joi, 9 iunie 2016

K.G.B. (12)


Eric Frattini






  – Ce a cerut Golitin CIA?

Accesul la toate materialele despre KGB ale CIA pentru a analiza care dintre ele faceau parte din operatiuni de dezinformare. Golitin il asigura pe James Jesus Angleton, seful contraspionajului CIA ca organizatia sa avea o cartita in nivelele cele mai inalte ale structurii sale.



  – Care era numele conspirativ al lui Anatoli Mihailovici Golitin pentru MI5?

Kago.



  – Care a fost dezertorul cu cel mai inalt grad care a fugit in Occident?

Vitaly Djursenko, agentul cu cel mai inalt grad al KGB care a dezertat in Statele Unite. Djursenko opera sub acoperire diplomatica cand a decis sa dezerteze in august 1985 in Statele Unite. Cineva 1-a identificat inclusiv si pe Dzursenko ca al cincilea ofiter in ierarhia KGB. Dupa dezertarea acestuia, alti agenti ai spionajului sovietic au decis sa procedeze la fel, inclusiv Oleg ?iordievsky, seful operatiunilor KGB din Londra.



  – Ce sef al NKVD a condus o epurare care i-a adus sfarsitul?

Comisarul general pentru Securitatea Statului, Nikolai Ivanovici Ejov. A fost sef al Securitatii Statului, NKVD, intre 1935 si 1938 si sef al GRU in 1938. Ejov era descris de catre colegii sai ca un sadic caruia ii placea sa asiste la torturi, in special cand erau facute asupra prizonierelor tinere. In 1927, Ejov apare la Moscova fiind repartizat in cadrul secretariatului personal al lui Stalin. Incepe sa urce rapid in cercul dictatorului. Pe 20 septembrie 1936 este numit comisar pentru Afaceri Interne (NKVD) si comisar general pentru Securitatea Statului. Nikolai Ivanovici Ejov a condus principale epurari staliniste impotriva personalului NKVD si Partidului Comunist care au inceput in 1937 si cele din 1938, impotriva functionarilor Statului si ofiterilor GRU. Epurandu-si inamicii in ambii ani, Ejov a obtinut monopolul controlului serviciilor secrete dar acest lucru a provocat racirea lui Stalin, caruia nu ii placea sa aiba colaboratori cu prea multa putere.



  – Care a fost sfarsitul lui Nikolai Ivanovici Ejov

In decembrie 1938 a fost demis din toate functiile sale de catre Stalin si executat in ianuarie 1939. Alta surse afirma ca a fost executat in aprilie 1940. Se para ca, de cand a fost arestat, a fost internat in Spitalul de Boli Nervoase al NKVD din Suhanovo, aproape de Moscova, unde a fost castrat iar apoi ingropat de viu pe 4 iunie 1940.



  – Ce presedinte al KGB a afirmat ca el insusi il executase pe Nikolai Ivanovici Ejov?

Ivan Alexandrovici Serov, primul presedinte al KGB, intre martie 1954 si decembrie 1958.



  – Care a fost una dintre principalele cartite ISS spionajului britanic din KGB?

Oleg Gordievsky. Dupa ce a spionat pentru britanici timp de unsprezece ani, Gordievsky a fost tradat de o cartita sovietica din CIA, Aldrich Ames. Inainte de a fi capturat, a reusit sa evadeze din Uniunea Sovietica si sa se refugieze in Anglia. In 1963 lucra la Cartierul general al KGB analizand munca ,,ilegalilor" din Occident. In ianuarie 1966 este repartizat la biroul KGB din Danemarca pentru a conduce reteaua KGB din acea tara. Gordievsky activeaza la inceput in Copenhaga intre 1966 pana in 1970 si din nou intre 1973 si 1978.



  – Ce a facut ca Oleg Gordievsky sa nu mai creada in comunism si sa devina un tradator al KGB?

Invadarea Cehoslovaciei in 1968 de catre Armata Rosie pentru a infrange ,,Primavara de la Praga". Gordievsky a inceput sa spioneze pentru MI6 in 1974. A ramas la Moscova intre 1978 si 1982 pentru ca, la putin timp sa fie repartizat in l985 la Londra ca sef al KGB. In mai 1985 a fost chemat la Moscova unde a fost interogat si acuzat ca era un tradator al Uniunii Sovietice. A negat toate acuzatiile. In timp ce era urmarit de ofiteri KGB a reusit sa-i contacteze pe agentii MI6. Pe 19 iulie 1985 a iesit sa alerge cum facea in fiecare dimineata si nu a mai aparut. A reusit sa fuga din URSS ajutat de britanici lasandu-si in urma sotia si cei doi fii. In septembrie 1985 a reaparut la Londra cand Guvernul britanic a expulzat 25 de diplomati acuzati ca ar fi realizat actiuni de spionaj in Marea Britanie. Toti lucrasera la un moment dat la ordinele lui Gordievsky.



  – Ce declaratie a facut Vladimir Alexandrovici Kryusov, presedinte al KGB in 1990?

A declarat ca poate Oleg Gordievsky si sotia lui s-ar putea reintalni in Cehoslovacia. In timpul unor conferinte de presa de la Moscova, presedintele de atunci al KGB a declarat ca ,,reuniunea de familie era o oferta legitima pentru Gordievsky". In mod clar, KGB astepta ca atunci cand Oleg Gordievsky si-ar fi vazul sotia si cele doua fiice, s-ar fi intors in Rusia. Sotiei si fiicelor lui Gordievsky li s-a permis sa paraseasca Rusia in 1991, cu toate ca perechea nu s-a mai reunit niciodata.



  – Ce expert in cifrare al KGB a dezertat in Canada?

Igor Sergheievici Gouzenko. Cifrator al KGB din cadrul ambasadei Uniunii Sovietice in Canada, a decis sa dezerteze, predand o mare cantitate de date de spionaj serviciului de spionaj canadian. Absolvent a Scolii de Inginerie de la Moscova, Gouzenko a intrat iri GRU in 1941. In vara lui 1943 a fost trimis la Ottawa ca expert in cifruri. Acolo l-a insotit sotia sa insarcinata, Svetlana. Gouzenko a realizat in Canada diferite activitati pana cand in septembrie 1944 i s-a ordonat sa se intoarca la. Moscova. El si sotia lui s-au gandit ca ar, putea cere azil politic in Canada dar, in acea perioada, canadienii nu erau asa de decisi sa-1 acorde. Un pilot al Fortelor Aeriene Regale Canadiene, vecin cu familia Gouzenko, a decis de unul singur si le-a oferit adapost in casa sa. in final, Guvernul Canadei a decis sa le acorde formal azil politic, ca ,,sanctuar".



  – Ce le-a predat Igor Sergheievici Gouzenko serviciilor secrete canadiene?

Numele tuturor agentilor care formau una dintre cele mai mari retele de spioni din intreaga Canada. De exemplu, a dezvaluit numele lui Nikolai Zabotin, in calitate de sef al GRU din Ottawa si cel al lui Alan Nunn May, savantul atomic, in calitate de spion KGB. Guvernul canadian i-a oferit lui Gouzenko, sotiei si fiilor lor o casa si identitati false. Gouzenko aparea din cand in cand la televiziunea canadiana ca expert in materie ile spionaj sovietic. De asemenea a scris romane de spionaj care au avut destul de mult succes. Igor Sergheievici Gouzenko a decedat in 1982 la 63 de ani.



  – Ce sef de operatiuni KGB a dezertat in Statele Unite devenind unul dintre cei mai buni critici ai spionajului sovietic?

Generalul maior Oleg Danilovici Kalugin, seful de operatiuni KGB din Statele Unite. Kalugin era student la Universitatea de Stat din Leningrad cand a ajuns in Statele Unite cu ocazia unui schimb de studenti. S-a inscris la jurnalism in cadrul Universitatii Columbia. Un an mai tarziu a devenit corespondent pentru Radio Moscova la Natiunile Unite. In 1965 s-a intors la Moscova sub acoperirea Departamentului de Presa al Ministerului de Afaceri Externe al URSS. Kalugin a fost repartizat la ambasada sovietica din Washington in calitate de atasat de presa. In realitate, era seful KGB pentru operatiuni de informare politica. Oleg Danilovici Kalugin a ramas in acest post timp de doisprezece ani. In 1974 Kalugin a fost avansat la gradul de general, cel mai tanar din KGB. La putin timp s-a intors la Cartierul General al KGB in calitate de sef al departamentului de contrainteligencia din strainatate, sau Unitatea K din cadrul Primului Directorat al KGB. Cariera sa promitatoare din spionajul sovietic s-a oprit in 1980 cand au inceput sa apara conflicte intre el si liderii KGB care fusesera ,,exilati" din Cartierul General.



  – Ce a cauzat caderea lui Kalugin din KGB?

Din cauza criticilor fara incetare ale lui Kalugin la adresa sistemului de functionare al KGB si a lipsei de responsabilitate, agentul a fost trimis ca sef secund KGB la Leningrad. In final, Victor Mihailovici Sebrikoy presedintele KGB, a fost obligat sa-1 demita pe O. Danilovici Kalugin in 1987. Kalugin a avut o noua ocazii odata cu ajungerea la putere a lui Mihail Gorbaciov cand a criticat deschis KGB si a denuntat serviciile de spionaj ca ,,staliniste". In 1990, Gorbaciov l-a privat pe Kalugin de rang, decoratii si pensie. In timpul loviturii de stat impotriva lui Gorbaciov din 1991, Kalugin a  condus multimile care se indreptau catre cladirea Parlamentului (Casa Alba) protestand impotriva rebelilor si l-a convins pe Eltin sa se adreseze celor care se adunasera acolo. Acest act a ajutat ascensiunea putere a lui Eltin. 



  – Cum l-a sprijinit Kalugin pe noul lider Boris Eltin?

Eltin l-a numit consilier al noului presedinte al KGB, Vadim Viktorovici Bakatin. Kalugin i-a spus presei ca viitorul KGB nu se va amesteca in probleme politica interne si nu va avea laboratoare unde se vor fabrica veninuri sau arme secrete. Oleg Kalugin a continuat sa vorbeasca deschis in Rusia si Statele Unite despru necesitatea de a face publice operatiunile secrete. in 1997 Kalugin a cerut rezidenta permanenta in Statele Unite. In anul 2002 a fost condamnat in contumacie cincisprezece ani de inchisoare de un tribunalul Federatiei Ruse pentru tradare. In anul 2003 i-a fos acordata cetatenia americana. A publicat mai multe carti si este la ora actuala membru al consiliului Muzeulu International al Spionajului (,,Spy Museum") din Washington D.C.



  – Ce asasin KGB a dezertat in Statele Unite in 1954?

Capitanul Nikolai Y. Khokhlov. Acest asasin a fost recrutat de catre NKVD in 1941 si in urmatorii doisprezece ani s-a dedicat realizarii asa-numitelor ,,munci umede" pentru KGB, adica lichidarea si asasinarea dusmanilor Uniunii Sovietice oriunde s-ar fi aflat. Armele acestui agent KGB erau un pistol care, demontat, parea o tabachera de aur. Pistolul functiona cu electricitate si tragea gloante care produce iradiatii. In 1959 a scris o carte intitulata "In numele constiintei", unde prezenta tehnicile sale de asasinat invatate in KGB.



  – Ce a dezvaluit capitanul Nikolai Y. Khokhlov CIA?

Numele a inca doi asasini ai KGB care sosisera in Giermania Occidentala cu alte misiuni. Ambii au fost arestati.



  – Ce agent KGB, expert in Japonia, a dezertat in Statele Unite in 1979?

Stanislav Alexandrovici Levcenko. Spionul KGB provenea dintr-o prestigioasa familie de militari. La Universitatea din Moscova s-a specializat in Studii Orientale si a invatat limba japoneza din dorinta de u fi trimis la ambasada sovietica din Tokio pentru a-si amplifica studiile. In 1964, dupa absolvire, s-a alaturat echipei de interpreti ai Comitetului Central, calatorind de mai multe ori in Japonia. In 1966 a fost recrutat pentru Armata si repartizat in GRU, serviciul secret militar. In final, in 1971, a fost repartizat in cadrul Primului Directorat al KGB si s-a specializat in sistemul de functionare al spionajului japonez. In februarie 1975 a fost trimis la Tokio sub acoperirea de corespondent de presa.



  – Ce a cauzat dezertarea lui Stanislav Alexandrovici Levcenko?

Majoritatea persoanelor care apareau in asa-numita ,,Lista a celor 200" s-au sinucis in timp ce altele au fost arestate de catre serviciile secrete japoneze. In iulie 1982 Stanislav Alexandrovici Levcenko a aparut in fata Comitetului Permanent Ales al Serviciilor Secrete al Congresului, prezentand operatiunile KGB impotriva Statelor Unite. Levcenko a fost condamnat la moarte in contumacie in 1981. La ora actuala traieste sub identitate falsa in Statele Unite unde, in 1988, a scris cartea "Pe partea gresita".



  – Ce dezertor din KGB a decis sa-si schimbe alegerea?

Iuri Ivanovici Nosenko. Dezertor din KGB cu acoperirea de expert din Comisia de Dezarmare de la Geneva, Nosenko s-a apropiat de un ofiter al CIA in 1963, oferindu-se sa fie agent dublu. El si-a schimbat alegerea in ianuarie 1964. Dezertorul vorbea perfect engleza si, din acest motiv, prima sa misiune in GRU a fost analizarea semnalelor comunicatiilor militare americane din Asia. In 1953 a fost transferat la KGB pentru operatiunile externe. Din cand in cand incerca sa recruteze vreun turist american la Moscova. In 1957, sub acoperirea unui functionar al Ministerului Culturii, calatorea cu atletii sovietici. In 1959 a fost desemnat om de legatura al unui tanar ofiter al Armatei americane care decisese sa renunte la nationalitatea americana si sa o ceara pe cea sovietica. Numele sau era Lee Harvey Oswald.


va urma




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu