joi, 16 iunie 2016

K.G.B. (13)


Eric Frattini






  – Ce a cauzat primele banuieli ale CIA legate de Iuri Ivanovici Nosenko?

Atunci cand a dezertat in Statele Unite in 1964, Nosenko s-a prezentat ca locotenet colonel KGB cand in realitate era capitan. Acest lucru a cauzat primele banuieli ale departamentului de contrainformatii al CIA. Pentru multi, Nosenko era un agent de dezinformare al KGB. Timp de multi ani, expertii in contrainformatii ai CIA au asigurat ca Nosenko era un agent dublu dar nu au gasit nicio dovada in acest sens. Fostul spion al KGB a fost trimis la Camp Peary, centrul de antrenamente al CIA, cunoscut ca ,,Ferma" ca profesor. Timp de patru ani a predat viitorilor spioni americani cursuri despre tehnicile de dezinformar) utilizate de KGB. Wilhelm Colby, directorul CIA, 1-a numit pe Iuri Ivanovici Nosenko consilier pe probleme de contraspionaj.


  – Cine a fost dezertorul din KGB care a reusit sa fuga cu aproape 300.000 de pagini de documente clasificate?

Nikitici Mitrokhin. Arhivar sef al KGB, a dezertat in Occident cu note detaliate scrise de mana pe aproapo 300.000 de documente secrete. Nascut in Rusia centrala, s-a alaturat serviciilor secrete sovietice in 1948. Mitrokhin a lucrat din 1956 si pana la pensionarea sa in 1984 in arhivele secrete externe ale KGB. Atunci cand Primul Directorat al KGB s-a mutat in noul sau cartier general din Iasenovo in iunie 1972, Mitrokhin a fost ales sa-si transfere arhivele datorita ,,ireprosabilei serviri a autoritatilor pentru securitatea Statului". Dupa ce a luat legatura cu un ofiter al MI6, Mitrokhin a fost scos din Rusia in 1992, dandui-se un nou ,,sanctuar" in Occident El a fugit cu sase lazi pline cu note luate de el insusi in cei treizeci de ani ca arhivar KGB. In 1999 a scris 'Tho Sword and the Shield: The Mitrokhin Archive and the Secret History of the KGB. (Spada si Scutul: Arhiva Mitrokhin si Istoria Secreta a KGB).


  – Ce documente importante a facut publice Nikitici Mitrokhin in martie 2002?

A facut publice 178 de pagini de operatiuni ale KGB referitoare la asasinate si operatiuni de sabotaj in Afganistan din 1978 pana in 1983. Mitrokhin scria notele pe ascuns in timpul noptii; le spunea superiorilor sai ca lucra mai linistit noptile.



  – Ce ofiter de marina rus a fost arestat de FSK pe 01 februarie 1996?

Capitanul Alexander K. Nikitin. Ofiter de marina pensionat, a fost arestat de contraspionajul rus sub acuzatia de spionaj. Nikitin a fost condamnat pentru spionaj si pentru divulgarea de secrete de Stat. A stat zece luni la inchisoare. In septembrie 2000, Curtea Suprema Rusa a refuzat sa revizuiasca cazul. Cand a fost arestat, Nikitin lucra la firma de consultanta norvegiana pentru mediul inconjurator Bellona. Compania incerca sa studieze problema contaminarii apelor marii Nordului de catre reactoarele nucleare ale submarinelor rusesti. In 1995 Guvernul rus i-a predat Bellonei documente si registre ale radioactivitatii generate de submarinele sale. In mod misterios, Bellona lucra cu documente puse la dispozitie de catre cineva care apartinea Marinei ruse. FSK-ul a inceput sa cerceteze. In final, Alexander Nikitin a fost arestat pentru ca predase secrete de Stat Bellonei. Guvernul Norvegiei a trimis o scrisoare interesandu-se de soarta lui Nikitin. De asemenea, vicepresedintele Statelor Unite, Al Gore, s-a interesat de caz. Amnisty International l-a definit pe capitanul Alexander Nikitin ca primul prizonier de constiinta al Rusiei de la Andrei Saharov. Nikitin a ramas in detentie zece luni.



  – Care cetatean sovietic si lucrator la Afacerile Externe a spionat pentru CIA timp de multi ani?

Alexander D. Ogorodnik a spionat pentru CIA in cadrul Departamentului pentru Afaceri Globale a Ministerului Sovietic al Afacerilor Externe in anii saptezeci. El credea ca era spionul  american situat in pozitia cea mai inalta a Administratiei sovietice. In realitate, aceasta pozitie o ocupa colonelul Oleg Penkovski. Ogorodnik s a apropiat de CIA in 1974 cand lucra pentru serviciul extern sovietic din Canada, si a transmis CIA sute de documente secrete pana in 1977. Dupa ce si-a recunoscut vina, a cerut sa faca o marturie in scris. Inainte de a o semna cu pixul, a rupt partea de sus, a scos o pilula cu venin furnizata de CIA si a inghitit-o. Cateva minute mai tarziu era mort. Numele sau conspirativ in CIA era ,,Trigon".
(50)


  – Cine a fost unul dintre spionii cu cel mai mare grad care a dezertat in Occident?

Maiorul Alexander Mihailovici Orlov, ofiter al serviciului secret sovietic in timpul decadei anilor '20 si '30. Orlov era fiul unui om de afaceri evreu si se nascuse in orasul bielorus Bobruysk. La putin timp si-a parasit religia, imbratisand comunismul. S-a inrolat in Armata Rosie, luand parte la Revolutie, la Razboiul Civil si la razboiul Ruso-Polonez. In acesta din urma a comandat o unitate de luptatori de gherila care lucrau pentru serviciul de contrainformatii militar. Munca sa i-a atras atentia lui Felix Djerjinski. Intre 1921 si 1923 Orlov si-a incheiat studiile in Drept la Universitatea din  Moscova iar in 1924 s-a reintors in OGPU. In 1926 a inceput sa ia parte la operatiunile din strainatate, fiind repartizat ca sef OGPU la Paris. Din 1933 a lucrat ca agent sub acoperire in cateva orase europene. In timp ce calatorea spre Statele Unite a obtinut un pasaport pe numele lui William Goldin, un presupus imigrant austriac care ajunsese in Statele Unite. In iulie 1934 este numit rezident la Londra, conducand direct operatiunile de spionaj din Marea Britanie. In septembrie 1936 Orlov a fost trimis la Madrid ca rezident al NKVD din Spania in timpul Razboiului Civil.



  – Ce actiuni a realizat maiorul Alexander Mihailovici Orlov in timpul Razboiului Civil spaniol?

In realitate, Orlov a fost foarte activ in Spania. Era seful serviciului de informatii si contrainformatii sovietic din Spania; a supravegheat predarea de arme sovietice Republicii; a cules informatii valoroase despre miscarile trupelor nationale ale generalului Francisco Franco; a creat mecanismul de implementare al Serviciului de Ancheta Militara si a infiintat o scoala de spioni care a dat mai multi spioni sovietici celebri, cum ar fi Kim Philby sau Morris Cohen.



  – Din ce cauza a dezertat Orlov?

In iulie 1938 a fost chemat la Moscova. Incepusera epurarile staliniste in serviciile de spionaj iar Alexander Mihailovici Orlov ar fi trebuit sa fie una din victimele lor. Stalin intentiona sa-i execute pe toti acei membri ai serviciilor de spionaj care realizasera actiuni de informare in strainatate. Orlov a decis sa zboare din Spania in Statele Unite via Canada, folosind pasaportul fals pe care il obtinuse in 1932 si pe care il pastra intr-un seif si aproape 30.000 de dolari. Orlov a calatorit impreuna cu sotia sa, ramanand in acea tara sub nume de imprumut pana cand, in 1953, s-a hotarat sa scrie o carte. Orlov a trait ca un evadat intre 1938 si 1953 pana cand l-au detectat CIA si FBI. Alexander Mihailovicl Orlov a aparut intr-o audienta in fata Congresului pentru a prezenta operatiunile spionajului sovietic impotriva Statelor Unite. Orlov nu a dezvaluit numele niciunui agent sovietic aflat in Occident in cei 45 de ani cat a trait in Statele Unite. In 1969 si 1971 Orlov s-a intalnit cu ofiteri KGB. Maestrul spionilor a decedat in 1973, la 78 de ani, inconjurat de fii si nepotii sai americani.



  – Ce ofiter KGB a dezertat in Australia in aprilie 1954?

Vladimir Petrov. Cand a fost interogat de ofiterii serviciului secret australian, Petrov a descris o ruta de fuga utilizata de tradatorii Donald MacLean si Guy Burgess. Petrov a dezvaluit ca cel de-al ,,Treilea Om" despre care vorbeau asa de mult ziarele britanice era de fapt Harold ,,Kim" Philby. Petrov intrase in OGPU in 1933 ca criptograf. In timpul celui de-al Doilea Razbpi Mondial a fost repartizat la ambasada sovietica din Stockholm iar apoi la cea din Canberra (Australia). Dupa executia lui Beria din 1953, Petrov a fost implicat in complotul pentru preluarea controlului Guvernului dupa moartea lui Stalin. Cand Vladimir Petrov a fost chemat la Moscova, a decis sa dezerteze la Sidney. In schimbul azilului, Petrov a dezvaluit serviciului secret australian sistemul de spionaj sovietic de cifrare si descifrare a mesajelor, cat si sistemul de criptare folosit de serviciile secrete sovietice.



  – Ce ofiter GRU a fost mult timp ,,dezertor la locul de munca" al americanilor?

Generalul locotenent Dimitri Fedorovici Poliakov a fost ,,dezertor la locul de munca" timp de 18 ani. Se credea ca el era ofiterul GRU cu cel mai inalt grad care devenise tradator. In noiembrie 1961 Poliakov era colonel GRU, lucrand sub acoperirea de membru al misiunii sovietice pe langa Natiunile Unite. Intr-o dimineata s-a apropiat de un american care lucra pentru FBI la ONU si i-a spus ca dorea sa ia legatura cu seful Armatei intai, al carui cartier general se afla in Manhattan. Comandantul sef l-a invitat pe Poliakov la o petrecere. In timpul petrecerii, sovieticul a fost prezentat unui ofiter CIA. Poliakov fusese antrenat sa recruteze agenti sub acoperire in Statele Unite. Spionul sovietic a inceput sa dea CIA nume de agenti ilegali sovietici, cum ar fi Kaarlo Tuomi, Alexander Sokolov, Nelson Drummond, William Whalen, Herbert Beockenliaupt si Jack Dunlap. In noiembrie 1965 a fost trimis ca atasat la ambasada sovietica din Rangun (Myanmar) iar in 1973 la cea din India.



  – Cand a fost descoperit generalul locotenent Dimitri Fedorovici Poliakov?

Se pare ca a fost tradatorul din CIA, Aldrich Ames, cel care i-a dezvaluit KGB adevarata identitate a lui Poliakov. Arestat de KGB, Dimitri Fedorovici Poliakov a fost executat in 1986.



  – Ce informatii valoroase a transmis Poliakov CIA inainte de a fi descoperit de KGB?

Generalul locotenent Dimitri Fedorovici Poliakov a predat Statelor Unite informatii despre rachete strategice, rachete antitanc, strategie nucleara, razboiul chimic si biologic si sistemele de aparare civila in cazul atacului nuclear asupra Uniunii Sovietice.



  – Ce nume conspirativ a primit generalul locotenent Dimitri Fedorovici Poliakov?

Joben.



  – Ce alt agent GRU era in realitate un ,,dezertor la locul de munca" al CIA?

Locotenentul colonel Piotr Popov. Ofiterul GRU a spionat pentru CIA intre 1953 si 1958. Pe 1 ianuario 1953 Popov s-a apropiat de un diplomat american din Austria si i-a predat un mesaj adresat CIA in care cerea sa stabileasca o intalnire. La prima intalnire, Popov i-a furnizat serviciului secret american toata structura GRU si ofiterii sai superiori. De asemenea, a predat informatii despre misiunile spionajului militar sovietic din Austria si Iugoslavia. Dupa o scurta perioada la Moscova, Popov a fost trimis la Berlin. In acea perioada a dezvaluit CIA planurile sovietice de a trimite agenti sub acoperire in diferite orase din Statele Unite. In 1958 GRU i-a ordonat locotenentului colonel Piotr Popov sa se intoarca la Moscova. In capitala rusa, Popov a primit un comunicat de la biroul CIA in care i se cerea o intalnire urgenta. Intalnirea avea scop sa i se spuna sa se ascunda deoarece KGB era pe urmele lui, dar era prea tarziu. In timpul intalnirii Popov si Russell Langelle, agentu CIA, au fost arestati de catre KGB. Langelle a; fost expulzat deoarece avea imunitate diplomatica iar locotentul colonel Piotr Popov a fost executat.



  – Cine l-a demascat pe locotenetul colonel Piotr Popov?

George Blake, un tradator al Serviciului Secret ds Spionaj (MI6) si care era in realitate o cartita KGB in spionajul britanic. El l-a denuntat pe locotenentul Ionel Piotr Popov.



  – Ce ofiter de marina sovietic a fost obligat de catre FBI sa devina agent dublu?

Nicholas George Shadrin. Ofiter de marina sovietic, a fost obligat de catre FBI sa devina agent dublu. Nikolai Fedorovici Artamonov, adevaratul nume al lui Shadrin, a absolvit Academia Navala Frunze. In 1955 a fost avansat la gradul de comandant de vas de razboi. Atunci cand nava sa a ancorat in Gdansk, Polonia, el si amanta sa poloneza au trecut marea Baltica in noaptea de 7 spre 8 iunie 1959 intr-o barca mica. Artamonov, oare si-a schimbat numele in Shadrin, a cerut azil in Statele Unite. O perioada scurta a colaborat cu DIA, spionajul militar american. Shadrin si sotia lui au obtinut nationalitatea americana iar in 1972 el a obtinut doctoratul in Afaceri Internationale la Universitatea George Washington. Teza sa s-a bazat pe o evaluare profunda a Marinei Sovietice. Nikolai Fedorovici Artamonov a fost judecat in contumacie in Uniunea Sovietica si condamnat la moarte. In 1966 a fost contactat de catre KGB iar FBI l-a obligat sa devina agent dublu. In timp ce se afla intr-o calatorie la Viena, Shadrin a fost sechestrat de agenti KGB pe 20 decembrie 1975. El ar fi trebuit sa fie protejat de catre biroul CIA din Viena, dar problema e ca nimeni din capitala austriaca nu fusese informat de vizita lui Shadrin. Se pare ca, Nikolai Fedorovici Artamonov sau Nicholas George Shadrin, a decedat la varsta de 47 de ani, victima unei supradoze de cloroform pe care i-a administrat-o KGB.


va urma



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu