joi, 17 martie 2016

K.G.B. (2)

Eric Frattini






ORIGINI



  – Ce inseamna literele KGB?

KOMITET GOSUDARSTVENNOIBEZOPASNOSTI (Comitetul pentru Securitatea Statului).



  – Cand a fost infiintat KGB?

Pe 13 martie 1954. KGB a fost infiintat de catre Consiliul de Ministri, intr-un efort al liderilor sovietici de a recapata controlul serviciilor de securitate dupa moartea lui Iosif Stalin si caderea lui Lavrenti Beria, atotputernicul sef al aparatului de securitate al dictatorului sovietic.



  – Pana cand a activat KGB?

Pana pe 6 octombrie 1991.



  – Cand s-a proiectat structura organizativa a KGB?

In 1954, cand s-a hotarat reorganizarea aparatului politic de pana atunci. La finele anilor optzeci, KGB era o agentie foarte centralizata, cu controale severe impuse de catre Politburo cartierului general al KGB de la Moscova.



  – Cum a fost gandit initial KGB?

Ca un departament statal aflat in subor&nea Consiliului Ministri. Pe 5 iulie 1978, o noua lege de catre Consiliul de Ministri a schimbat statutul KGB. In conformitate cu Constitutia Sovietica din 1977, Consiliul de Ministri era responsabil cu coordonarea si conducerea muncilor ministerelor si comitetelor Statului, inclusiv a KGB. Dar in 1989, Sovietul Suprem? avea prea putina putere si control asupra operatiunilor KGB.



  – Istoric vorbind, cine era in realitate organizatia care sta la originea KGB?

Oprichnina, forta politieneasca creata de catre Ivan I cel ,,Groaznic" in 1565. Aceasta organizatie este cea mai veche din Rusia si adevarata precursoare a organizatiilor precum Ceka, OGPU, GPU, NKVD sau KGB. Atunci cand Ivan cel ,,Groaznic", primul Mare Duce de Moscova s-a ridicat impotriva puterii tarului, a infiintat Oprichnina. Era compusa din 6.000 de soldati de cavalerie in uniforma neagra, calare pe cai de; aceeasi culoare. In acest fel impuneau teroarea oriunde mergeau. Simbolul lor era un cap de caine traversat de o matura, poate pentru a simboliza faptul ca membrii sai aveau ca scop maturarea de pe harta a tuturor dusmanilor lui Ivan cel ,,Groaznic".



  – Ce masacru celebru au realizat membrii Oprichninei?

In 1570, timp de cinci saptamani, soldatii Oprichninei au ocupat orasul Novgorod si au inceput sa-i omoare pe toti barbatii si batranii. Femeile au fost torturate si executate iar fetele intre 10 si 15 ani folosite ca sclave sexuale timp de treizecisicinci de zile. Membrii Oiprichninei au primit proprietati si titluri pentru servicii aduse Statului. In final, in 1572, Oprichnina a fost desfiintata. Nu s-a mai cunoscut o asemenea forta de securitate a Statului in Rusia pana in 1697.



  – Cine a mostenit puterile Oprichninei?

Preobrajensky sau ,,Biroul", organizatie creata de catre tarul Petru I in 1697 pentru a-i suprima pe inamicii interni ai Statului. In realitate, membrii sai nu activau ca forta politieneasca politica. ,,Biroul", cum era cunoscut, era format din doua regimente, Preobrajensky si Garzile Semionovsky. Obiectivele lor era lupta impotriva pietei negre a tutunului si anchetarea crimelor politice. In atributiile lor intrau anchetarea si supravegherea oricarui cetatean rus. Mai tarziu, Preobrajensky a fost intarita de catre boyari (nobili) pentru sarcinile de ancheta speciale. Acestia din urma erau autorizati sa foloseasca forta si metode de tortura pentru a obtine o marturisire din partea arestatilor sau a suspectilor. In putin timp, Preobrazhensky-ul a devenit un aparat de tortura si represiune.



  – Ce caz celebru a anchetat Preobrajensky?

A examinat in parte rolul jucat de fiecare dintre cei 1.714 soldati ai revoltei din 1698. Toti au fost torturati timp de sase saptamani si condamnati ulterior la moarte. Petru I a comutat pedeapsa de moarte a 500 de soldati, care aveau mai putin de 20 de ani, cu taierea mainilor si trimiterea in exil in Siberia. Cand Petru I si-a stabilit curtea la Sankt Petersburg, Preobrajensky a ramas la Moscova. ,,Biroul" a fost desfiintat in 1729, la patru ani dupa moartea tarului Petru I si dupa treizeci de ani de represiune impotriva dusmanilor Statului.



  – Cine era seful Preobrajensky?

Printul Fiodor Romodanovsky, un prieten din copilarie al tarului Petru I. Biografii sai il descriau ca  pe ,,un om brutal, sangeros, salbatic si devotat monarhiei1 lui Petru I". Inainte de a fi numit sef al Preobrajensky, printul fusese guvernatorul Moscovei, sef al politiei si amiral, ramanand sef al ,,Biroului" pana la moartea sa in 1717. I-a urmat fiul sau, printul Ivan Romodanovsky, care a 1-a condus pana la desfiintarea sa in 1729.



  – Cine a preluat puterile Preobrajensky?

Okhrannoye Odyelyenye sau Ohrana, aparatul de securitate rus din timpul perioadei tarilor. A fost in; realitate tarul Petru I ,,cel Mare" (1672-1725), fondatorul! Rusiei moderne, cel care a creat Ohrana, cu toate ca functiile le realiza Preobrajensky. Dupa moartea lui; Petru I si desfiintarea ,,Biroului", Ohrana a preluat controlul securitatii Statului. Cel care, ani mai tarziu, a ajutat la reorganizarea Serviciului Secret Rus intr-un Departament de Protectie a Statului, era spionul prusac Wilhelm Stieber. Tarul Alexandru I era cel care se indoia de Stieber, un strain, care sa ii reorganizeze; serviciile secrete.Tarul afirma ca serviciile secretei controlate de un om ca Stieber nu facea ca Rusia sa fie mai sigura. Insusi tarul avea sa fie asasinat intr-un atentat cu bomba la Sankt Petersburg in 1881. Numerosi agenti ai Ohranei ii informau si pe bolsevisti, unul dintre ei fiind Iosif Vissarionovici Djugasvili care! si-a schimbat numele in Iosif Stalin.



  – Cate birouri avea Ohrana in strainatate?

Unul la ambasada rusa din Paris. Cateva din principalele sale greseli au fost erorile de informare din timpul razboiului Ruso-Japonez (1904-1905) cat si faptul ca nu a estimat forta inamicilor Statului, fapt care a provocat sfarsitul dinastiei Romanov in 1917.



  – Structural vorbind, care este organizatia care sta la originile KGB?

Ceka, cuvant derivat din rusa Chrezvychainaya Komissiya po Borbe s Kontr-revolutisiei i Sabotazhem (Comisia Extraordinara pentru Combaterea Contrarevolutiei si a Sabotajului). Ceka a fost organul responsabil de securitatea Statului din 1917 pana in 1922. in 1922 a fost redenumita GPU iar in 1923 a fost redenumita din nou ca OGPU, nume pe care 1-a pastrat pana in 1934.



  – Cand a fost creata Ceka?

Pe 20 decembrie 1917. La doar cateva saptamani dupa venirea la putere a bolsevistilor, Lenin s-a concentrat pe crearea Cekai ca politie secreta a regimului pentru a proteja idealurile Revolutiei Bolsevice. 



  – Cine a fost primul conducator al Cekai?

Lenin 1-a numit pentru a conduce Ceka pe Felix Djerjinski, un agitator politic si mostenitorul unei familii nobile poloneze. In timpul Revolutiei, Djerjinski s-a ocupat personal de securitatea lui Lenin si a altor lideri revolutionari.



  – Ce profesie dorea sa practice Felix Djerjinski inainte de a deveni spion?

Dorea sa fie preot catolic dar miscarile revolutionare din Europa inceputurilor secolului XX i-au atras mai mult atentia.



  – Cum ii placea sa fie numit Felix Djerjinski?

,,Cavalerul Proletariatului".



  – Din ce cauza a murit Djerjinski?

Exista doua versiuni despre moartea sa. Una din ele este ca atotputernicul sef al Cekai a murit de un infarct! dupa o discutie cu Stalin pe 20 iulie 1926. A doua: versiune, si cea mai raspandita, este ca in acel 20 iulie 1926 si in timpul unei discutii aprinse, Stalin 1-a lovit puternic in tampla pe Djerjinski, omorandu-1 pe loc.



  – Care sunt cele trei sarcini principale pe care1 le-a primit Ceka?

1. Anchetarea si lichidarea oricarei tentative sau actiuni legate de contrarevolutie si sabotaj in orice loc, dinspre si inspre Rusia.

2. Trimiterea in judecata si in fata tribunalelor revolutionare a tuturor sabotorilor si contra-revolutionarilor cat si elaborarea de masuri impotriva lor.

3. Realizarea de anchete preliminare ca sa se vada daca era cazul sa se adopte masuri preventive.



  – Ce tribunale ilegale a creat Ceka pentru a-i putea executa pe suspecti fara sa treaca printr-un tribunal obisnuit?

Tribunale formate din trei membri ai Cekai, numite Troika. Primele executii ale Cekai au avut loc la Petrograd. Ceka a condus asa-numita ,,Teroare Rosie", infiintand lagare de concentrare si realizand executii sumare fara judecata.



  – Cati agenti lucrau pentru Ceka?

La o luna dupa crearea acesteia, lucrau 23 de agenti. In 1919, 37.000 de agenti; in 1921, 31.000 de civili, 137.000 de soldati din trupele de securitate si 14.000 de gardieni de frontiera.



  – Ce putere a primit Ceka in martie 1920?

Agentii Cekai au fost autorizati sa deporteze in lagare de munca timp de maxim cinci ani pe oricine era suspect ca realiza activitati contrarevolutionare. Dupa ce petreceau cinci ani inchisi, erau trimisi la judecata in tribunale obisnuite, care puteau sa le mareasca pedeapsa fara a tine cont de cei cinci ani petrecuti in lagare.



  – Ce departament s-a creat in interiorul Cekai pentru a-i urmari pe contrarevolutionari in afara Uniunii Sovietice?

Pe 20 decembrie 1920 s-a creat Departamentul Extern al Cekai (Inostranny Otdel) sau INO. Primul sef al INO-ului a fost Mihail Triliser. Primele sale retele de ancheta s-au concentrat pe ofiterii ,,albi", inamici ai fostului regim tarist si care se intalneau la Berlin.



  – De ce si-a schimbat numele Ceka?

Din cauza exceselor provocate de catre Ceka si conducatorii ei s-a decis sa fie redenumita, pe 6 februarie 1922, Administratia Generala Politica (Gosudarts- vennoye Politichekoye Upravleniye) sau GPU. GPU se afla in subordinea Comisariatului pentru Probleme Interne al Poporului sau Narodnyy Komisariat Vnutrennikh Del (NKVD), infiintat in 1922. Atat GPU cat si NKVD erau in subordinea lui Felix Djerjinski. in iulie 1923 GPU a devenit un comisariat independent, Administratia Unita a Politicii Statale (Ob'edinyonnoye Gosudarstvennoye Politicheskoye Upravienlye) sau OGPU.



  – Cine a fost primul director al OGPU si succesorul lui Felix Djerjinski?

Viaceslav Rudolfovici Menjinski. A fost seful OGPU din 1926 pana in 1934. Succesorul lui Djerjinski, Menjinski era un polonez de origine nobila. A fost subdirector al GPU din 1923 pana in 1926 si, din acel an, sef al OGPU. Viaceslav Rudolfovici Menjinski a decedat la 10 mai 1934 victima a unui atac de cord. In iulie 1934, OGPU a fost desfiintata iar apoi preluata, impreuna cu NKVD, de catre Administratia Principala pentru Securitatea Statului.



  – Cand a fost creat NKVD (Narodnyy Komisariat Vnutrennikh Del)?

NKVD era succesorul GPU si al OGPU si predecesorul MVD, NKGB si al MGB-ului. Organ de securitate si de spionaj extern al dictatorului Stalin, NKVD avea o structura gigantica in care erau reunite Serviciile de spionaj, trupele de la granita, conducerea numeroaselor institutii, inclusiv a teribilelor Gulaguri. Infiintarea NKVD este legata de decizia lui Stalin de a-1 asasina pe Serghei Kirov, liderul revolutionar care, in 1934, era seful Partidului Comunist din Leningrad, cea mai puternica entitate a organizatiei partidului sovietic. De la 10 iulie 1934, OGPU a intrat in subordinea NKVD iar Genrikh Iagoda, un infractor cu state vechi al teriororii staliniste a fost numit primul sef al puternicei agentii de spionaj si securitate.



  – Cine erau palariile Albastre"?

Agentii NKVD. Dupa executarea responsabililor de asasinarea lui Serghei Kirov, agentii NKVD obisnuiau sa foloseasca o sapca de culoare albastra. Ei erau noua elita a societatii sovietice. Datorita loialitatii sale, Iagoda a fost promovat la gradul de Comisar General pentru Securitatea Statului.



  – Cand a inceput declinul lui Genrikh Grigorievici Iagoda?

Nascut in 1891, Iagoda era fiul unui avocat evreu din Letonia. De profesie farmacist, primul servici al lui Iagoda a fost in cadrul laboratorului de toxicologie al Kremlinului. Atunci cand Viaceslav Menjinski a fost numit sef al OGPU in 1926, Yagoda a fost numit adjunctul sau. In 1934, din cauza felului foarte putin autoritar de conducere al agentiei de spionaj si a sanatatii precare a lui Menjinski, Yagoda a preluat controlul OGPU-ului. In data de 10 iulie a aceluiasi an OGPU a fost absorbita de catre NKVD, dar Yagoda a ramas in fruntea ei autonumindu-se Comisar General (rangul de Maresal al Uniunii Sovietice in cadrul Armatei) pentru Securitatea Statului.



  – Cum era caracterizat Genrikh Grigorievici Iagoda?

Iagoda era exemplul clasic al birocratului corupt de excesul de putere. Stalin nu a fost niciodata convins in totalitate de puterea lui Iagoda, in general din cauza antisemitismului sau, care il facea sa-1 vada pe seful NKVD ca pe un exemplu clar al ,,conspiratiei evreiesti", in cadrul structurilor statului. In 1936 Iosif Stalin a decis sa il demita pe Iagoda, care a fost denuntat pentru activitati contrarevolutionare de catre succesorul sau in functie, Nikolai Ejov. In data de 3 aprilie 1937 a fost arestat, acuzat ca lucra pentru Ohrana si pentru (!) serviciile secrete germane si ca ar fi fost folosit de acestea pentru a se infiltra in Ceka. Dupa un proces teatral, Genrikh Grigorievici Iagoda a fost executat la varsta de 47 de ani iar sotia si sora lui Iagoda au fost trimise in Gulag.



  – Ce alta versiune despre moartea lui Genrikh Grigorievici Iagoda se povesteste?

Dupa ce i s-au luat toate titlurile, onorurile si proprietatile, Iagoda a fost arestat si transferat la Lubianka. In data de 18 martie 1937, in timp ce se pregatea sa intre in biroul lui Ejov, un ofiter 1-a impuscat in ceafa. Timp de doua saptamani, toti oamenii care fusesera in subordinea lui Iagoda au fost arestati si executati. Aproape 3.000 de membrii ai NKVD au fost executati in acele zile ale lui 1937.


va urma


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu