunitatii serviciilor secrete.


va urmaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu