duminică, 6 martie 2016

Interviu cu generalul Ion Mihai Pacepa (7)

Dan Andronic




„Închisorile CIA din România au fost sprijinite de Ion Iliescu și Ioan Talpeș”



Ion Mihai Pacepa - Dan Andronic



Dan Andronic: 
Atunci ce bază de raportare la scară istorică ne rămâne pentru o judecată corectă?


General Pacepa: 
Autorii Constituției americane, temându-se că politicienii ajunși la putere pot folosi abuziv acuzația de trădare împotriva oponenților lor politici, au decis să nu dea Congresului și Casei Albe dreptul de a modifica definiția trădării. De aceea trădarea este singurul act ilegal definit în Constituția SUA care, în Articolul III, secțiunea a 3-a, stipulează: „Trădarea contra Statelor Unite consistă în înrolarea în război împotriva lor, sau în aderarea cu inamicul prin acordarea de sprijin și ajutor.” Această definiție nu a fost schimbată din 1787, când această piatră de hotar a democrației vestice și cea mai veche Constituție în funcțiune a fost aprobată.


Dan Andronic: 
În 1999, Tribunalul Suprem al României v-a anulat cele două condamnări la moarte ce v-au fost date de regimul Ceaușescu, și a ordonat să vi se restituie gradul de general, cetățenia română și bunurile ce v-au fost confiscate de Securitate. Președintele completului de judecată, Paul Florea, a spus că ați făcut în 1978 ceea ce întreaga țară a văzut 11 ani mai târziu: l-ați executat pe Ceaușescu. Vă considerați reabilitat?


General Pacepa: 
Nu. Fostul șef SRI, Virgil Măgureanu, a catalogat decizia Curții Supreme de Justiție ca pe o „greșeală într-un șir de erori de acest gen,” iar Ion Ilici Iliescu a declarat public că doar Ceaușescu poate executa acea decizie. Rezultatul: autoritățile române au refuzat să o pună în practică.

Un larg articol publicat la 20 ianuarie 2004 în cotidianul american „The Washington Times” a documentat că punctele de frontieră ale României continuau să aibă mandate de arestare pentru mine.







Dan Andronic: 
L-am citit când m-am documentat pentru interviu și m-am minunat. Abia după ce autorul acestui articolul, Arnaud de Borchgrave, care era atunci și editor at large al agenției internaționale de presă UPI, a semnalat această erezie, președintele Tribunalului Militar Teritorial București, Generalul Constantin Panaitescu, a anulat mandatele de arestare împotriva dumneavoastră. „Curat murdar, coane Fănică,” cum spunea Caragiale. Reabilitat, dar cu mandatul de arestare la frontieră…


General Pacepa: 
Sau cum spunea Ceaușescu: „Eu am făcut Constituția, eu o refac.” În 1992 și 1993 același Ion Ilici Iliescu și același Virgil Măgureanu (né Astalos) au redeschis acțiunea penală împotriva d-lui Mircea Răceanu (condamnat la 25 ani închisoare) și a fostului maior de Securitate Ion Stana (condamnat la 20 de ani temniță grea) pentru că au colaborat, de asemenea, cu guvernul SUA. Ambii au fost eliberați după împușcarea lui Ceaușescu, și ambii au primit imediat azil politic în SUA. Dar primul președinte al României democrate și șeful SRIului său vroiau ca ambii să fie reîncarcerați pînă la sfârșitul sentinței dată de regimul Ceaușescu.


Dan Andronic: 
În august 2012 premierul Victor Ponta cerea autorităților să controleze listele electorale, și să scoată pe „cei care nu trebuie să se afle pe ele: Elodia Ghinescu și generalul Pacepa.” Este această cerință a premierului o dovadă că nu v-a fost redată nici măcar cetățenia română, deși sunteți născut în România?


General Pacepa: 
Da.


Dan Andronic: 
Ce s-a întamplat cu bunurile confiscate de Securitate?


General Pacepa: 
Guvernul român a refuzat să le restituie sub pretext că, după confiscare, ele au fost predate unor instituții guvernamentale de către Securitate și că, în conformitate cu legea, aceste instituții le pot restitui doar Securității, de la care le-au primit. Cum Securitatea nu mai există, bunurile nu pot fi restituie. Case closed.

Am reprimit doar gradul de general și dreptul la pensie. Pe care refuz să o iau de 10 ani. Dar nu prin decret prezidențial, potrivit legii, ci printr-un obscur act intern al SIE semnat de unul din directorii săi adjuncți, generalul Marcel Alexandru, care este un real prieten al SUA.


Dan Andronic: 
Până și copiii lui Ceaușescu au primit înapoi bunurile ce le-au fost confiscate de Securitate. Mai mult, au primit despăgubiri de 20.000 de euro...


General Pacepa: 
Ceaușescu a trădat România, nu Securitatea, care se pare că a rămas în continuare un factotum din umbră.


Dan Andronic: 
România a fost menționată în scandalul “black-holes” legat de închisorile secrete ale CIA. Știți câte ceva din dedesubturile acestui scandal?


General Pacepa: 
Recent am publicat în SUA un larg articol despre acest așa zis scandal. Este intitulat, în traducere liberă, „Sprijiniți CIA, nu-i dați o copită.” După cum vedeți din titlu, sunt ferm de partea CIA. De ce? Pentru că plaga terorismului a devenit apocaliptică, iar CIA este singura organizație din lume capabilă să ne protejeze de ea.

Într-un recent articol publicat în „The Wall Street Journal”, fostul director al CIA, James Woolsey, documentează pericolul ca teroriștii să explodeze la mare înălțime o mică bombă nucleară destinată destabilizării rețelei electrice a SUA sau a Europei, precum și a întregii infrastructuri care depinde de această rețea: transporturile terestre, aeriene și maritime, sistemele bancare, alimentarea cu electricitate și apă necesare menținerii civilizației și vieții a sute de milioane de oameni.


James Woolsey


James Woolsey, care în 1983-86 a fost delegatul SUA la tratativele de dezarmare nucleară, între 1983-86 a fost ambasadorul SUA la negocierile pentru reducerea forțelor armate convenționale, și în 1993-95 a fost director al CIA, este fără îndoială unul din cei mai competenți experți în materie. El a documentat de asemenea, pe baza datelor acumulate de comisia de specialitate a Congresului SUA (Congressional Electromagnetic Pulse Commission, EMP), că o asemenea bombă nucleară, obținută din Rusia sau Coreea de Nord, poate fi lansată și de o grupare teroristă cu ajutorul unei rachete sovietice SCUD instalată pe un vas de pescuit din apele teritoriale ale SUA sau Europei.


Dan Andronic: 
Cât de îndreptățit credeți că a fost acest program de interogare a suspecților de terorism? Unde este granița între nevoia de informații și respectarea drepturilor omului?


General Pacepa: 
V-am dat câteva motive pentru care Președintele George W. Bush a aprobat interogarea coercitivă a teroriștilor capturați.

Imaginați-vă acum o Românie care, luni de zile, rămâne fără electricitate, fără apă, fără mâncare, fără trenuri și fără avioane, în care nici măcar autoturismele nu mai pot fi pornite și veți înțelege de ce președintele Iliescu și generalul Ion Talpeș au sprijinit efortul secret al președintelui George Bush și al CIA, menit să protejeze Lumea Liberă de apocalipsa noului terorism. Am convingeri politice diferite de cele ale președintelui Iliescu și ale Generalului Talpeș, dar asta nu mă impiedică să le admir curajul și să-i felicit pentru patriotism.

La 3 ianuarie s-a inaugurat cel de al 114-lea Congres al SUA, dominat acum de Partidul Republican. Sunt convins că el va restabili prestigiul CIA - nici un membru al fracțiunii republicane din cel de al 113-lea Congres al SUA nu a semnat documentul la care va referiți, cel care a incriminat CIA.


Dan Andronic: 
Cât de mult s-a schimbat România în ultimii 25 de ani?


General Pacepa: 
Enorm. România din poze și filme, cu noile ei construcții, arată complet occidentalizată. Deși sunt departe de România, în ani și kilometrii, realizez și că barierele ridicate de Securitate între români au dispărut aproape complet, simt noua generație de români care se zbate să dea țării o nouă ființă națională. În același timp este fascinant pentru mine să văd în presa din București, care arată azi ca un mini New-York, cum înalți demnitari și prestigioși istorici români încearcă să-l reabiliteze pe Ceaușescu.

Evident, în cei 25 de ani care au trecut de la demolarea Zidului Belinului, am învățat cum democrația poate fi transformată în tiranie, dar încă învățăm cum să scăpăm de acel coșmar.

Universitatea George Mason din statul Virginia a creat un unic Muzeu al Comunismului pe internet. Îl recomand cu căldură cititorilor dvs. Mesajul principal: este relativ ușor să repari daunele economice aduse de comunism, dar este mult mai dificil să eradichezi deformările generate de comunism în mentalitatea oamenilor.


Dan Andronic: 
Dacă ar fi să faceți o evaluare a regimului postcomunist, care ar fi personajele pe care ar trebui se le considerăm istorice?


General Pacepa: 
În viziunea mea, și de la distanța mea, cea mai importantă personalitate postcomunistă de până acum este Traian Băsescu, care a smuls România din mâinile cripto-comuniștilor, a deschis arhivele Securității - sigilate de Ion Ilici Iliescu pentru 40 de ani - și a creat primul sistem independent de justiție din România ultimului secol. Laura Codruța Kövesi, care se zbate să eradicheze cea mai destructivă plagă a postcomunismului românesc, jaful avuției naționale, scrie o altă importantă pagină a adevăratei istorii a României.


Dan Andronic: 
Înțeleg că nu vă simțiți ca un om care și-a trădat țara. Dar vă simțiți ca un erou?


General Pacepa: 
Mi-au trebuit mulți ani ca să realizez că omnia vanitas este un viciu. Acum sunt nu numai confortabil în anonimatul meu, ci și onorat de el.


Dan Andronic: 
Este foarte greu să vorbești cu un om care în ultimii 50 de ani a stat în umbră. Iar acum procedează la fel. Cum îl descrieți pe Generalul Pacepa?


General Pacepa: 
Este unul din milioanele de emigranți care își iubesc atât țara natală, cât și țara adoptivă. Un om care, ca mulți alții, a crezut într-un ideal, dar care, tot ca mulți alții, a avut curajul să se desprindă de el când a văzut că idealul era departe de a fi ideal. Un om care regretă profund cei 24 de ani slujiți în serviciul român de spionaj. Un om care, cu 15 ani înainte de prăbușirea comunismului a înțeles că acesta nu poate crea valori, poate doar să le distrugă. Un om profund dezgustat de cele văzute la curtea lui Ceaușescu, care a întors armele împotriva sa și și-a reînceput viața la 50 de ani. Un om care este astăzi deosebit de fericit, văzându-și tara natală eliberată.

Vă mulțumesc, domnule general, și vă doresc sănătate și putere de muncă. Sper că acest interviu este doar începutul unei noi și intense colaborări.


final



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu