joi, 19 mai 2016

K.G.B. (9)


Eric Frattini






  – Ce spion sovietic l-a recrutat pe celebrul spion britanic Harold Kim Philby?

Theodor Maly. De origine maghiara si hirotonisit preot catolic in timpul Primului Razboi Mondial, Mal a servit in calitate de capelan al armatei austro-ungar in final, a fost capturat de catre rusi. Cat timp a stat la tabara de prizonieri, Maly si-a abandonat preotia si s-a alaturat bolsevistilor. A inceput sa lucreze ca spion pentru OGPU, serviciul secret al statului iar in 1932 fost trimis in Germania iar apoi la Viena. Philby locuia la Viena ca curier al Partidului Comunist cu contactatele sale din Paris si Praga. Maly a fost trimis la Londra ca sef al agentilor sub acoperire in aprilie 1936, utilizand un pasaport austriac fals. A fost Theodor Maly cel ca l-a trimis pe ,,Kim" Philby in Spania ca corespondent in timpul Razboiului Civil Spaniol. In iulie 1937 Maly fost chemat la Moscova in acelasi moment cand incepea epurarile staliniste intre inaltii ofiteri ai NKVD. Maly s-a intors increzator, crezand ca nimeni nu ar fi crezut ca il tradase pe Stalin si pe ai lui, dar s-a inselat. Trecutul sau ca preot fusese repus in discutie in mod direct de catre cineva apropiat astfel incat, imediat a pus piciorul pe pamant rusesc, Theodor Maly a fost arestat si, inainte de finele lui 1937, executat cu un glont in ceafa.




  – Ce spion GRU avea baza de operatiuni i sediul Natiunilor Unite din New York?

Locotenentul-colonel Igor Yakovlevici Melekh. Dupa absolvirea Institutului Militar de Limbi Straine si dupa un stagiu la Academia Militara Diplomatica a intrat in GRU. In 1958 a fost trimis pe langa Natiunii Unite si a fost trimis in cadrul Secretariatului ONU. La New York s-a intalnit cu un cetatean american numi William Hirsch. Ceea ce nu stia Melekh era ca Hirsch era supravegheat de catre FBI. Din acel moment, FB l-a pus sub supraveghere si pe Igor Yakovlevici Melekh.
Pe 23 octombrie 1953, agentii federali au detectat o noua intalnire la Chicago. Melekli, insotit de Hirsch, i-a dat un plic cu 200 de dolari unei alte persoane si i-au cerut fotografii si harti ale orasului. In ianuarie 1959, FBI l-a detectat din nou pe Melekh intr-o intalnire cu un barbat intr-o gara din Brooklyn. De data aceasta, spionul i-a dat persoanei 500 de dolari. In final, pe 27 ctombrie 1960, Igor Yakovlevici Melekh si William Hirsch au fost arestati de catre FBI si adusi in fata unui inalt tribunal. Deoarece Melekh avea imunitate diplomatica, nu a fost inchis, dar nu i s-a permis sa paraseasca Manhattan-ul. Hirsch, a fost condamnat la inchisoare. Igor Yakovlevici Melekh a parasit Statele Unite pe 8 aprilie 1961.




  – Ce agenta KGB a fost arestata de catre amenant si schimbata pentru 25 de persoane ,,necesare" Statelor Unite?

Alice Michelson. Nascuta in Germania Orientala, era ca curier pentru KGB. A fost arestata la New York cand se pregatea sa se imbarce intr-un avion cu destinatia Cehoslovacia. Ascunse intr-o tabachera, Michelson ea asupra ei mai multe microfilme ce contineau documente clasificate. In iunie 1985, inainte de a fi judecata, a fost schimbata de catre sovietici pentru 25 de persoane de care erau interesate Statele Unite.




  – Cine a fost unul dintre cei mai longevivi sefi ai GRU?

Generalul Vladen Mihailovici Mihailov, sef al GRU in 1987 pana in 1991. Este curios faptul ca Mihailov nu provenea din niciun organ de securitate si nici nu avea experienta in domeniul militar. Mihailov s-a inrolat in Armata Rosie in 1942 si, la putin timp, si-a incheiat cariera de ofiter la Academia Militara. Ulterior, a devenit sef al Armatei in districtul militar Turkistar inainte de a fi numit sef al spionajului militar.



  – Ce agent al spionajului sovietic era ofiterul de legatura al asa-numitului ,,Cerc de Spioni de la Cambridge"?

Iuri Ivanovici Modin. Nascut intr-un satuc din Rusia, era fiul unui soldat bolsevist mort in timpul Razboiului Civil rus (1917-1920). Tanarul s-a inscris la Colegiul Naval din Leningrad pentru a studia ingineria, Atunci cand Germania a invadat Uniunea Sovietica iunie 1942, a decis sa inceteze studiile si sa se alature luptei. In acel an s-a alaturat NKVD, unde a devenit specialist in Marea Britanie. In decembrie 1943 a fost trimis la Lubianka in calitate de traducator. Din martie 1943 si pana in 1947 a fost insarcinat sa care documentatia dintr-o parte in cealalta, de la Moscova, spionilor de la Cambridge. In final, in iunie 1947, Modin a fost trimis la Londra insotit de catre sotia si fiica sa. El a fost ajutat de sefului biroului sovietic. Sub acoperirea de corespondent de presa, a avut diferite intalniri cu Anthony Blunt, Guy Burgess si John Cairncross. In 1951 i-a ajutat sa fuga in Uniunea Sovietica pe Burgels si Donald MacLean. Modin a fost retrimis la Moscova in mai 1953 dar la putin timp a fost trimis din nou la Londra. A ramas acolo pana in 1958.




  – Ce membru al ,,Cercului de Spioni de la Cambridge" l-a dat de gol pe Yuri Ivanovici Modin?

Anthony Blunt. Dupa ce a fost interogat de catre MI5, Blunt a decis sa dezvaluie cine era Modin. El si-a continuat cariera in KGB fiind destinat in India. Modin si-a incheiat zilele ca profesor la Scoala de Spionaj a KGB. In 1994 a scris o carte numita My Five Cambridge Friands.




  – Ce spioana KGB a fost arestata in Statele Unite in 1984?

Svetlana Ogorodnikova. Maior KGB, a fost arestata In Statele Unite in 1984 sub acuzatia ca a incercat sa obtina documente clasificate cu ajutorul amantului




  – Ce informatie i-a transmis agentul FBI Richard Miller maiorului Svetlana Ogorodnikova?

I-a oferit locatia maiorului Stanislav Levcenko, un dezertor KGB si a lui Victor Belenko, un pilot sovietic care, in anul 1976, a dezertat cu MIG-ul sau in Occident. Ambii fusesera condamnati la moarte in contumacie. In noaptea de 3 octombrie 1984 familia Ogorodnik si Miller au fost arestati. Au fost toti judecati pentru spionaj, Svetlana Ogorodnikova a fost condamnata la 18 ani de inchisoare; Nikolai Ogorodnik a fost condamnat la opt ani de inchisoare. Svetlana a fost eliberata dupa ce a executat noua ani si a fost deportata in Mexic.



  – Ce spion i-a recrutat pe sotii Rosenberg?

Gaik Badalovici Ovakim. Rezident NKVD la New York in anii treizeci, Ovakim a ajuns in Statele Unite in 1933 sub acoperirea organizatiei comerciale AMTORG, Absolvent de inginerie, Ovakim era specializat in inginerie industriala. In Statele Unite s-a specializat in recrutari, ajungand sa creeze retele de spionaj sovietice in Mexic si Canada. In 1938 i-a recrutat pe Julius (si Ethel Rosenberg, care faceau parte din ,,Cercul de Spionaj Atomic". In 1940 l-a recrutat in Mexic pe Ramon Mercader care, pe 20 august din acelasi an o atentat la viata lui Leon Trotki. Ranile pe care i le-a provocat la cap i-au cauzat moartea. In mai 1941, Gaik Badalovici Ovakim a fost arestat de catre FBI si acuzat ca a reprezentat marci care nu erau inregistrate pc teritoriul Statelor Unite. Ambasada sovietica a platit 25.000 de dolari pentru cautiune iar Ovakim a fost eliberat. Cativa din agentii sai l-au identificat ca spion sovietic. Americanii doreau sa-1 schimbe pe Ovakint pentru sase americani arestati in Rusia, dar operatiunea a mers prost. Trei dintre ei au disparut, doi au fost arestati de catre germani dupa invadarea Rusiei iar al saselea inca era la inchisoare. Dupa ce a revenit la cartierul general al NKVD, Ovakim a devenit seful Biroului pentru Statele Unite dar, in 1944, s-a primit un comunicat care spunea ca un agent NKVD luase legatura cu David Greenglass, un soldat care lucra la Laboratorul National de la Los Alamos (New Mexico), unde se proiecta bomba atomica. In 1965, dupa moartea lui Lavrenti Beria si denunturile lui Nikita Hrusciov despre excesele dictaturii lui Iosif Stalin, Gaik lladalovici Ovakim a fost demis din KGB.




  – Ce sef al GRU a fost executat dupa ce a obtinut succes ca militar?

Generalul maior Aleksei Pavlovici Panfilov, sef al GRU din octombrie 1941 pana in iulie 1942. In calitate de colonel al Brigazii a Doua Motorizate, a obtinut un mare succes in campania din 1938 de la granita dintre Uniunea Sovietica si Manciuria. Acest lucru nu i-a fost de folos in fata lui Stalin, care l-a executat in epoca epurarilor din 1942.




  – Ce omagiu au primit cinci spioni sovietici din partea Guvernului Uniunii Sovietice?

Chipurile lor au fost reproduse pe cinci timbre postale. Spionii erau:
Colonelul S.A.Vaupsasov (1899-1976). A realizat actiuni de spionaj impotriva rusilor albi, partizani ai tarului; intre 1937 si 1939 a realizat operatiuni de spionaj in Spania. S-a retras din serviciul secret in 1953.
Rudolf Abel (1903-1971). Este cel care a infiintat asa-numitul ,,Cerc de Spioni Atomici" din Statele Unite, din 1948 pana in 1957.
Harold ,,Kim" Philby (1912-1988). Unul din membrii asa-numitului ,,Cerc de Spioni de la Cambridge", carc a spionat pentru Uniunea Sovietica si a dezvaluit secrete importante despre Statele Unite si Marea Britanie.
I.D.Kudrya (1912-1932). A luat parte la numeroase misiuni de sabotaj impotriva germanilor in Ucraina in 1941 si 1942. A fost arestat si executat de catre trupele SS.
Colonelul Conon Molody (1922-1970). Veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial si ofiter KGB, era cunoscut in Occident ca Gordon Lonsdale. 



  – Ce pilot al Fortelor Aeriene sovietice a fost sef al GRU, spionajul militar?

Generalul locotenent Ivan Iosifovici Proskyov. Sef al GRU intre 1939 si 1940, Proskyov alterna abilitatea a de a pilota avioane de lupta cu cea de sef al spionajului militar. Proskyov a luptat de partea republicanilor si a doborat mai multe avioane ale nationalistilor. In 1937 a primit cea mai inalta decoratie a tarii sale, cea de Erou al Uniunii Sovietice. Dupa intoarcerea sa din Spania, in aprilie 1939, a fost numit sef al GRU pana in iulie 1940. In acel an, Ivan Iosifovici Proskyov s-a exprimat deschis impotriva pactului semnat de catre Stalin si Hitler, care permitea invadarea Poloniei de catre trupele celui de-al Treilea Reich. Pe 4 iulie 1940 Proskyov a fost arestat si, o zi mai tarziu, a fost executat fara judecata.




  – Ce spion KGB a ajuns presedintele Federatiei Ruse?

Vladimir Putin, nascut in 1952. Cariera lui Putin in sfera serviciilor secrete de informatii a inceput in Departamentul de Informatii Externe din Germania Orientala. Munca sa consta in ajutarea Guvernului Republicii Democratice Germane in lupta impotriva anticomunistilor. Nascut la Sankt Petersburg, a absolvit Scoala de Drept in 1975 si a fost recrutat de catre KGB. In 1989 s-a intors in Rusia si a fost trimis In Sankt Petersburg. Oficial, Putin avea o responsabilitate academica la Universitatea de Stat din Leningrad cand a decis sa intre in politica, pastrandu-si contactele importante din KGB. Putin a fost unul dintre arhitectii strategiei razboiului de gherila din Cecenia. In 1994 a fost numit consilier al primariei Sankt Petersburgului si a ajutat la dezvoltarea partidului politic cunoscut ca ,,Patra Noastra este Rusia". In august 1996 Putin a fost trimis la Moscova pentru a lucra cu presedintele Boris Eltinv fiind numit sef al cabinetului sau in martie 1997. In ziua urmatoare, Vladimir Putin a fost numit primul subdirector al Cabinetului Prezidential, avand in subordine toate legiunile si teritoriile ruse.




  – Ce functie a ocupat Vladimir Putin inainte sa fie numit presedinte al Federatiei Ruse?

In iulie 1998, presedintele Boris Eltin l-a numit pe Putin director al Serviciului Federal de Securitate Rus (KSB), care fusese creat in 1991 dupa desfiintarea KGB. In 31 decembrie 1999 Eltin a demisionat si Putin l-a inlocuit in martie 2000, dupa ce a primit sprijinul a 53 In suta din electorat. Una din primele sale masuri a fost curatarea serviciilor de securitate de orice functionar corupt sau caz de coruptie.




  – Ce sef al GRU a fost unul dintre cei mai respectati spioni in Uniunea Sovietica si in Occident

Generalul Serghei Matveievici Stemyenko, sef al GRU intre 1946 si 1948 si din nou intre 1956 si 1957, Stemyenko s-a inrolat in Armata Rosie in 1926, servind in cadrul unei baterii de artilerie. In septembrie 1938 a fost trimis la Statul Major iar in mai 1943 a fost numii sef al Directoratului pentru Operatiuni al Statului Major. Moartea sa, survenita in 1976, la varsta de 69 de ani,



  – Pentru ce opere este apreciat ca un mare militar si analist generalul Serghei Matveievici Stemyenko?

Pentru Statul Major Sovietic in razboi (1971) si Ultimele sase luni (ale celui de-al Doilea Razboi Mondial) (1973). Ambele opere au fost traduse in mai multe limbii


va urma




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu