luni, 30 mai 2016

Domnia legii și cea a fărădelegii


Rodica Culcer



Liderii PSD care nu au ajuns la DNA pot fi numărați pe degete și nu trece zi fără să aflăm de un nou dosar.
În orice țară cu o democrație autentică, un lider de partid cercetat penal ar fi demisionat instantaneu pentru a-și rezolva situația în justiție fără să afecteze partidul. Nici partidul nu l-ar fi răbdat, de teamă că ar fi penalizat de electorat. În niciun caz nu ar fi așteptat condamnarea definitivă pentru a anunța că rămâne în fruntea partidului ca să coordoneze campania electorală. La noi totul este pe dos, iar situația lui Liviu Dragnea, președinte de partid condamnat penal definitiv, dă măsura inadecvării noastre la standardele democrației europene: în loc să se supună domniei legii, PSD se pregătește de fapt să instituie domnia fărădelegii.








Nici nu s-a încheiat bine ședința Comitetului Executiv Național al PSD la care s-a decis excluderea lui Valeriu Zgonea, că Realitatea TV a lansat un scenariu apocaliptic: Victor Ponta îl va înlocui pe Zgonea la conducerea Camerei Deputaților, apoi se va declanșa procedura de suspendare a președintelui Iohannis, ceea ce îi va permite lui Tăriceanu să devină președinte interimar și să desființeze DNA, cu ajutorul parlamentului dominat de noua USL. Confruntată cu un val de ostilitate în mai multe state, UE nu va putea reacționa. Poate fi un scenariu exagerat. Cu toate acestea, pericolele care amenință deja democrația românească sunt cât se poate de reale și nu trebuie ignorate.

Este desigur comic ca tocmai Valeriu Zgonea să transmită un mesaj corect cu privire la Liviu Dragnea, și anume că un condamnat penal nu are ce căuta în fruntea unui partid. Tocmai de aceea a sunat fals. Mult mai semnificativ este însă faptul că în PSD nu există o tabără anticorupție; dimpotrivă, partidul a făcut zid în jurul președintelui penal și l-a executat scurt și brutal pe cel care se situa – cel puțin declarativ - de partea statului de drept. Vârf de lance al acestei ofensive a fost Ion Iliescu, care s-a manifestat ferm pe Facebook, strivindu-l pe Zgonea și persiflând justiția – la fel cum altădată declara dreptul la proprietate „un moft“ și cerea recursuri în anulare împotriva deciziilor de restituire a proprietăților confiscate sub comunism. Din punct de vedere strict pragmatic, domnul Iliescu avea dreptate: în prag de campanie electorală, partidul nu-și poate permite schimbarea liderului și declanșarea unei competiții interne, care i-ar reduce șansele de reușită la alegerile din iunie. Sfidarea la adresa justiției și a moralității publice este de netăgăduit, susținută și de consecvența cu care, în ultima vreme, parlamentarii PSD și ALDE au respins toate solicitările DNA privind arestarea aleșilor cercetați penal. Iar miza alegerilor locale este imensă, fiind vorba de securizarea rețelei de penali care alcătuiește acest partid și care este pusă în pericol de DNA. Liderii PSD care nu au ajuns la DNA pot fi numărați pe degete și nu trece zi fără să aflăm de un nou dosar. Liviu Dragnea însuși este cercetat într-un dosar legat de angajarea la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman a unor persoane care lucrau de fapt pentru partid și sunt acuzate că ar fi încasat salarii nemeritate, iar Victor Ponta are un proces pe rol (împreună cu Dan Șova) și o anchetă complexă în curs, legată de afacerile cumnatului său Dan Herțanu. Nu ar fi deci logic ca PSD să pregătească terenul pentru desființarea DNA – eventual printro reorganizare a Parchetelor? Ar fi. Mai mult, ar fi de neînțeles dacă nu ar acționa în acest sens.

Care sunt însă șansele PSD de a impune domnia fărădelegii? Destul de mari, cred. Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, ceea ce îi va favoriza pe primarii și președinții de CJ în funcție, deci pe PSD-iști, chiar dacă sunt cercetați penal. PNL este slab, are o conducere ineptă și este manipulat de forțe obscure. Poate câștiga, în cel mai bun caz, Clujul și Bucureștiul, nu și restul țării, la nivel de comune și județe. În plus, instituțiile statului și televiziunile sunt controlate de PSD și ALDE. O victorie la locale consolidează pozi­ția lui Liviu Dragnea și, dacă presiunea socialiștilor europeni va forța retragerea sa, îi permite să-și numească succesorul care îi convine. Întărită de un succes electoral probabil, alianța PSD-ALDE se poate mișca cu mai mult aplomb și poate racola parlamentari de la PNL sau de la alte partide rezultate din destrămarea PP-DD. UDMR este oricum un aliat de nădejde împotriva DNA. Majoritatea pentru o eventuală suspendare există deja, mai ales că președintele Iohannis este vulnerabil, după ce justiția a decis că a încasat chirie timp de aproape 12 ani pe o casă la care nu avea dreptul. Nu aș exclude însă o trădare din partea lui Iohannis, care este, de fapt, mai apropiat de PSD decât pare. După cum tolerează ofensiva PSD în educație și în cultură, nu m-aș mira să agreeze tacit o reorganizare a Parchetelor care ar anihila DNA.

Sigur, se pot întâmpla minuni: Cătălin Predoiu poate câștiga Primăria Capitalei și apoi chiar conducerea PNL, îndepărtând cuplul toxic Gorghiu-Blaga și eminența lor cenușie, Teodor Atanasiu. PNL ar putea deveni un partid de opoziție credibil și activ, care ar putea mobiliza o rezistență față de ofensiva PSD, profitând de ostilitatea indubitabilă pe care acest partid o generează în rândul anumitor categorii ale populației. Dar toate acestea cer timp, iar PSD se va mișca rapid.

Nu fac previziuni, că nu sunt mama Omida. Dar cert este că PSD nu poate supraviețui decât dacă desființează DNA. Statul de drept îi dăunează grav, el fiind în esență un partid al corupției și al corupților. În aceste condiții, până și cele mai fanteziste scenarii trebuie luate în calcul, ca să nu ne ia ele prin surprindere.






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu