joi, 23 iunie 2016

K.G.B. (14)

Eric Frattini







  – Cine a fost unul dintre cei mai inalti functionari ai Uniunii Sovietice care a dezertat in 1978?

Arkadi Nikolaievici Sevcenko, diplomat sovietic care ocupa functia de vice-secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite. El luase legatura cu CIA si vroia sa le predea materiale secrete. In final, dupa ce a cauzat banuieli, i s-a ordonat sa se intoarca la Moscova dar, in timp ce-si conducea masina prin Long Island, Arkadi Nikolaievici Sevcenko a dezertat. Sotia si fiica lui nu il insoteau. El s-a recasatorit in 1978. 



  – Care era numele conspirativ al lui Arkadi Nikolaievici Sevcenko in CIA? t

,,Andy".



  – Ce inalt ofiter KGB implicat in atentatul impotriva papei loan Paul al II-lea a dezertat in Statele Unite ?

Maiorul Victor Ivanovici Seimov. Sef al celui de-al Optulea Directorat KGB si specialist in comunicatii si semnale, Seimov a absolvit in 1968 Universitatea Tehnica de Stat de la Moscova. Specialitatea sa era proiectarea de rachete si misiles. In 1971 a intrat in KGB, fiind repartizat in cel de-al Optulea Directorat si, la putin timp, in Primul Directorat, ocupandu-se de controlul sistemului de trimitere de mesaje a rezidentilor KGB catre cartierul general de la Moscova. Seimov s-a intors la cel de-al Optulea Directorat in 1976 pentru a se ocupa de sensibila zona a cifrurilor si codurilor secrete. Dezamagit de sistemul sovietic, Seimov a luat legatura cu un functionar american de la Moscova iar in 1980 CIA a aranjat iesirea sa din Uniunea Sovietica impreuna cu sotia si fiica sa. Seimov a scris o carte intitulata Tower of Secrets (1993), in care raspundea acuzatiilor ca KGB intervenise in atentatul impotriva papei Ioan Paul al II-lea. ,,Eu (Seimov) am citit telegrama trimisa de catre Andropov tuturor agentilor rezidenti cerand informatii de cum sa-1 ,,anuleze" pe Papa. Toti stiam ca in mintea sa dorea sa-1 asasineze pe Papa", scria Victor Ivanovici Seimov in cartea sa.



  – Ce ofiter GRU a dezertat in Viena in 1979?

Colonelul Vladimir Bogdanovici Rezun, care a dezertat in Marea Britanie fiind repartizat la Viena in 1979. Rezun a absolvit cu gradul de ofiter dupa stagiul la Scoala Jarkov de Garzi de Tancuri. Unitatea sa a fost prima care a traversat granita cu Cehoslovacia pentru a zdrobi ,,Primavara de la Praga" din 1968. Ulterior a fost repartizat la GRU iar apoi la centrul de antrenament al Spetsnaz. Stagiul in cadrul fortelor speciale a fost destul de scurt deoarece imediat Vladimir Bogdanovici Rezun a fost repartizat la cartierul general al GRU. Rezun a fost numit asistentul atasatului militar al ambasadei sovietice din Viena intre 1975 si 1979. Ofiterul GRU a spus ca mai multi agenti ai spionajului militar il urmareau indeaproape atunci cand a dezertat. Rezun a scris mai multe carti sub pseudonimul de Victor Suvorov. Acesta era numele unui celebru general rus din secolul al XVIII-lea.



  – Dupa ce a dezertat in Statele Unite, ce specialist al fortelor aeriene sovietice a fost sechestrat de o unitate speciala a KGB?

Adolf G.Tolkasev, care lucra pentru Institutul de Cercetare Aerospatiala de la Moscova cand a fost arestat de KGB in iunie 1985, denuntat de catre tradatorul din CIA, Edward L. Howard. Pe 22 octombrio 1986, Uniunea Sovietica a facut public faptul ca Adolf G.Tolkasev fusese executat. Tolkasev spionase pentru Statele Unite de la jumatatea anilor saizeci. Sovieticul a predat CIA planuri, detalii tehnice si rezultate de teste de avioane si misiles. Agentul CIA Howard realizase mal multe comunicari cu Tolkasev.




  – Ce presedinte al KGB a ordonat executarea sa imediata, fara proces?

Victor Mihailovici Cebrikov, presedintele KGB, a comunicat pe 25 septembrie 1986 presedintelui Gorbaciov: ,,Ieri a fost executata sentinta lui Tolkasev. Insusi Sebrikov declara dupa multi ani: "Acest agent (Tolkasev) a predat dusmanului cele mai mari realizari tehnice si pentru ele a primit aproape doua milioane de ruble (500.000 de dolari)". Numele de cod al lui Adolf G.Tolkasev in cadrul CIA era ,,GTSPHERE". Edward Lee Howard, agentul CIA care 1-a denuntat la KGB, a reusit sa fuga de paza FBI pe 23 septembrie 1985 reaparand la Moscova in august 1986. Howard a murit
de un infarct in casa sa din Rusia pe 12 iulie 2002.




  – Ce agent GRU s-a dovedit a fi un agent dublu american?

Kaarlo Rudolph Tuomi, ofiter al serviciului secret militar sovietic care actiona ca agent dublu pentru CIA:
Cu toate ca s-a nascut in Statele Unite, Tuomi s-a mutat in 1933 cu intreaga sa familie in Uniunea Sovietica iar in 1939 s-a inrolat in Armata Rosie. A fost repartizat intr-o unitate de infanterie atunci cand germanii au invadat URSS-ul. In 1946 a parasit Armata si s-a inscris la Institutul Kirov. In 1949 a fost recrutat ca informator de catre politia secreta (MGB) si, la putin timp, angajat ca profesor de engleza pentru viitorii agenti. Cariera sa de profesor s-a incheiat in 1957 cand a fost recrutat de catre KGB pentru a fi trimis ca agent sub acoperire in Occident. La jumatatea lui 1958 a fost trimis in Europa occidentala sub acoperirea unui turist american. In decembrie 1958 a ajuns in Canada, intrand cu actele Hale legale americano-finlandeze. Odata ajuns in Canada, Kaarlo Rudolph Tuomi a preluat personalitatea unui om de afaceri din Statele Unite numit Robert B. White, din Chicago. Pe 31 decembrie 1958 a ajuns cu trenul in Statele Unite. Arestat de FBI, Tuomi si-a dezvaluit adevarata identitate, devenind ,,agent dublu". O perioada foarte lunga, FBI a avut acces la toate discutiile lui Tuomi cu cartierul general al GRU de la Moscova. in iunie 1963 s-a intors in Uniunea Sovietica da, dupa o scurta perioada la Moscova, a decis sa se reintoarca impreuna cu sotia si copii sai in Statele Unite. Kaarlo Rudolph Tuomi a disparut de pe fata pamantului pana cand, in 1971, si-a recunoscut munca de ,,agent dublu" al FBI intr-un articol al revistei Reader's Digest.



  – Ce ofiter al GRU, care spiona pentru Statele Unite, a fost tradat KGB de catre agentul CIA Aldrich Ames?

Colonelul Vladimir Mihailovici Vasiliev. CIA l-a recrutat pe Vasiliev in Ungaria la finele anilor saizeci sau inceputurile anilor optzeci. Acesta a predat Statelor Unite rapoarte secrete despre arme si planuri de aparare pana cand a fost arestat si executat de KGB in 1986. In 1994, dupa arestarea agentului CIA Aldrich Ames, s-a aflat ca el fusese cel care il vanduse KGB pe Vasiliev. Numele sau de cod in cadrul CIA era ,,Acord"



  – Ce spion sovietic le-a oferit britanicilor lista de ,,cartite" infiltrate in Guvernul Marii Britanii?

Konstantin Volkov, ofiter NKVD, care lucra sub acoperirea de viceconsul la consulatul sovietic de la Istanbul. In august 1945 Volkov a luat legatura cu un functionar britanic si i-a oferit lista cu ,,cartite" sovietice care se infiltrasera in Guvernul Marii Britanii. Volkov i-a spus englezului ca, de exemplu, erau doua cartite in Foreign Office si ca una dintre ele ajunsese sa fie seful contraspionajului (MI5). 



  – Ce agent KGB a dezertat in Statele Unite si, la putin timp, s-a decis sa se reintoarca in Uniunea Sovietica?

Colonelul KGB Vitali Iurcenko. Spionul sovietic dezertase in august 1985 dar, intr-o noapte ploioasa de noiembrie din acelasi an si in timp ce lua cina cu un agent CIA intr-un restaurant din Georgetown, i-a spus acestuia ca se va intoarce imediat. Au trecut cateva minute si Iurcenko nu revenea si, de aceea, agentul CIA a dat alarma. In scurt timp, ofiteri FBI si CIA pazeau imprejurimile. CIA a descoperit ca Iurcenko iesise din restaurant, mersese pana pe bulevardul Wisconsin, minase la poarta ambasadei Uniunii Sovietice si intrase inauntru. Iurcenko a aparut a doua zi, a organizat o conferinta de presa si a declarat ca FBI si CIA il drogasera si il sechestrasera. CIA il descria pe Iurcenko ca un agent cu cincisprezece ani de experienta si un expert in activitatile de spionaj impotriva cetatenilor americani. Fiul unui lucrator metalurgist care murise in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Iurcenko a intrat in Academia Militara, servind pe un submarin al Marinei Sovietice. In calitate de locotenent de vas, a lost repartizat la cartierul general al Flotei Pacificului din Vladivostok.



  – Cand si-a inceput cariera in KGB?

Cariera sa in KGB a inceput in 1959 cand a fost repartizat la departamentul de contrainformatii al fortelor armate. Iurcenko era foarte cunoscut serviciilor secrete din Statele Unite datorita faptului ca, intre 1975 si 1980, a fost responsabil cu securitatea KGB in ambasada Uniunii Sovietice din Washington. Aceasta functie il obliga sa aiba intalniri frecvente cu FBI. Dupa ce s-a intors la Moscova, Vitali Iurcenko a fost repartizat ca sef de contrainformatii in securitatea interna. In aprilie 1985 a fost numit sef al Primului Departament din cadrul Primului Directorat al KGB si responsabil cu operatiunile spionajului sovietic in Statele Unite. El controla personal birourile KGB din Montreal si Ottawa. Atunci cand Iurcenko a fost trimis in calitate de sef al KGB de la ambasada sovietica de la Roma si in timp ce vizita Muzeele Vaticanului, s-a dus la un telefon public, a sunat la ambasada Statelor Unite si a vorbit cu un ofiter CIA. Acesta i-a spus sa mearga pana la ambasada fara sa se uite inapoi si sa intre inauntru. Pe 1 august 1985 Iurcenko a mers pe jos pana la ambasada Statelor Unite iar puscasului marin care se afla la poarta i-a spus ca era un ofiter KGB care dorea sa dezerteze.



  – Ce ,,cartite" ale KGB a demascat Vitali Iurcenko sefului biroului CIA de la Roma?

Seful biroului CIA din Roma a trimis o cablograma la Langley indicand ca Iurcenko, dupa ce dezertase si informase de existenta a doua cartite in CIA si NSA Primul care a citit cablograma in cartierul general al CIA a fost Aldrich Ames (cartita KGB din CIA). Cartita din NSA era Ronald Pelton. De asemenea, colonelul KGB i-a spus CIA ca un anume Edward Lee Howard un fost ofiter al Agentiei Centrale de Spionaj, era in realitate o cartita sovietica.


OPERATIUNI


  – Ce inseamna "Masuri Active" in KGB?

Termen al serviciului secret sovietic pentru operatiunile destinate afectarii securitatii sau politicii altei tari. Acest tip de operatiuni pot fi secrete sau la vedere, cu ajutorul propagandei. O Masura Activa" poate fi de asemenea asasinarea unui dizident politic in alta tara.



  – Ce este cunoscut ca Aditional" in KGB?
O serie de numere si litere care fac parte dintr-un mesaj cifrat. Aditionalul poate fi de asemenea cifra sau litera necesare pentru a descifra mesajul.



  – Ce a fost operatiunea numita "Amtorg"?

Organizatia de operatiuni secrete a spionajului sovietic de pe teritoriul Statelor Unite in anii douazeci si treizeci. Amtorg provine din cuvintele Amerikanskaya Torgovlya (Compania Comerciala a Americii).



  – Cand a inceput operatiunea Amtorg"?

La inceputurile lui 1921, atunci cand doctorul Armand Ammer, un doctor cu studii in Columbia, a calatorit la Moscova cu o scrisoare de prezentare adresata insusi lui Lenin. Tatal doctorului Ammer era un vechi prieten al lui Lenin. Armand Ammer a obtinut aproape 150.000 de dolari la valoarea de atunci pentru a cumpara medicamentele necesare interventiilor chirurgicale in Uniunea Sovietica in timpul blocadei aliatilor asupra URSS. In 1924 s-a infiintat o societatd condusa de catre Ammer si sovietici, numita Organizatiei Comerciala Americana.



  – Ce spion celebru l-a ajutat pe Ammer in operatiunea ,,Amtorg"?

Felix Edmundovici Djerjinski, directorul-fondator al Cekai, baza KGB. Marea majoritate a asociatilor sovietici ai lui Ammer erau ofiteri ai serviciului secret de informatii care s-au dedicat recrutarii de simpatizanti ai Partidului Comunist din Statele Unite. Amtorg a ramas activa timp de mai multi ani pana in 1933, an in care Statele Unite a recunoscut in mod oficial Uniunea Sovietica. In 1948, FBI a descoperit ca, prin operatiunea Amtorg", se exportasera ilegal in URSS materiale si instrumente stiintifice destinate cercetarii atomice.



  – Ce insemna cuvantul "Anadyr" in spionajul sovietic?

Era cuvantul codificat folosit pentru a se referi la efortul de amplasare secreta a rachetelor pentru protectia aeriana, navala si terestra in Cuba in 1962. Anadyr era numele unui port siberian foarte indepartat.


va urma




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu