vineri, 25 martie 2016

"Am subestimat jihadismul timp de treizeci de ani"

Adelheid Feilcke



Pentru a combate terorismul, cooperarea europeană trebuie întărită, iar ţările din sudul Europei, ajutate. Nu există suficientă voinţă politică de renunţare la suveranitatea naţională, crede politologul Asiem El Difraoui



Asiem El Difraoui


Deutsc Welle: 
Ce ar trebui înţeles în urma atentatelor de la Bruxelles?


Asiem El Difraoui: 
Atacurile au avut loc în Belgia, la Bruxelles, capitala Europei, pe care teroriştii au dorit s-o lovească pentru a lovi în toţi europenii. Ceea ce sare în ochi este neglijenţa poliţiei belgiene la capitolul cooperare la nivel european. Oamenii s-au cam culcat pe o ureche după arestarea, cu patru zile înainte de atentate, a lui Abdeslam.

Deutsc Welle: 
Au fost subevaluate capacitatea de organizare şi de acţiune a jihadiştilor?


Asiem El Difraoui: 
Desigur, toţi au subestimat aceste lucruri, mirându-se că sunt atât de mulţi oameni implicaţi în aceste mişcări extremiste. După arestarea de acum câteva zile, ar fi trebuit să se presupună că există şi alte celule, mai ales în contextul acţiunilor neizbutite ale francezilor din ultimele zile. Nimeni nu vrea să critice şi să bruscheze belgienii într-un asemenea moment. Totuşi, superficialitatea autorităţilor este veche de 30 de ani! Să ne amintim că pregătirea atentatelor de la 11 septembrie au avut legătură şi cu Molenbeek. La acea vreme o falsă echipă de filmare l-a aruncat în aer pe şeful Alianţei Afgane a Nordului.


Deutsc Welle: 
Ce ar trebui să se întâmple de acum înainte?


Asiem El Difraoui: 
Trebuie întărită în special cooperarea europeană. Europa trebuie să se gândească: cum poate fi obţinută o conlucrare eficientă nu numai în combaterea terorismului, ci şi în prevenţie şi deradicalizare.


Deutsc Welle: 
Însă de ani de zile Europol/Interpol colaborează la toate aceste capitole. Unde este problema?


Asiem El Difraoui: 
Se pare că încă nu există suficientă voinţă politică de renunţare la suveranitatea naţională, la drepturile suverane. Altfel nu se poate explica.


Deutsc Welle: 
Sunt înţelese structurile de organizare ale islamiştilor şi modul lor de gândire?


Asiem El Difraoui: 
Sunt din ce în ce mai bine înţelese, însă nu are loc o dezbatere publică despre ele. Belgia nu are o politică de prevenţie. Gilles de Kerchove, coordonatorul european de antiterorism a spus acum un an că sunt multe lucruri de făcut. Să le facă odată. Iar germanii să susţină demersurile necesare.


Deutsc Welle: 
Are Germania motive să se teamă?


Asiem El Difraoui: 
Ameninţarea este relativ ridicată. Se ştie că astfel de lucruri vor avea loc. Şi vor avea loc mai departe. Însă numărul atentatelor se va reduce dacă hotărâm cu toţii să colaborăm. Sub nicio formă cramponându-ne de suveranitatea naţională sau panicându-ne.


Deutsc Welle: 
Cum putem evalua în acest moment Statul Islamic?


Asiem El Difraoui: 
Am subestimat jihadismul timp de treizeci de ani. Acum ne ocupăm de SI, pe care eu îl numesc Daesh. Nu este însă vorba numai despre Daesh. Mai există multe alte grupări. Ideologia lor este deja bine conturată şi extinsă, dar nu o combatem împreună. În special în spaţiul sudic, mediteranean, la vecinii noştri, această ideologie are multe rădăcini socio-economice. Or, noi, europenii, nu avem o politică unitară de a combate rădăcinile jihadismului. Avem nevoie de o politică solidară cu ţările din sudul spaţiului mediteranean, unde jihadismul a făcut şi mai multe victime. Noi nu facem nimic! Este o ruşine pentru Europa!


Deutsc Welle: 
Aşadar mai multă cooperare cu vecinii europeni şi o colaborare europeană în planul politicii de securitate? Este suficient?


Asiem El Difraoui: 
Avem nevoie mai ales de un plan Marschall pentru spaţiul sudic, unde apare jihadismul.


Deutsc Welle: 
Vor schimba aceste atentate dezbaterea despre refugiaţi?


Asiem El Difraoui: 
Extremiştii vor mai ales să polarizeze. Nu trebuie să cădem în această capcană. Faptul că jihadiştii ne cunosc mai bine decât îi cunoaştem noi pe ei, îi determină să încerce să ne divizeze, să ne sperie. Tocmai asta nu trebuie să facem.


Asiem El Difaouri este un politolog egipteano-german, expert pe probleme legate de jihadism şi propagandă jihadistă în mediul virtual.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu