joi, 28 iulie 2016

K.G.B. (19)


Eric Frattini







  – Ce alte sarcini si-a asumat FSB dupa desfiintarea KGB?

Serviciul Federal de Securitate a primit recent mare parte a infrastructurii si mijloacelor Agentiei Federale de Comunicatii a Guvernului (FAPSI) sau Federal'naya Agenstvo Pravitel'stvennoy Svayazi i Informatsii cu rolul de securizare si spionare a comunicatiilor. FAPSI a fost desfiintata la putin timp dupa KGB.



  – Cum sunt structurate departamentele FSB?

FSB, condus de un director asistat de catre un subdirector este impartit in urmatoarele directii:
Directia de Anchete: Crima organizata, coruptia, traficul de arme, de droguri, infractiuni economice.
Directia de Contrainformatii Economice.
Directia pentru Operatiuni de Recunoastere.
Directia de Contrainformatii Militare: Are in subordine mai mult de sase mii de membri, directia respectiva se ocupa de contraspionaj; in ultimii ani a trebuit sa se lupte cu crima organizata, sa raspunda de securitatea fortelor armate si in special de cea a armamentului nuclear.
Biroul Directiei T. Antiterorism: Este centrul de contraterorism al FSB, lupta si actioneaza cu ajutorul unitatilor sale antitero, se ocupa de alertele de acest gen si supravegheaza traficul de arme catre aceste grupuri.
Directia pentru inregistrari si Arhive: Pazeste si gestioneaza arhivele si inregistrari.



  – Ce este si ce rol are GRU?

Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravlenie (Directoratul de Informatii Militare). In era post-sovietica si odata cu reducerea influentei KGB, GRU a preluat sarcini importante in strainatate in materie de spionaj. GRU a fost creat pe 5 noiembrie 1918 din ordinul lui Lenin, Denumirea de GRU nu i-a fost acordata decat in iunie 1942. La inceput, serviciul secret militar a fost utilizat doar in activitati de aparare, pentru a cunoaste miscarile de trupe, intentiile si desfasurarile militare in timp de razboi, inclusiv pentru a evita rascoale din unitatile Armatei Sovietice. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, GRU si-a stabilit propriile activitati do spionaj din strainatate, in principal in zona stiintifica;



  – Ce gluma celebra circula in Rusia referitoare la operativitatea GRU?

Un ofiter GRU ii ordona unui savant sa se infiltreze intr-o tara straina pentru a culege informatii datorita faptului ca savantul provine din tara respectiva. Trece timpul si savantul nu trimite nicio infomatie catre GRU Preocupat, ofiterul il cheama pe savant la Moscova si il intreaba de ce nu a trimis nimic. Savantul spune ca problema este ca nu cunoaste limba. Ofiterul GRU ii raspunde ca ar putea sa se dea drept mut. Dar savantul il intreaba: ,,Si daca vorbesc in somn?", la care spionul serviciului secret militar raspunde: ,,Atunci, inainte de a te trimite inapoi, o sa-ti taiem limba".



  – Cand a avut loc prima mare epurare in cadrul GRU?

In noiembrie 1920, atunci cand Lenin a ordonat executarea a sute de ofiteri ai serviciului secret militar deoarece realizasera analize gresite despre Polonia. Prima mare reorganizare a GRU a avut loc in 1926. A doua mare epurare dinauntrul GRU a avut loc in 1929 si 1930, ambele fiind ordonate de catre Stalin, cu toate ca, in cazul celei de-a treia epurari, care a avut loc in 1935, insusi Stalin a utilizat ofiteri GRU pentru a-i executa pe ofiterii altor servicii secrete.



  – Ce este cunoscuta drept ,,Vara Terorii"?

Vara lui 1938, cand celebrul maresal al Uniunii Sovietice, M. Tujasevsky, a fost arestat si executat pe loc, pornind astfel una dintre cele mai teribile epurari din lunga istorie a GRU. Zeci de mii de ofiteri ai Armatei Rosii si ai GRU au fost executati fara nicio judecata, inclusiv cei din inaltul Stat Major al Armatei, in aceasta epurare, fostul sef al GRU, Berzin, a fost executat pe 29 iulie 1938. Motivul epurarii a fost proasta campanie dusa de Armata Sovietica in Finlanda. Cineva l-a convins pe Stalin sa demita intregul Stat Major. Dictatorul a preferat sa-i execute pe toti.



  – Cati sefi a avut GRU pana in 1998?

Octombrie 1918-iulie 1919 S.I. Aralov
Iulie 1919-decembrie 1919 S.I. Gusev
Decembrie 1919 D.I. Kurskiy
Ianuarie 1920-februarie 1920 G.L. Piatakov
Februarie 1920-august 1920 V.X. Aussen
August 1920-aprilie 1921 Ya.D. Lentzman
Septembrie 1921-martie 1924 A.Ya. Zabyot
Martie 1924-aprilie 1935 Ya.K. Berzin
Aprilie 1935-iunie 1937 S.P. Uritskisv
Iunie 1937-august 1937 Ya.K. Berzin
Septembrie 1937-octombrie 1938 S.G. Genden
Octombrie 1938-aprilie 1939 A.G. Orlov
Aprilie 1939-iulie 1940 I.I. Proskyov
Iulie 1940-octombrie 1941 F.I. Golikoy
Octombrie 1941-iulie 1942 A.P. Panfiloyit
Iulie 1942-1943 I.I. Ilseyl
1943-1946 F.F. Kuznetov
1946-1948 S.M. Stemienkol
1949 V.V. Kurasov
1949-1951 M.V. Zaharov
1952-1956 M.A. Salin
1956- 1957 S.M. Stemienko
1957- 1958 M.A. Salin
1958- 1962 Ivan A. Serov
1963-1987 Petr I. Ivasutin 
1987-1991 Vladlen M. Mihailov
1991- 1992 Evgheni M. Timohin
1992- 1997 Fedor I. Ladygin 
1998 Valentin V. Korabelnikov a



  – Ca re este structura GRU?

Birou numarul 1 al Directoratului. Raspunde de activitatile de informatii din Europa, fiind impartit la randul sau in cinci mari arii, fiecare dintre ele avand cate o sectiune din fiecare tara.
Biroul numarul 2 al Directoratului. Raspunde de culegerea, analizarea si difuzarea de informatii in emisfera occidentala si se imparte in sapte directii: recunoastere, personal si recrutare, operatiuni, analiza, informatii electronice si de semnale, semnale militare si incifrare si securitatea comunicatiilor.
Biroul numarul 3 al Directoratului. Raspunde de culegerea, analizarea si difuzarea de informatii de inteligencia in Asia.
Biroul numarul 4 al Directoratului. Raspunde de culegerea, analizarea si difuzarea de informatii de spionaj in Africa si Orientul Mijlociu.
Biroul numarul 5 al Directoratului. Gestioneaza informatiile din fortele armate: Armata, Flota si Aviatia.
Biroul numarul 6 al Directoratului. Raspunde de inteligencia electronica, mai ales a ambasadelor straine.
Directia de informatii spatiale. Spionajul spatial.
Directia de informatii a Flotei. Impartita in cinci directorate: Flota de Nord, Flota Pacificului, Flota Marii Negre, Flota Marii Baltice si Flota destinata activitatilor spatiale.
Biroul numarul 7 al Directoratului. Analiza NATO.
Biroul numarul 8 al Directoratului. Studiul individual al tarilor care au legaturi cu NATO.
Biroul numarul 8 al Directoratului. Analizarea si studierea tehnologiei militare externe, spionajul armelor lor, al sistemelor defensive, etc.
Biroul numarul 10 al Directoratului. Analizarea si studierea bugetului si cheltuielilor militare, a productiei, etc.
Biroul numarul 11 al Directoratului. Raspunde de problemele legate de arme sau energie nucleara, evalueaza potentialul celorlalte tari si negociaza tratatele legata de aceste materiale.
Biroul numarul 12 al Directoratului. Activitati Necunoscute.



  – Ce alte servicii secrete au fost transferate din KGB altor agentii dupa desfiintarea acestuia in 1991?

Serviciul Federal de Protectie, FSO (Federal'naya Sluzhba Okhrani), Serviciul Prezidential de Securitate PSB (Prezidentskaya Sluzhba Bezopasnosti), Serviciul Federal al Frontierelor {Federal'naya Pogranichnaya Sluzhba), Ministerul de Securitate Interna (Ministerstvo Bezopasnosti Ruskii) si Ministerul de Afaceri Interne (Ministerstvo Vnutrennikh Del).



  – Ce organism controleaza datele stranse de toate agentiile de informatii si spionaj ale Federatiei Ruse?

Comisia Tehnica a Statului (Gosudarstvenncya Tekhnicheskaya Komissiya).



  – Unde au fost repartizati cei aproape 10.000 de oameni care alcatuiau cel de-al Noualea Directorat al KGB?

Acesti oameni, responsabili de protectia Kremlinului si a birourilor Sovietului Suprem al Partidului Comunist, au fost repartizati in cadrul Serviciului Federal de Protectie, Federal'naya Sluzhba Okhrani (FSO) iar aproape o mie din ei in cadrul Serviciului de Securitate Prezidential, care are aceleasi responsabilitati ca cele ale Serviciului Secret al Statelor Unite.



  – Cine a preluat functiile indeplinite de catre al Doilea, al Treilea, al Cincilea si al Saptelea Directorat Principal al KGB?

Noul Minister de Securitate dar, in decembrie 1993, a fost inlocuit de Serviciul Federal de Securitate. Cele aproape 75.000 de persoane care lucrau pentru acest serviciu au fost transferate in FSB.



  – Ce lege federala a fost respinsa pe 30 octombrie 1997?

Duma de Stat a votat impotriva Legii Federale a Agentiilor de Securitate de Stat ale Federatiei Ruse care le punea pe toate sub controlul lui Serghei Skurikhin, un deputat al Partidului Liberal Democrat din Rusia. Acest partid era condus de catre polemicul ultranationalist Vladimir Jirinovski.



  – Ce propunea legea respinsa?

Crearea Ministerului Rus de Securitate a Statului, care reunea Serviciul Federal de Securitate, Serviciul de Informatii Externe si Agentia Federala pentru Probleme Guvernamentale si Informatie.



  – Ce era cunoscut drept ,,Organul"?

Toate serviciile de spionaj din timpul lui Stalin.



  – Care au fost primele avioane folosite de catre URSS in spionarea Statelor Unite?

Bombardierele de recunoastere cu raza mare de actiune Tupolev-16 si Tupolev-22. Aceste doua tipuri de avioane au fost utilizate pana la aparitia satelitilor-spioni. In general, operau de la bazele din Siberia sovietica, de unde controlau miscarile flotei americano din insulele Hawaii si, ulterior de la bazele din Egipt, de unde controlau miscarile din Mediterana.



  – Care era ruta de zbor a acestor avioane?

Decolau de la bazele din peninsula Kola, zburau pe langa capul Nord, coborau deasupra marii Norvegiei Islandei, a insulelor Feroe, continuau sa zboare spre sud si aterizau in Cuba. Ulterior, avioanele-spion sovietico au zburat de la baze din Angola si Guineea (Conakry)'



  – Ce spion KGB a avansat politic foarte repede

Geidar A. Aliyev. Si-a inceput cariera in 1941 in calitate de membru al serviciilor de securitate din Azerbaidjan. In 1967 era deja seful politiei secreta a Azerbaidjanului iar in 1969 era seful Partidului Comunist al acestei republici sovietice. In 1976 a fost numit membru al Politburo-ului iar dupa moartea lui Leonid Brejnev in noiembrie 1982, Aliyev a fost transferat la Moscova, unde a devenit primul viceprim-ministru al Uniunii Sovietice. Insusi Gorbaciov il amintea astfel in memoriile sale:,,Aliyev era inteligenta nascuta si un ofiter KGB ambitios".



  – Ce era cunoscuta drept Asociatia pentru Securitatea in Afaceri (ABS, in engleza)?

Organizatia de securitate creata de fostii ofiteri ai serviciului secret de informatii sovietic. Crearea! ABS-ului a avut loc in 1993 iar seful sau suprem era Victor Budanov, un general maior pensionat si fostul sef al Contrainformatiilor KGB.



  – Ce servicii oferea ABS-ul?

Protectie si securitate pentru afaceri, protectie pentru oamenii de afaceri care calatoreau in Uniunea Sovietica, investigarea posibililor parteneri, cautarea de clienti si parteneri in Rusia si in fostele republici si protejarea si crearea de mijloace impotriva spionajului industrial.



  – Ce era cunoscut drept Kometa in spionajul sovietic?

Este vorba de a patra generatie de sateliti-spion. Primilor sateliti Kometa li s-au atasat panouri solare pentru a-si incarca bateriile. Unele informatii presupun ca acest tip de sateliti functionau doar 45 de zile iar imaginile luate erau de tipul celor din hartile topografice.



  – Ce era cunoscut drept ,,Luminaire" in spionajul sovietic?

Este vorba de masina de cifruri sovietica utilizata de KGB in anii saizeci pentru a-si transmite mesajele. Masina transmitea semnale sonore emise de zece mici taste situate in partea de sus a masinii Luminaire. Numerele incriptau mesajul transmis de catre agentul KGB. Luminaire a fost proiectata pentru agenti care nu cunosteau sistemul Morse si care, de asemenea, aveau nevoie de o metoda silentioasa de a primi mesajele.


va urma





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu