joi, 26 mai 2016

K.G.B. (10)


Eric Frattini






  – Ce spion sovietic a fost deportat din Statele Unite in octombrie 1964?

Alexander Sokolov. Agentul KGB si sotia sa au fost acuzati de conspiratie deoarece au comis acte de spionaj impotriva Statelor Unite din 1957 pana in 1963. Ambii, agenti KGB, incercau sa culeaga informatii despre rachete nucleare, silozuri de rachete si alte activitati militare de pe teritoriul american. Au fost gasiti vinovati in toate acuzatiile iar Guvernul Statelor Unite a decis sa nu ii condamne din cauza informatiilor extrem de delicate care s-ar fi facut publice in timpul procesului. Sokolov si sotia sa au fost deportati din Statele Unite dar, cand urmau sa fie trimisi in Uniunea Sovietica, Sokolov a cerut in ultimul moment sa fie trimis in Cehoslovacia. Dorinta i-a fost indeplinita.




  – Cine a fost unul dintre cei mai nemilosi asasini ai KGB?

Bogdan Stasinski. Asasin expert al KGB, folosea in principal in munca sa toate tipurile de veninuri. Nascut In Ucraina in 1931, Stasinski a inceput sa lucreze pentru Spionajul sovietic la 19 ani, in 1950. Prima sa misiune de executie a fost sa-1 asasineze pe Lev Rebet, un nationalist ucrainean care traia in Germania Occidentala. Pentru acest asasinat, Stasinski a folosit un pistol care tragea cu o capsula de cristal avand in interiorul sau acid prusie. Asasinul KGB l-a impuscat in fata pe Rebet, spargand capsula. Acidul a inceput sa-si faca efectul, provocandu-i un atac de cord. Bogdan Stasinski avea asupra lui un antidot in caz ca Rebet l-ar fi atacat iar agentul KGB ar fi fost afectat de acid.




  – Care a fost a doua misiune a lui Bogdan Stasinski?

Urmatoarea misiune trasata de catre KGB a fost asasinarea altui nationalist ucrainean numit Stefan Bandera. Pentru aceasta misiune, Stasinski a folosit un pistol cu incarcator dublu si un spray paralizant pentrii a scapa de bodyguard-ul lui Bandera. A ratat prima data dar nu si a doua, asasinatul avand loc pe 15 octombrie 1959. Pentru aceasta misiune, Stasinski astepta o decoratie, dar a primit o noua misiune. De data aceasta obiectivul era Raoslaw Stetskow, care fusese prim ministru al Republicii Ucrainene in 1941 si care acum traia in Germania. In acea perioada Bogdan Stasinski se casatorise cu o femeie din Germania Orientala, ea fiind cea care a descoperit adevarata profesie a sotului ei. Pe 12 august 1961 si dupa tradarea sotiei sale, Bogdan Stasinski a fost arestat la Berlin de agenti americani. A fost dus la proces si condamnat la opt ani de inchisoare dar, in mod misterios, la finele lui 1956, a fost eliberat si dus in Statele Unite, unde i s-a pierdut urma.



  – Ce spion al MVD si al FSK-ului a fost numii prim ministru al Federatiei Ruse?.

Generalul locotenent Serghei Vadimovici Stepasin, Nascut in 1952 in Port Arthur, in Republica Populara Chineza, a absolvit inalta Scoala Politica a Ministerului de Afaceri Interne (MVD) din Leningrad. A lucrat in cadrul MVD pana cand, in 1990, a fost numit subdirector al Departamentului Politic al inaltei Scoli de Studii Politice. Intre 1990 si 1993 a fost ales deputat al Sovietului Suprem, reprezentand factiunea de centru-stanga a Grupului pentru Reforma Armatei. Din 1991 pana in 1993, in timp ce Uniunea Sovietica se destrama, Stepasin a fost numit presedinte al Comitetului pentru Aparare si Securitate al Sovietului Suprem. El a condus comisia statala de ancheta a activitatilor KGB. In august 1991 Serghei Vadimovici Stepasin a parasit Partidul Comunist. In 1991, dupa 
desfiintarea KGB si crearea FSK-ului, Stepasin a fost numit subdirector general al noii agentii iar in acelasi un, dupa crearea Ministerului de Securitate Rus (MB), a fost numit vice-ministru.




  – La ce grad de armata a ajuns Serghei Vadimovici Stepasin in 1991?

In doar douasprezece luni a fost avansat de la colonel la general maior si de la general maior la general locotenent. In martie 1994, Boris Eltin l-a numit pe Stepasin membru al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse si director general al FSK-ului. Alte posturi pe care le-a ocupat Stepasin in aceasta perioada nu fost cele de director al Departamentului Administrativ al Administratiei Guvernului, ministru de Justitie si ministru de Interne al Federatiei Ruse. Pe 27 aprilie a fost numit vice prim ministru in Guvernul lui Kvgheni Maximovici Primakov pana pe 12 mai din acelasi an, cand Eltin a demis tot Guvernul. Pe 19 aprilie 2000, Serghei Vadimovici Stepasin a fost numit presedinte al Camerei Auditorilor a Federatiei Ruse pe o perioada de sase ani.




  – Ce spion si asasin sovietic a luptat sa-si spele numele dupa arestarea si executarea lui Lavrenti Beria?

Pavel Anatolievici Sudoplatov. Nascut in 1907 in Ucraina din tata ucrainean si mama rusoaica, Sudoplatov s-a alaturat Armatei Rosii in timpul Razboiului Civil Rus. Ulterior, s-a alaturat Cekai in calitate de operator de coduri si telefonie. In anii douazeci si treizeci a avut mai multe posturi in diferite organe secrete si spionaj iar in 1928 se casatoreste cu Emma care lucra si ea pentru serviciile de spionaj. In 1935 este trimis, sub acoperire, in Finlanda si Germania, a misiunea de a se infiltra in miscarile nationale ucrainene din Berlin si in Partidul Nazist. Este accepti de catre exilati si viziteaza personaje importante la Viena si Paris. Intre timp, sotia sa realiza activitatii de corespondenta intre sotul sau si NKVD de la Moscoa. In 1937 si 1938 Pavel Anatolievici Sudoplatov calatoreste pe un vas sub acoperirea de operator radio Occident si, in aceasta perioada, spionul se intalneste in mai multe ocazii cu dictatorul Stalin.




  – Ce misiune i-a incredintat personal Stalin lui Pavel Anatoiievici Sudoplatov?

Asasinarea lui Yevhen Konovalet, lider al nationalistilor ucraineni, in mai 1938 la Rotterdam Sudoplatov i-a trimis o cutie de ciocolata plina cu explozibili pe care, cand a deschis-o, ucraineanul a fost omorat pe loc. La putin timp dupa 5 iunie 1941, dupa ce Germania a invadat URSS, Sudoplatov a fost numit sef pentru operatiuni speciale al NKVD si responsabil de operatiunile de spionaj impotriva Germaniei si aliatilor sai. Organizatia sa avea aproape 20.000 de barbati si femei, inclusiv aproape 2.000 de ne-sovieti. Sudoplatov il informa direct pe Lavrenti Berii comisarul sef al NKVD. La putin timp a fost promovat comisar de gradul trei al Securitatii Statului, echivalentul generalului locotenent din Armata Rosie. In iulie 1943 operatiunile de spionaj din strainatate al NKVD au fost reorganizate, creandu-se un Comisariat Special pentru acestea, NKGB. Sudoplatov a fost numit sef al departamentului ,,S" al NKGB si insarcinat cu supravegherea tuturor operatiunilor de spionaj atomica inclusiv cele ale GRU. Dupa razboi, Pavel Anatolievi Sudoplatov a devenit unii din oamenii de incredere, a lui Stalin si Beria. Dupa moartea dictatorului, Lavrenti Beria l-a ales pe Sudoplatov ca unul dintre cei trei noi oameni care trebuiau sa conduca Uniunea Sovietica post-Stalin




  – Ce diplomat si spion KGB era contactul si ofiterul de legatura al spionului Marinei americane John A. Walker?

Alexei G. Tkacenko. Diplomatul era cel de-al treilea secretar al ambasadei sovietice de la Washington. Pe 19 iunie 1985, Tkacenko se afla in propriul sau vehicul cu numar de inmatriculare diplomatic impreuna cu sotia tii cei doi fii ai sai. Dupa a trecut de un copac, spionul KGB a zarit un semn care arata ca Walker dorea o intalnire. S-a indreptat catre un magazin deschis non stop. In momentul in care Tkacenko se pregatea sa culeaga semnul, Walker a iesit in intampinarea sa si i-a dut o punga. Cand au iesit din local, John A. Walker si Alexei G. Tkacenko au fost arestati de catre FBI. Tkacenko avea asupra sa o punga de hartie cu documente clasificate. Walker a fost arestat cand se indrepta spre hotelul sali. Alexei G. Tkacenko, sotia sa si cei doi Iii ai sai au fost expulzati din Statele Unite in timp ce John A. Walker si mai multi membrii ai retelei sale de spioni au primit condamnari de inchisoare pe viata sau 25 de ani de detentie intr-o inchisoare federala de maxima securitate.



  – Ce sef activ al GRU si unul dintre fondatorii Cekai a fost executat in timpul epurarilor staliniste din 1939?

Iosif Stanislavovici Unslikht, sef activ al GRU intre 1935 si 1937. Unslikht a fost epurat impreuna cu toti acei ofiteri ai spionajului sovietic care au participat la Razboiul Civil Spaniol sprijinind Guvernul Republican. Nascut in Polonia in sanul unei familii nobile, Unslikm a devenit un aparator al Revolutiei din Octombrie 1917 din Rusia. Chiar dupa triumful Revolutiei, l-a ajutat pe compatriotul sau, polonezul Felix Djerjinski, sa formeze Ceka. In 1920 a facut parte din Guvernul Revolutionar  al Poloniei iar din 1921 pana in 1923 a fost vicepresedinti al GPU. In aceasta perioada, Unslikht a calatorit in calitate de agent al spionajului, recrutand agenti pentru GPU in Germania, Lituania si Polonia. Ulterior, a fost numit director al Administratiei Principale a Fortelor Aeriene Rosii si candidat la ocuparea unui post in cadrul Comitetului Central al Uniunii Sovietice. A fost arestat in timpul epurarilor staliniste iar pe 29 iulie 1939 executat la Lubianka la varsta de 59 de ani.




  – Ce alt sef al GRU si erou al Revolutiei diri Octombrie a cazut de asemenea in timpul epurarilor staliniste din 1937?

Solomon Petrovici Uritski, sef al GRU intre aprilie 1935 si iunie 1937. Uritski a fost un membru activ al aparatului de represiune in timpul Revolutiei din Octombrie din 1917, castigandu-si meritatul renume de macelar in timpul represiunii marinarilor din Kronstadt.




  – Ce spion al serviciului secret sovietic a primit ce mai inalte onoruri din Uniunea Sovietica?

Colonelul S.A.Vaupsasov, ofiter al spionajului sovietic care, intre 1920 si 1924, a realizat operatiuni secrete in Bielorusia, infiltrandu-se in grupurile poloneze antisovietice. Intre 1937 si 1939 a fost trimis In Spania, unde a realizat operatiuni de spionaj pentru Guvernul Sovietic. Colonelul S.A.Vaupsasov a decedat in 1976 la varsta de 77 de ani.




  – Ce spion NKVD a fost responsabil de controlarea ,,Cercului de Spioni Atomici"?

Anatoli Yakovlev. Ofiter al serviciului secret al NKVD, era omul de legatura al lui Harry Gold, un soldat repartizat la Laboratorul National din Los Alamos (New Mexico), unde s-a proiectat ,,bomba atomica". Yakovlev lucra sub acoperirea de viceconsul al Uniunii Sovietice la New York. In decembrie 1946, cand banuia ca era urmarit de FBI, a decis sa paraseasca Statele Unite.




  – Ce angajat al ONU, arestat de FBI, era in realitate un spion KGB?

Gennadi F. Zaharov. Acest agent KGB avea misiunea de recrutare de potentiali agenti care soseau de la Moscova la New York pentru a primi posturi ca functionari al Centrului pentru Dezvoltarea Stiintei sl Tehnologiei, care tinea de Secretariatul ONU. Zaharov lucra sub acoperire legala ca membru al delegati sovietice pe langa Natiunile Unite. O echipa de supraveghere a FBI a descoperit ca Zaharov vizita constant campusul universitar in aria New York-ului si ca se apropiase de mai multi studenti. In aprilie 1983, FBI a descoperit ca Gennadi F. Zaharov il recrutase pe Leak N. Bhoge, un student de 25 de ani din Guyana. Zaharo i-a spus studentului la inginerie ca el lucra pentru Comisia Stiintifica a ONU si ca, odata ce isi incheia studiile, ii putea obtine un post acolo. In mai 1981 spionul KGB a semnat cu Bhoge un acord sa ii dea bani in schimbul informatiilor, dar ceea ce Zaharov nu sta era ca Bhoge devenise informatorul FBI si ca purta microfon ascuns. Pe 23 august 1986 Gennadi F. Zaharov a fost arestat de doi agenti ai FBI.



  – Ce contramasura a luat KGB in cazul arestarji lui Gennadi F. Zaharov?

KGB l-a arestat pe Nicholas Daniloff, corespondentul U.S. News & World Report la Moscova acuzandu-l de actiuni de spionaj pentru CIA. Zaharov a fost insotit(r) un avion si expulzat din Statele Unite. Acelasi lucru o facut KGB cu Daniloff cu toate ca administratia presedintelui Ronald Reagan a clarificat ca acela nu era un schimb de prizonieri, datorita faptului ca Daniloff nu era agent, nici ofiter al serviciilor secrete si nici nu era implicat in activitati de spionaj in Uniunea Sovietica,




  – Ce sef al GRU, spionajul militar, l-a ajutat in primul rand pe Stalin sa ramana la putere iar mai apoi pe Nikita Hrusciov?

Maresalul Uniunii Sovietice Matvei Vasilievici Zaharov, sef al GRU intre 1949 si 1952 si sef al Statului Major Sovietic. Atunci cand Germania a invadat URSS in iunie 1941, Zaharov era deja sef al Statului Major al celui de-al Noualea Corp de Armata. El si-a imprastiat trupele in fata ofensivei germane pentru a reduce pierderile. Acest fapt i-a permis sa-si reuneasca fortele din nou si sa-i atace pe nemti pe unul din flancurile lor. La putin timp dupa aceea a condus al ll-lea Front Bielorus, participand activ la atacul impotriva germanilor. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Matvei Vasilievici Zaharov a fost numit sef al Academiei Militare. In 1964 a fost numit din nou comandant suprem al Statului Major pana la retragerea sa pe motive de boala in septembrie 1971. Maresalul Uniunii Sovietice Matvol Vasilievici Zaharov murea patru luni mai tarziu, in varsta de 74 de ani.



  – Ce spion al NKVD a primit Ordinul Lenin ulterior, un oras a primit numele sau?

Generalul maior Vassili Mihailovici Zarubinj rezident al NKVD in Statele Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce a fost numit sef al Departamentului Economic al Serviciului de Securitate Regional, Zarubin a fost trimis in Siberia unde, rusi albi, partizani ai tarului, fusesera implicati in operatiuni de granita cu China. Ca recompensa pentru eforturile salo, Zarubin si sotia sa Lisa au fost trimisi sa munceasca in Finlanda, Franta si Germania din 1934 pana in 1937. Revenit in Uniunea Sovietica, Zarubin a supravietuit epurarilor din comunitatea serviciilor secrete iar in 1941 a fost trimis in Asia pentru a recruta agenti germani pentru spionajul sovietic. Cand armatele germane sb apropiau de Moscova, Iosif Stalin i-a ordonat lui Zarubih sa calatoreasca in Statele Unite cu misiunea sa-l informeze daca Germania negocia o pace separata cu Aliatii. Zarubin a intrat legal in Statele Unite pe 25 decembrie 1941, instalandu-se la Washington sub acoperirea de al treilea secretar al ambasadei URSS. Zarubin era in realitate seful NKVD din Statele Unite.



  – Cine a dezvaluit acoperirea lui Vassili Mihailovici Zarubin?

O scrisoare anonima trimisa FBI in care se arata ca Zarubin era seful spionajului sovietic din Statele Unite. In august 1944, inainte de a fi arestat pentru a fl interogat de FBI, Zarubin s-a evaporat si s-a intors in Uniunea Sovietica. A continuat sa lucreze pentru NKVD, spionajul sovietic, pana la pensionarea sa din l948, la varsta de 54 de ani. S-a retras cu gradul de general maior. Dupa moartea sa din 1968, Vassili Mihailovici Zarubin a fost decorat cu ,,Ordinul Lenin" si un oras a fost botezat cu numele ,,Zarubino", in onoarea sa. Spionul avea 74 de ani cand a murit.


va urma





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu