joi, 5 mai 2016

K.G.B. (7)

Eric Frattini






  – Ce represiune celebra l-a facut celebru pe Berzin?

In 1921 marinarii din Kronstadt s-au revoltat impotriva superiorilor lor ca semn de protest fata de regimul dictatorial al lui Lenin. Berzin a condus fortele ce au infrint cu rebeliunea. Berzin a ordonat sa fie executati toti cu o impuscatura in ceafa dar cativa din oamenii sai au refuzat. Yan Karlovici Berzin i-a executat personal pe marinari si pe oamenii care au refuzat sa-i execute. Ca recompensa, Berzin a fost numit, in aprilie 1921, subdirector al GRU iar in martie 1924 director nou al serviciului de informatii militar.



  – Ce operatiune a realizat insusi Berzin din ordinul lui Stalin?

Cand au inceput epurarile staliniste din 1935, Berzin a calatorit in Orient pentru a-i executa personal pe mai multi sefi ai NKVD. In 1936 a fost trimis la Madrid de unde a operat ca sef al si consilier militar al Guvernului Republicii in timpul Razboiului Civil Spaniol. In final, a devenit seful suprem al trupelor sovietice din Spania.



  – Care a fost sfarsitul lui Yan Karlovici Berzin?

Dupa intoarcerea sa la Moscova a ramas in continuare sef al GRU pana cand, pe 13 mai 1939 a fost arestat. Pe 29 iulie a fost executat printr-un foc in ceafa la intrarea Hotelului Metropol din Moscova.



  – Ce redactor rus al unei reviste in engleza agent KGB a fost utilizat ca intermediar intre presedintele John Kennedy si premierul Nikita Hrusciov?

Georgi Nikotovici Bolsakov. Redactor al unei reviste in engleza si ofiter KGB aflat in Statele Unite, a devenit principalul mesager intre Kennedy si Hrusciov in luna septembrie 1961. Bolsakov a devenit un pion important in cunoscuta Criza a Rachetelor din octombrii 1962. Pe 6 octombrie, Bolsakov i-a transmis personal procurorului general Robert Kennedy un mesaj din partea lui Hrusciov. Mesajul transmis de catre redactorul rus spunea ca URSS desfasurase arme defensivi in Cuba cu intentia clara de a apara interesele revolutionare ale acesteia. Pe 24 octombrie Kennedy i-a aratat lui Bolsakov aproape douazeci de imagini luate de catre U-2-uri in care se vedeau rampe de lansare pentru rachete instalate pe insula. Bolsakov a spus ca puteau fi terenuri de baseball si ca nu stia nimic legat de acel fapt. In acest timp, Nikita Hrusciov recunostea ca armele tactice erau deja instalate in Cuba. Acel fapt a cauzat pierderea increderii Casei Albe in Georgi Nikotovici Bolsakov ca ,,mesager".



  – Care a fost unul dintre principalii agenti sovietici sub comanda lui Rudolf Abel in Statele Unite?

Morris Cohen, unul dintre cei mai buni agenti sovietici din Statele Unite. Familia Cohen, Morris si Lona, actiona sub numele de acoperire de Peter John si Helen Kroger. Morris Cohen se nascuse la New York cu toate ca parintii lui erau rusi. Se alaturase Partidului Comunist din Statele Unite si la putin timp Brigazii Lincoln, care luptase de partea republicanilor in timpul razboiului Civil Spaniol. In 1941 s-a casatorit cu Petra, o comunista convinsa. Ambii au fost recrutati ca agenti in operatiunea ,,Amtorg".



  – Ce cuplu celebru a devenit prieten al familiei Valien?

Cuplul format din Julius si Ethel Rosenberg. Atunci cand familia Rosenberg a fost arestata de catre FBI pe 04 iulie 1950, familia Cohen a fugit in Rusia. Mai apoi ei fost depistati din nou in Noua Zeelanda si in Marea Hritanie in 1954.



  – Care era numele conspirativ al familiei Rosenberg pentru spionajul sovietic?

Libi.



  – Care era acoperirea lor in Marea Britanie?

Aceea a doi cetateni din Canada. Morris Cohen a deschis o librarie la numarul 170 de pe The Strand, specializata in carti de sadomasochism si tortura. Kamilia Cohen locuia intr-o casa mica din cartierul Ituislip, din sud-estul Londrei. In noiembrie 1960 ambii au fost pusi sub supraveghere de catre MI5. Ambii au fost arestati pe 7 ianuarie 1961. Agentii MI5 au descoperit, in cele noua zile cat a durat perchezitia locuintei si a librariei aparate foto, radiouri ascunse, manuale de frecvente, aparate de unde scurte, microfilme intr-o biblie gaurita, manuale de coduri si sapte pasapoarte false. Cand le-au prelevat amprentele, s-a descoperit ca ambii agenti erau in realitate doi spioni sovietici care avusesera legaturi cu ,,Cercul Sovietic" din Statele Unite. Morris si Lona Cohen au fost condamnati la douazeci de ani de inchisoare. Dupa ce au petrecut opt ani inchisi, pe 24 octombrie 1969 au fost schimbati cu cetateni britanici aflati in puterea sovieticilor. Morril Cohen a murit la Moscova in 1995. Lona Cohen a murit in Polonia in 1992.



  – Ce agent KGB era contactul sotilor Rosenberft cu Moscova?

Alexander Feklisov. Era fiul unei familii sarace din Moscova cand a decis sa se inscrie la Scoala de Comunicatii din capitala rusa. Bun atlet, student eminent si excelent comunicator, a fost recrutat in 1939 de catre NKVD. Dupa ce a invatat perfect engleza, a fost trimis in Statele Unite sub acoperirea consulatului sovietic din New York.



  – Ce operatiune importanta a realizat Feklisov pentru Statele Unite si Uniunea Sovietica?

Impreuna cu corespondentul ABC News John Scau au incercat sa creeze un canal de comunicare intre presedintele John Kennedy si liderul sovietic Nikita Hrusciov in timpul crizei rachetelor din Cuba pentru a evita un razboi nuclear.



  – Ce spioana sovietica a disparut fara nicio urma?

Rita Elliot. A lucrat pentru KGB in anii saizeci, fiind trimisa in Australia. Femeia lucra la un circ, mergand pe franghie. Cand a atras atentia serviciilor de contra- informatii australiene, KGB i-a ordonat, in 1961, Ritei Klliot sa paraseasca Australia. KGB a transferat-o in India si Pakistan. Aceea a fost ultima oara cand s-a stiut de ea. Numele real al Ritei Elliot era acela de Esfir Iarina.



  – Cine a fost unul dintre cei mai decorati spioni ai Uniunii Sovietice?

Maresalul Uniunii Sovietice Filipp Ivanovici Golikov. Sef al GRU intre anii 1940 si 1941, Golikov a devenit unul din favoritii lui Stalin, care l-a numit seful serviciului secret militar. Golikov s-a inrolat ca voluntar in Armata Rosie in 1918 si, facand parte din teribila Armata a Treia Speciala a Brigazilor de Pedeapsa, a luat parte in mod activ la ,,reprimarea focoaselo antibolseviste. Pe parcursul lui 1939 a condus Armata a Sasea in campania din Polonia, In 1940 a fost avansat la gradul de general si tot in 1940, la putin timp, la rangul de sef al GRU. In 1941, in timpul conflictului ruso-german, Golikov si-a pastrat functia in fruntea Serviciului de informatii militar, avand misiuni speciale la Londra si Washington.



  – Ce recompensa a primit Golikov pentru faptele sale de razboi?

A fost inchis intre 1949 si 1950. Dupa eliberarea sa a ocupat posturi importante in cadrul Directoratului Politic al Armatei Rosii si in conducerea Comitetului Central al Partidului Comunist. In 1961 a fost avansat la gradul de maresal al Uniunii Sovietice. Filip Ivanovici Golikov a decis sa se pensioneze in mai 1962, decedand in 1980.



  – Cine a fost ultimul ministru pentru Securitate

Generalul colonel Nikolai Mihailovici Golusko, al doilea si ultimul ministru pentru Securitate al Uniuni Sovietice si al Federatiei Ruse. Golusko a absolvit Dreptul la Universitatea de Stat din Tomsk in 1939. In 1963 s-a inrolat in KGB, unde a ajuns subinspector a acestuia in regiunea Kemerovo. In 1982 a fost numit sef al secretariatului KGB, functie pe care a ocupat-o pana in 1985. Intre 1987 si 1991 a fost presedintele KGB din Ucraina. In ianuarie 1992, presedintele Boris Eltin l-a numit prim vicepriministru de Securitate iar pe 28 iulie ministru de Securitate. In 1994 Ministerul de Securitate a fost desfiintat.



  – Carui spion sovietic i s-a dat trecutul unul soldat german mort pe frontul rusesc in cel detal Doilea Razboi Mondial?

Lui Ludek Zernenek, spion sovietic al KGB, care a operat in Statele Unite in anii saizeci. Zernenek era un cehoslovac recrutat de catre KGB si caruia i s-a dat o noua identitate, cea a lui Rudolph Herrmann, un soldat german mort in actiune in Uniunea Sovietica. Dupa 1950 a fost antrenat in Germania Orientala si Moscova, a fost trimis in Canada sub identitatea unui imigrant din Germania Occidentala. Dupa cativa ani i s-a ordonat sa mearga in Statele Unite. A obtinut viza in 1968 si s-a mutat intr-o suburbie a New York-ului. 



  – Care era misiunea lui Zernenek Herrmann in Statele Unite?

Nu trebuia sa culeaga nicio informatie secreta. Z. Herrmann era doar un ,,rezident" care se ocupa cu controlul agentilor sub acoperire, punandu-i in contact cu agentii ,,legali" ai KGB, cei care lucrau sub acoperire diplomatica. Zernenek era de asemenea fotograf amator, astfel ca l-a recrutat pe fiul sau Peter pentru a fi un viitor agent KGB.



  – Ce planuri avea Ludek Zernenek Rudolph Herrmann cu fiul sau Peter?

Vroia ca fiul sau sa studieze Dreptul la Universitate.



  – Ce sef al MGB-ului, predecesorul KGB, a reusit sa supravietuiasca epurarii conduse de catre Lavrenti Beria?

Semion Denisovici Ignatiev, sef al MGB-ulltj (Ministerul Securitatii Statului) din 1951 pana in 1953, Pe cand lucra pentru Comitetul Central, Ignatiev a fost numit sef al MGB-ului in decembrie 1951 si a condusj una din cele mai mari epurari staliniste intre 1952-1953. Acest lucru i-a adus supranumele de ,,Doctor Complot". La douazeci si patru de ore de la moartea lui Stalin de pe 5 martie 1953, Beria a preluat controlul MVD (Ministerului de Afaceri Interne), aflat inca sub controlul lui Ignatiev. Pe 7 martie, Ignatiev a fost dems de catre Beria, cu toate ca nu a fost arestat sau executat. Se pare ca Semion Denisovici Ignatiev a fost protejat de catre Nikita Hrusciov. Partidul Comunist l-a transferat pe Ignatiev intr-un post dintr-o republica indepartata. Ignatiev a murit in exilul sau special in 1983 la 79 de ani.



  – Carui agent sovietic arestat de catre FBI in 1963 i s-a permis sa se reintoarca in Uniunch Sovietica in 1971?

Lui Igor Alexandrovici Ivanov. Sofer al agenti comerciale sovietice (AMTORG), Ivanov pe teritoriul Statelor Unite in martie 1962. In acelasi an, FBI i-a identificat pe cei 4 agenti KGB care il contactasera pe inginerul american John Butenko pentru a obtine informatii clasificate despre Comandamentul Aerian a Statelor Unite. Trei dintre sovietici au fost expulzati din Statele Unite deoarece aveau imunitate diplomatica in timp ce Igor Alexandrovici Ivanov a ramas in arest. In decembrie 1964 a fost condamnat la treizeci de ani.



  – Cu cine au incercat sa-l dea la schimb rusii pe Ivanov?

Cu Newcomb Mott, un vanzator american de carti care incercase sa treaca ilegal granita norvegiano-suedeza. Dupa trei luni de internare, Mott a fost judecat si condamnat la 18 luni de carcera intr-un lagar de munca. Guvernul Statelor Unite a refuzat schimbul iar Mott a murit in circumstante bizare. Lui Ivanov, la randul sau, i s-a permis sa se intoarca in Statele Unite prntru a se prezenta la tribunale. In mod firesc, Igor Aloxandrovici Ivanov nu s-a mai intors niciodata din Matele Unite.


va urma




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu