joi, 12 mai 2016

K.G.B. (8)


Eric Frattini






  – Ce spion sovietic a devenit celebru la nivel mondial dupa un caz de scandal sexual care a afectat Guvernul Marii Britanii?

Capitanul Evgheni Mihailovici Ivanov. Ajutor al Atasatului naval de la ambasada sovietica din Londra intre 1960 si 1963, Ivanov a avut un rol decisiv in asa-numitul ,,Caz Profumo". Tanarul Ivanov s-a inscris la Scoala Navala din Vladivostok in 1943 si a servit in razboiul din Pacific impotriva japonezilor, intorcandu-se la scoala navala dupa razboi si absolvind-o. 



  – Cum a intrat in contact Evgheni Mihailovici Ivanov cu ,,Cazul Profumo"?

Dupa sosirea sa in capitala britanica in martie 1960, Ivanov se imprieteneste cu un artist numit Stephen Ward. In casa sa se intalneste cu protejatele lui Ward, doua fete tinere numite Christine Keeler si Mandi Rice-Davies, cu care intretine relatii sexuale. Datorita lui Ward, Ivanov face cunostinta cu elita societati engleze, cu printul Filip, cu Winston Churchill, cu lordul Astor, cu magnatul Paul Getty si cu John Profumo, secretar de Stat de Razboi. Ivanov a obtinut mai multe documente, unele dintre ele secrete, fara a li se cunoaste provenienta sau sursa. Dupa o petrecere de la resedinta secretarului Profumo, politicianul a inceput o relatie intima cu Keeler. In 1962, in sfarsit, i-a dezvalui ziarului de scandal ca intretinuse relatii sexuale atat cu John Profumo cat si cu Ivanov de la ambasada sovietica! Pe 22 martie 1963, in fata intrebarilor Parlamentului Profumo a negat orice relatie cu Keeler. Ward, ca sa incerce sa se salveze, i-a trimis o scrisoare primului ministru, Harold MacMillan, asigurand ca John Profumo mintise Parlamentul si dand explicatii despre relatia Keeler-Profumo-Ivanov. Pe 4 iunie Profumo a demisionat si, din cauza presiunii mediatice legate de scandajj a provocat caderea intregului Guvern MacMillan...



  – Cine i-a dezvaluit acoperirea lui Ivanov in Marea Britanie?

Insusi Stephen Ward a apelat un contact de-al sau din MI5 si i-a spus ca Evgheni Mihailovici Ivanov il intrebase ceva despre planurile Statelor Unite de desfasura rachete nucleare in Germania Occidentala inainte de izbucnirea scandalului. Ivanov a plecat din Marea Britanie si s-a intors la Moscova. A stat o perioada in prestigioasa Academie Generala de Ofiteri si a fost sef al Departamentului de Analiza al GRU pana la pensionarea sa in 1981. Ivanov a murit in 1994 la 68 de ani.




  – Care a fost soarta protagonistilor ,,Cazului Profumo"

Un raport al MI5-ului asigura ca Ward, Keeler si Profumo nu au pus niciodata in pericol securitatea Marii Britanii. Stephen Ward a fost condamnat pentru proxenentism, cu toate ca nu a fost niciodata inchis din muza ca a decedat victima a unei supradoze de Noinnifere. Christine Keeler a fost judecata si condamnata la mai multi ani de inchisoare pentru sperjur. Mandy Rice-Davies si-a continuat cariera de balerina intr-un cabaret pana cand a emigrat in Israel, unde a deschis mai multe localuri in Tel-Aviv care au avut succes




  – Cine a fost spionul sovietic care a condus GRU cel mai mult timp?

Generalul Petr Ivanovici Ivasutin, sef al GRU din 1963 pana in 1987. Ivasutin a fost promovat de catre Leonid Brejnev, sef al Partidului Comunist si al guvernului Uniunii Sovietice. Cariera lui Petr Ivanovici Ivasutin in cadrul spionajului militar a inceput in 1931 in unitatea de contraspionaj. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1944 si 1945, a fost asigurat in Smersh in calitate de sef al celui de-al treilea front ucrainean. Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ivasutin a ajutat la repatrierea fortata a cetatenilor sovietici in URSS si a ajutat la executarea tuturor sovieticilor care luptasera de partea germana in asa-numita Armata Rusa de Eliberare. Mai tarziu a desfasurat o intensa activitate impotriva insurgentilor ucraineni care doreau independenta, dupa razboi si infiintand regimurile comuniste in Bulgaria, Ungaria si Iugoslavia. In 1946 a servit in NKVD sub comanda lui Lavrenti Beria, fiind numit sef al celui de-al Treilea Directorat (Fortele Armate).




  – Care a fost prima misiune a lui Ivasutin in GRU?

Sa elimine coruptia din cadrul serviciului secret militar, sa apere interesele informatiilor de spionaj relationate cu temele de aparare si sa reduca puterea KGB in materie de culegere de date de spionaj. Petfi Ivanovici Ivasutin a supravietuit mortii liderilor sovietic Leonid Brejnev, Iuri Andropov si Konstantin Cernenko ramanand sef al GRU pana in zorii disparitiei Uniunii Sovietice. Longevitatea sa i-a adus o mare influenta in cadrul Fortelor Armate. In 1985 a fost ridicat la rangul de Erou al Uniunii Sovietice. Se crede ca Petg Ivanovici Ivasutin a decedat in anul 2002 la varsta, de 93 de ani. 




  – Ce spion GRU a fost expulzat din Statele Uniit in 1986?

Colonelul Vladimir Izmaylov, ajutorul atasatului militar din cadrul ambasadei Uniunii Sovietice din Washington. Izmaylov a incercat sa recruteze ofiteri de rang inalt ai Fortelor Aeriene ale Statelor Unite cu scopul de a obtine date si informatii ,,ultrasecrete" despre programele de aparare strategica si tehnologia de evasion de radare, cunoscutul ,,Program Steal". Izmaylov a fost arestat de catre FBI si expulzat din tara in iunie 1986.




  – Ce spion sovietic a fost executat impreuna cu fiul sau din ordinul lui Lavrenti Beria? k

Mihail Sergheevici Kedrov. Spionul a fost seful Cekai in zona Arhanghel in timpul razboiului civil rus (1920). In 1921 a fost numit sef al diviziei speciale al GPU (noua Ceka), unde a anchetat situatia politiei norrete din Azerbaidjan. In acea perioada, Beria era seful OGPU din Azerbaidjan. Kedrov a descoperit ca Beria executase oameni nevinovati fara nicio acuzatie sl a trimis o scrisoare la Moscova recomandand arestarea lui. Nu a existat raspuns. Kedrov a fost arestat si torturat pana cand a dat numele celor care formau parte din ,,conspiratia" impotriva lui Lavrenti Beria. Kedrov a dat, sub tortura, mai multe nume si, dupa o scurta perioada de detentie, a fost pus in libertate. Mihail Hergheevici Kedrov s-a retras din serviciile secrete chiar cand fiul sau, Igor Kedrov, facea parte din serviciile secrete, NKVD.




  – Ce a cauzat executia lui Mihail Sergheevici Kedrov si a fiului sau?

Atunci cand Lavrenti Beria a fost numit Comisar pe Probleme Interne si sef al NKVD in 1939, cei doi Kedrov si un grup de prieteni au trimis o scrisoare lui Stalin ca protest impotriva numirii. In aprilie 1939 Igor Kedrov a fost arestat si, imediat ce a intrat in Lubianka, a fost impuscat in ceafa. In aceeasi luna, a fost arestat si inchis si Mihail Kedrov. Curtea Militara Suprema a Uniunii Sovietice l-a declarat nevinovat pe Mihail Sergheevici Kedrov de toate acuzatiile, dar Beria, in loc sa-1 elibereze, a ordonat sa fie executat in propria sa celula in 1941. Doar atunci cand a venit la putere Nikita Hrusciov care, in timpul celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist, a declarat ca vestea executiei lui Kedrov l-a impresionat mult, mai ales dupa ce a aflat ca, inainte de a fi executat, i-a spus ca fusese condamnat la moarte pentru ca era ,,un dusman al poporului".




  – Ce sef al MVD s-a sinucis cand a aflat de asa numita ,,Epoca a Terorii"?

Generalul colonel Serghei Nikiforovici Kruglov, care a fost sef al MVD intre decembrie 1945 si martie 1953 si sef al Ministerului Afacerilor Interne si al Securitatii Statului intre iunie 1953 si februarie 1956. Cariera lui Kruglov in lumea serviciilor de informatii a inceput in septembrie 1941, cand a fost numit subdirector al NKVD, iar din 43 pana in 45, al doilea sef al Smershl contraspionajul militar. Serghei Nikiforovici Kruglov s-a ocupat de securitatea Conferintei de la Teheran din noiembrie-decembrie 1943, unde s-au adunat liderii aliati din Statele Unite, Marea Britanie si Uniunea Sovietica. In decembrie 1945 Stalin l-a demis pe Lavrenti Beria, punandu-1 in locul sau pe Serghol Nikiforovici Kruglov iar un an mai tarziu, in martie 1946, MVD a fost ridicat in rang de la Comisariat la Minister.



  – Ce credea puternicul Lavrenti Beria despre Serghei Nikiforovici Kruglov?

Credea ca este un tradator. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Beria il propusese pe Kruglov pentru Smersh si, cand s-a incheiat, Kruglov a incercat sa-si separe cariera de Beria. Stalin dorea un ,,echilibru de putere" intre Beria si Kruglov. Pe 7 martie 1953, la doar doua zile de la moartea lui Stalin, Beria a obtinut controlul absolut al serviciilor de securitate ale Statului. Kruglov de la MVD si Ignatiev de la MGB, au fost demisi de catre insusi Beria, cu toate ca nu a indraznit sa-i aresteze si sa-i execute. Pe 26 iunie 1953, cand Beria a fost arestat, Kruglov s-a ridicat ca liderul grupului
anti-Beria. Serghei Nikiforovici Kruglov a ramas in continuare sef al MVD pana in martie 1954, cand a fost demis pentru a-i ceda locul puternicului KGB.




  – Care a fost sfarsitul lui Serghei Nikiforovici Kruglov?

In februarie 1956, in timpul celui de-al XX-lea Hongres al Partidului Comunist din URSS, Nikita Hrusciov a condamnat excesele regimului lui Stalin si "Epoca Terorii", in care Kruglov a jucat un rol important. In conformitate cu unele rapoarte, inainte de a fi arestat si trimis in judecata, Kruglov a luat pistolul, l-a pus la tampla si si-a zburat creierii.




  – Ce sef de spioni a lucrat prima oara pentru tarul Nicolae iar apoi pe bolsevisti?

Generalul Vladimir Vasilievici Kurasov. Ofiter turist, s-a alaturat bolsevistilor in timpul Revolutiei din 1917. In 1940 era sef al Directoratului pentru Operatiuni in cadrul Conducerii Supreme Sovietice. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost comandant suprem al fortelor sovietice din Austria ocupata de catre aliati. In februarie 1949 a fost numit sef al GRU si, un pic mai tarziu, director al Academiei Militare. Kurasov a murit in 1973 la 76 de ani.




  – Ce spion care opera in Statele Unite purta numele unui copil de 11 ani decedat in Finlanda?

Conon Trohmovici Molody, alias ,,Gordon Arnold lionsdale", nascut in 1922. Molody a fost trimis ca ,,ilegal" in Statele Unite la varsta de 11 ani. Agentul KGB purta numele unui copil nascut in Canada de o mama finlandeza si care murise in timpul razboiului ruso-finlandez (1939-1940). Agentii KGB au obtinut certificatul de nastere cat si un pasaport canadian pe numele de Lonsdale. Molody avea unsprezece ani cand a fost trimis impreuna cu mama sa ca sa locuiasca in California alaturi de matusa sa. Dupa ce a petrecut cinci ani in California, Molody s-a intors in Uniunea Sovietica unde a fost antrenat de catre spionajul naval.




  – Cine l-a dat in vileag pe Conon Trohmovici Molody, alias ,,Gordon Arnold Lonsdale"?

In 1960 locotenentul colonel Michal Goleniewsky, dezertor din serviciul secret polonez, a dezvaluit identitatea unui grup de spioni KGB care operau in Statele Unite si Marea Britanie. Acea informatie a dus la arestarea lui Molody Lonsdale de catre MI5. Spionul KGB a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pana cand, in 1964, a fost schimbat cu agentul britanic al MI5 Greville Wynne. Dupa intoarcerea sa la Moscova, Conon Trohmovici Molody a devenit un erou al Uniunii Sovietice. La putin timp, a parasit serviciul de spionaj, Molody a decedat in 1970 la 48 de ani, victima a unui cancer. Cu el disparea unul dintre cei mai buni spioni din intreaga istorie a KGB.




  – Cine era Roman Malinovski?

O cartita a serviciilor de securitate ale tarului ,,infiltrata intre liderii revolutionari. Malinovski era un muncitor care traia la Moscova, avand multe antecedente penale, fapt ce ii conferea o ampla relatie cu politia tarista. El a fost recrutat in 1910 de catre Orhana pentru a se infiltra intre liderii revolutionari. Infiltrarea sa intre bolsevisti a fost descoperita cand Roman Malinovski a fost ales sa ocupe unul dintre cele mai inlte functii in conducerea partidului.




  – Care a fost sfarsitul lui Roman Malinovski?

Malinovski a fost capturat de catre germani si internat intr-un lagar de prizonieri, unde a inceput sa distribuie material de propaganda bolsevist prizonierilor rusi. Cand a fost eliberat, a inceput sa ii trimita scrisori lui Lenin. In 1917 insusi Lenin l-a chemat pe Malinovski sa se prezinte la Moscova pentru a ajuta sa se cunoasca operatiunile Ohranei impotriva bolsevistilor. Malinovski s-a intors in Uniunea Sovietica in 1918, chiar la un an de la triumful Revolutiei. Pe 6 noiembrie 1918 a fost arestat si acuzat in fata unui tribunal ca spionase pentru Ohrana tarista si pentru germani. A fost gasit vinovat de toate acuzatiile si a fost impuscat in ceafa in aceeasi noapte.


va urma


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu