joi, 24 martie 2016

K.G.B. (3)

Eric Frattini






  – Ce canal celebru a ordonat sa se construiasca cu prizonierii regimului sovietic Genrikh Grigorievici Iagoda ?

A condus personal, construirea canalului care unea Marea Alba cu Marea Baltica. Canalul a fost construit intre noiembrie 1931 si august 1933. Pentru el au fost folositi aproximativ 300.000 de prizonieri-sclavi, dintre care au murit aproape 120.000 din cauza efortului. Dar canalul nu era foarte adanc iar navele mari, din cauza pescajului, nu puteau sa-1 traverseze.



  – Cine a reusit sa-i smulga puterea lui Genrikh Iagoda din fruntea NKVD?

Nikolai Ivanovici Ejov. Acesta era seful Comisiei de Control a Partidului Comunist si, de aceea, singurul care putea exercita o anumita presiune asupra lui Iagoda, NKVD si a oamenilor sai. Ejov a marit presiunea asupra lui Iagoda pana cand acesta a fost obligat sa demisioneze in 30 septembrie 1936.



  – Cat timp a fost Ejov seful NKVD?

Din 1936 pana in 1938, o perioada in care au avut loc cele mai multe morti, executii si deportari in Gulaguri in timpul epurarilor staliniste sau ale ,,Marii Terori" impotriva comandantilor supremi ai Armatei Rosii. Aceasta perioada a fost denumita Ejovcina, in onoarea lui Ejov. Nikolai Ivanovici Ejov, singurul sef de origine rusa al NKVD, s-a alaturat Partidului Comunist: in 1917 si a ocupat diverse posturi in provincie pana cand a fost remarcat de catre insusi Stalin. In 1934 a fost numit membru al Secretariatului Comitetului Central si sef al Comisiei de Control a Partidului. La putin timp a fost numit Comisar al Poporului pentru Problem Interne si, in final, sef al NKVD pe 30 septembrie 1936.



  – Ce a cauzat caderea lui Nikolai Ivanovici Ejovi

La un moment dat, Stalin a inceput sa-1 priveasca pe Ejov ca pe un viitor dusman si, de aceea, ca pe un sef care trebuia epurat. In final, pe 8 decembrie 1938, Ejov! a fost demis din functia de sef al NKVD cu toate ca a fost pastrat in fruntea Comisariatului Poporului pentru Transportul Fluvial. In februarie 1939, Nikolai Ivanovici Ejov a disparut in timp ce se indrepta de la resedinta sa catre sediul Comisariatului. Nu a existat niciun proces sau vreo acuzatie formala. Nu s-a aflat niciodata soarta lui Ejov. 
Unii asigura ca fostul sef al NKVD a fost executat din ordinul lui Stalin, s-a sinucis sau a fost internat intr-un spital pentru bolnavi mintali pana cand a decedat. Ejov avea 44 de ani atunci cand a disparut.



  – Cine au fost sefii NKVD?

Iulie 1934-septembrie 1936 Genrikh Yagoda

Septembrie 1936-decembrie 1938 Nikolai Ejov

Decembrie 1938-februarie 1941 Lavrenti Beria

Iulie 1941-1946 Lavrenti Beria



  – Unde aveau loc executiile unitatilor speciale ale NKVD in timpul epurarilor din 1937?

Atunci cand a inceput asa-numita ,,Mare Teroare", primele victime s-au inregistrat in cadrul Statului Major al Armatei. Toti membrii sai au fost arestati si executati pe loc sub acuzatia de inalta tradare. Executiile erau realizate in celulele Lubiankai, in cladirea de la numarul 11 al strazii Djerjinski si in celulele speciale ale inchisorii Lefortovo. Trei dintre cei mai inalti maresali ai Uniunii Sovietice au fost executati de catre NKVD. 14 dintre cei 16 comandanti; 60 dintre cei 70 de comandanti ai corpurilor de Armata; 136 dintre cei 199 de comandanti ai diviziilor; 221 dintre cei 397 de comandanti de brigazi si alti mii de ofiteri.



  – Ce era Smersh?

O organizatie sovietica de spionaj creata si denumita de catre insusi Iosif Stalin. Numele provine din abrevierea cuvintelor rusesti Smert shpionam sau ,,moarte.spionilor". Smersh se ocupa de descoperirea tradatorilor si dezertorilor din Armata iar membrii sai aveau ca sarcina, in timpul bataliilor, sa-i impuste pe toti acei soldati rusi care incercau sa paraseasca linia frontului. IJn alt rol pe care il aveau oamenii Smersh era acela de a-i aresta si executa pe toti acei prizonieri sovietici care reusisera sa fuga de la germani. Stalin a ordonat sa fie executati toti aceia care se intorceau in viata deoarece ,,in lasitatea lor s-au lasat capturati de catre inamic". De asemenea, realizau sarcini de contraspionaj impreuna cu fortele armate. Smersh a fost creat in 1941 de catre Lavrenti Beria in conformitate cu o idee de-a lui Stalin si ca o agentie a NKVD.



  – In ce perioada a functionat Smersh ca o agentie independenta?

Din 14 aprilie 1943 pana in 16 martie 1946. In aceasta perioada, Smersh a fost condus de catre un protejat al lui Beria, generalul-colonel V.S. Abakumov, cu rangul, de inalt Comisar pentru Securitatea Statului.



  – In cate administratii era impartit Smersh?

Prima Administratie. Plasa membrii Smersh in toate institutiile publice si in cadrul Fortelor Armate. In fiecare unitate, batalion sau divizie. Aceasta administratie se ocupa, de asemenea, si de recrutarea infractorilor.
A Doua Administratie. Realiza operatiuni de sprijin: a partizanilor sau a activitatilor politiei militare si furniza forte speciale de securitate pentru cartierele generale.
A Treia Administratie. Primea, administra si transmitea datele de spionaj stranse de catre agentii Smersh.
A Patra Administratie. Realiza anchete legate de membrii Fortelor Armate suspectati de activitati antisovietice si civile in ariile din apropierea zonelor militare.
A Cincea Administratie. Aducea suspectii in fata tribunalelor Smersh formate din trei ofiteri (Troika) ai respectivului servici de spionaj. Culegea dovezilor impotriva suspectilor pentru a le prezenta impotriva lor in procesele Troikai.



  – Ce misiune celebra a realizat unitatea Smersh care era repartizata in cadrul Armatei a treia de Soc?

Sub comanda locotenentului-colonel Ivan I. Klimenko, unitatea Smersh, impreuna cu oamenii celei de-a treia Armate de Soc Sovietice, au intrat, in mai 1945, in Cancelaria Reich-ului si au patruns in buncarul lui Hitler. Conform unui martor, Klimenko a gasit corpurile lui Adolf Hitler, Eva Hitler, Josef Goebbels, Magda Goebbels si ale celor sase copii ai lor care fusesera ucisi de catre mama lor. Ofiterii Smersh au facut autopsia cadavrului lui Hitler pentru a-si da seamaa ca nu era o sosie a Fuhrer-ului german.



  – Cand a fost desfiintat Smersh?

In 1946 Smersh a fost desfiintat iar functiile sale au fost preluate de catre al Treilea Directorat (contraspionaj) din cadrul noului MGB (Ministerul pentru Securitatea Statului).



  – Care au fost rezultatele epurarii staliniste din 1937 in cadrul Marinei Sovietice?

Cei opt inalti amirali ai Marinei Rosii au fost executati de catre agenti ai NKVD. Ulterior, in intreaga tara, scriitori, ziaristi, poeti, muzicieni, artisti, ingineri, oameni de stiinta si profesori au fost arestati si executati fara niciun proces.



  – Care a fost sfarsitul lui Nikolai Ejov?

Ejov si-a dat demisia pe 8 decembrie 1938 din functia de sef al NKVD si a disparut de pe fata pamantului. Succesorul sau a fost Lavrenti Beria.



  – Ce proiectant de avioane celebru a fost arestat in timpul epurarilor sub acuzatia ca era un tradator al patriei?

Andrei Tupolev. In 1936, proiectantul calatorea in Statele Unite si Germania pentru a studia noi schite de avioane si a le adapta la ale sale. In 1938 a fost arestat sub acuzatia de comitere de acte de spionaj. Cat timp a stat in inchisoare a continuat sa proiecteze avioane. De exemplu, in cei cinci ani de inchisoare a dezvoltat bombardierul cu patru motoare.



  – Pe ce pagina de Internet se pot consulta arhivele NKVD

www.nkvd.org



  – Cata lume se crede ca a executat Ceka-GPU- OGPU pana in 1925?


In 1925 se credea ca organele de securitate executasera aproape 250.000 de dusmani ai bolsevicilor! Ceka era de asemenea responsabila de cei aproape 1.300.000 de prizonieri impartiti in 6.000 de inchisori si lagare de munca sau Gulaguri.



  – Cand au fost create Gulagurile?

Gulagurile erau o mare retea de mici lagare-inchisoare infiintate in indepartatele pamanturi ale Siberiei.
Cuvantul Gulag provine din cuvintele rusesti Glavnoye Ijirovlenye Lagerey sau Administratia Principala a Lagarelor Corectionale ale OGPU. Primul Gulag a fost infiintat in 1930, cand OGPU se afla sub conducerea lui Yagoda.



  – Pe ce pagina de Internet se pot consulta arhivele Gulagurilor?

www.gulag.ru.



  – Cand a disparut OGPU?

Pe 10 iulie 1934 cand, in timpul reorganizarii NKVD, a uvut loc absorbirea OGPU.



  – Ce era un ,,cekist"?

Oricare agent care lucra pentru Ceka. Ulterior, dupa disparitia Cekai, agentii spionajului sovietic continuau sa numeasca ,,cekist" pe oricare membru care lucra pentru orice institutie de spionaj a Uniunii Sovietice.



  – Cine a ocupat in doua ocazii diferite functia de sef al NKGB?

Visevolod Nikolaievici Merkulov. Sef al NKGB (Comisariatul Poporului pentru Securitatea Statului sau Narodnyy Komisariat Gosudarstvennoy Bezopasnosti) din februarie pana in iulie 1941 si din nou din aprilie 1943 pana in martie 1946. Merkulov era membru in asa-numita ,,Mafie Georgiana", din care facea parte Lavrenti Beria. Merkulov a fost responsabil de deportarea, executarea si internarea in lagare de munca a sute de mii de persoane. Vsevolod Nikolaievici Merkulov a lucrat succesiv in Ceka, GPU si OGPU din 1921 pana in 1931. Merkulov a fost primul subdirector al NKVD la ordinele lui Beria. Cand nu a mai condus NKGB, a intrat direct in NKVD la ordinele lui Lavrenti Beria! Dupa moartea lui Stalin si caderea lui Beria, unii dintre principalii sai calai au fost de asemenea arestati inclusiv Vsevolod Nikolaievici Merkulov. Curtea Suprema a Uniunii Sovietice 1-a judecat intre 18 si 23 decembrie 1953 si 1-a condamnat la moarte. Merkuloy a fost executat cu o impuscatura in ceafa chiar pe 2 decembrie.



  – Cine a fost singurul sef al NKGB? !

Februarie 1941-iulie 1941 Vsevolod Merkulov
Aprilie 1943-martie 1943 Vsevolod Merkulov



  – Cine controla KGB in indepartatele republici, neruse si care acceptau Uniunea Sovietica?

KGB avea comitete in toate acele republici ale URSS care aveau ca sarcina zonele respective. Respectivele comitete activau in cele 14 republici neruse. Administratiile KGB in aceste republici erau denumite upravleniia.



  – Cum isi infiltra KGB informatorii in pozitiile strategice ale Uniunii Sovietice?

KGB avea cate un informator in toate departamentele si institutiile Statului, intreprinderi si fabricii In general, KGB avea in fiecare instalatie un reprezentant insarcinat cu controlul regulilor de securitate! si cu controlul ideologiei politice a personalului fabricilor.



  – Ce departament al KGB era insarcinat cu recrutarea informatorilor?

Asa-numitul Departament Special era responsabil cu recrutarea informatorilor care trebuiau sa ii ajute pe agenti in activitatile lor de spionaj si informare. Informatorii KGB erau intalniti in toate mediile Fortelor Armate, inclusiv in unitatile de bombardiere strategice sau de submarine nucleare.



  – Legat de puterea KGB, de ce se plangeau liderii politici ai republicilor?

De centralizarea KGB. Din cauza acestui fapt, birourile si liderii KGB din aceste republici ii informau direct pe sefii lor din cartierul general al KGB de la Moscova si nu pe liderii politici ai respectivelor republici.



  – Cum era structurata cupola KGB?

KGB era condus de catre un presedinte numit de catre Sovietul Suprem, doi vicepresedinti si patru adjuncti ai presedintelui. Deciziile importante erau adoptate de catre asa-numitul ,,Collegium" al KGB.



  – Unde se afla cartierul general al KGB?

La numarul 2 din piata Djerjinski din Moscova. Acolo se ridica o cladire care era cunoscuta ca Lubianka, cartierul general al NKVD si al KGB.



  – Care este originea Lubiankai?

Cladirea care este cartierul general al organelor dej securitate al Statului Rusiei este sinonimul terorii. Cladirea era cartierul general al KGB, inchisoare si loc de executii si torturi. Pana la triumful Revolutiei Bolseviste din 1917 si in timpul guvernarii tarului cladirea din piatra gri era sediul mai multor compani de asigurari cum ar fi ,,Ancora" sau ,,Rusia". Dupa crearea Uniunii Sovietice, sute de barbati si femei au fost inchisi si executati in timpul epurarilor lui Stalin. Inchisoarea principala a KGB se afla la etajul a saselea. Biroul presedintelui KGB se afla la etajul a treilea.



  – Care erau torturile principale la care era supus un prizonier in cartierul general al KGB

Existau doua tipuri de celule: reci si calde. Prizonierii erau tinuti zile intregi in celule unde erau doua grade sub zero pentru ca dupa aceea sa fie inchisi in celule unde temperatura atingea patruzecisicinci de grade.



  – Se gaseau toate Directoratele KGB in Lubianka?

Nu, unele au fost transferate intr-o cladire moderna din imprejurimile Moscovei. Birourile si departamentele importante ale KGB au fost transferate intr-un complex de 31 de cladiri situate pe strada Ceaikovski.



  – Se poate vizita Lubianka? PS

Da. Dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1992, se poate vizita pentru aproximativ 23 euro. Intrarea este situata in spatele cladirii.


va urma




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu