joi, 30 iunie 2016

K.G.B. (15)

Eric Frattini








  – Ce era cunoscuta drept "Sparta" in spionajul sovietic?

O celula de spionaj sau o retea de spioni dintr-o tara dusmana. 



  – Ce a fost denumit problema "Arcos"?

Reteaua de spioni sovietici care operau in Marea; Britanie in anii douazeci. Spionii sai operau sub acoperirea Misiunii Comerciale Sovietice din Londra printr-o companie numita Societatea de Cooperare a Tuturor Rusiilor (ARCOS, in engleza). In mai 1927 ofiteri ai MI5-ului au intrat in birourile ei, de unde au confiscat aproape un sfert de milion de documente secrete. Pusa in fata dovezilor gasite, Marea Britanie a rupt relatiile diplomatice cu URSS.



  – Ce era cunoscut drept ,,Cercul de Spionaj Atomic"?

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Guvernul sovietic a operat in Canada si Statele Unite cu scopul de a obtine cel mai mare numar de secrete atomice ale acestor tari. KGB si-a dublat eforturile in aceasta zona in timpul Razboiului Rece.



  – Cine au fost principalii spioni ai ,,Cercului de Spionaj Atomic"?

Klaus Fuchs si David Greenglass, care lucrau ca tehnicieni in Laboratorul National de la Los Alamos; Alan Nunn May si Bruno Pontecorvo, savanti care lucrau in Canada si Donald MacLean, care, din 1944, ocupa functia de prim secretar al Ambasadei Marii Britanii din Washington iar din vara lui 1945, era coordonator al actiunilor anglo-americane pentru unirea proiectelor Manhattan si Tube Alloys. Proiectul beneficia de informatii despre proiectul Manhattan, care avea, pentru sovietici, numele de cod Enormoz. Proiectul Manhattan este proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. La el au lucrat Statele Unite, Marea Britanie si Canada.



  – Ce informatie valoroasa i-au transmis lui Lavrenti Beria, Alan Nunn May si Klaus Fuchst

Alan Nunn May -- formula de imbogatire a uraniu



  – Cine i-a spus lui Stalin ca Statele Unite aveau o arma cu o mare putere de distrugere?

Presedintele Harry Truman in timpul Conferintei de la Potsdam din 24 iulie 1945. Stalin 1-a sunat de la resedinta sa pe Beria si i-a dat puteri depline sa afle cat mai multe date despre aceasta noua arma.



  – Ce a fost operatiunea denumita ,,Gold"?

Atunci cand KGB a descoperit asa-numitul ,,tunel al Berlinului", a decis sa infiinteze asa-numita operatiune ,,Gold" pentru a dezinforma prin informatii false agentii britanici si americani care interveneau in comunicatiile sovietice din orasul german.



  – Ce a fost operatiunea denumita "Bluebell"?

Operatiunea ,,Bluebell" a fost pregatita de spionajul sovietic cu scopul de a contracara operatiunea pregatita de catre CIA. Operatiunea ,,Bluebell" a reprezentat infiltrarea de agenti si informatori ai CIA in Coreea de Nord in timpul Razboiului coreean din iunie 1950.



  – Ce inseamna "A arde" in lumea spionajului ruso-sovietic?

A-l descoperi pe un agent, sacrificandu-1 pentru unul mai important, de exemplu o cartita.



  – Pe cine desemneaza ,,Ciujoi"?

Este cuvantul cu care agentii serviciilor secrete ai Uniunii Sovietice ii definesc pe toti acei agenti care muncesc in vreun serviciu secret de spionaj din motive ideologice sau politice si, in general, in schimbul banilor. Ciujoi in rusa inseamna ,,extraterestru".



  – Ce inseamna ,,Consumator"?

Este cuvantul cu care agentii spionajului sovietic defineau orice agentie care utiliza informatiile de spionaj culese de proprii lor agenti.



  – Ce inseamna a ,,Gati cartile"?

Este un termen folosit in anii nouazeci de catre agentii SVR, noul serviciu de spionaj al Federatiei Ruse. Termenul inseamna ca o agentie este in proces de analizare al informatiilor culese de mai multi agenti.



  – Ce inseamna ,,Dezinformare"?

Cu toate ca astazi este un termen utilizat de catre toate serviciile de spionaj ale lumii, in realitate cuvantul provine de la KGB. Spionajul sovietic l-a pus in practica timp de multi ani, in special in razboiul secret impotriva CIA. De exemplu, in iunie 1957, KGB a falsificat scrisul lui Abba Eban, ambasadorul Israelului la Washington, pentru a scrie mai multe scrisori lui Charles Malik, primul ministru al Libanului. In scrisorile false, Eban ii dezvaluia liderului libanez preocuparea sa fata de politica de interventie straina (Egiptul si URSS) pentru a provoca ambele tari sa fie dusmane. Scrisorile au fost trimise de catre KGB ziarelor egiptene. Atat Eban cat si Malik au trebuit sa faca declaratii publice, denuntand ca scrisorile erau false. 



  – Ce alta scrisoare celebra a falsificat KGB pentru o operatiune de dezinformare?

O scrisoare a presedintelui Ronald Reagan adresatii regelui Juan Carlos I al Spaniei. Cazul a fost descoperii de CIA iar continutul scrisorii nu a fost facut public.



  – Sub ce alta forma cunostea KGB acest tip de operatiuni de dezinformare?

Ca ,,masuri active".



  – Ce operatiune de dezinformare creata de KGB a cauzat multe probleme liderilor americani si ai NATO?

Cu ajutorul sergentului Armatei Statelor Unite Robert Lee Johnson, KGB a reusit sa introduca un document fals in care aparea lista a 42 de obiective din Europa care urmau a fi atacate cu rachete nucleare din Statele Unite in cazul unei posibile invazii sovietice a continentului. Casa Alba si Departamentul de Stat si de Aparare au fost obligate sa dea explicatii.



  – Ce inseamna in spionajul sovietic ,,a creea vin gard" sau ,,a ridica un gard"?

Incalcarea granitei cu alta tara sau a activitatilor de spionaj militar.



  – Ce a fost operatiunea ,,Norvegia"?

O operatiune pregatita catre KGB al carei obiectiv a fost Verna Gerhardsen, sotia primului ministru al Norvegiei, Einar Gerhardsen. Intentia era sa o implice pe sotia politicianului intr-un presupus scandal sexual. Doreau sa se foloseasca de acest fapt pentru ca Verna Gerhardsen sa devina informatoare a KGB. La inceputurile anilor cincizeci, Verna era o activista de stanga dintr-o organizatie tinereasca care avea legaturi cu grupul ,,Tinerii Pionieri ai Uniunii Sovietice". In 1954 Verna a calatorit la Moscova intr-o vizita oficiala a organizatiei sale. La hotelul Intourist din Erevan, capitala Armeniei sovietice, Verna Gerhardsen a cunoscut un tanar rus numit Evgheni Belyakov, care era in realitate un ofiter KGB. Belyakov a sedus-o pe Gerhardsen si a inregistrat cu o camera video actul sexual. Pentru a evita ca respectivul caz sa fie facut public, sotia Primului Ministru al Norvegiei a transmis KGB informatii despre pozitia tarii sale in cadrul NATO si al Natiunilor Unite. Norvegia nu a dat nicio explicatie oficiala atunci cand cazul a fost facut public in 1993.



  – Din ce operatiune compromitatoare celebra a iesit prost KGB?

In timpul unei operatiuni de supraveghere a ambasadei Frantei din Moscova, agentii KGB l-au urmarit pe un diplomat de rang inalt al delegatiei franceze. Francezul s-a indreptat catre o casa din suburubiile Moscovei si a intretinut o relatie homosexuala cu alt barbat. Actul sexual a fost fotografiat de catre agentii KGB. A doua zi diplomatul a primit la birou copii ale fotografiilor cat si o scrisoare in care ii cereau ca, daca nu vroia ca pozele sa fie trimise superiorilor sai, trebuia sa transmita informatii KGB. Diplomatul a refuzat iar fotografiile au ajuns la Ministerul de Afaceri Externe din Paris. Sefii diplomatului au compus o scrisoare de multumire pentru ,,cadoul" special, informand KGB ca ei deja erau la curent cu homosexualitatea functionarului lor si ca, din acest motiv, fotografiile nu erau necesare.



  – Ce era cunoscut ca ,,Cercul de Spionaj Lucy"?

Operatiunea de spionaj pusa la punct in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre spionajul sovietic. ,,Lucy" era numele conspirativ al lui Kart Sedlacek, un membru al serviciului secret ceh, care lucra in Elvetia sub identitatea unui ziarist numit Thomas Selzinger. Unul dintre membrii retelei de spioni sovietici a fost Sando Rudolfi, un maghiar care a devenit comunist in 1919 si care a inceput sa lucreze pentru serviciul secret sovietic. Ca agent sub acoperire al Kominternului, a operat la Paris din 1930 pana in 1936. Dupa aceea si-a schimbat numele in cel de Alexander Rado, al carui nume de cod era ,,Dora". El era in realitate rezidentul sef al spionajului sovietic din Elvetia.



  – Din cine mai era format ,,Cercul de Spionaj Lucy"?

Rudolph Roessler, un german antinazist care avea contacte in armata germana si Alexander Foote, un membru al stangii britanice, care era responsabil cu transmiterea si primirea comunicatelor la si de la Moscova. De asemenea, faceau parte din aceasta retea de spioni Ursula Kuczynski, care lucra sub identitatea unei invatatoare numita Rachel Duebendorfer, cu numele conspirativ ,,Sissy" si Christian Schneider care lucra sub identitatea unui croitor, avand numele conspirativ de ,,Taylor".



  – Ce informatii importante au obtinut spionii ,,Cercului de Spionaj Lucy"?

Spionii lui ,,Lucy" au dat ziua cand urma sa aiba loc invazia Uniunii Sovietice de catre trupele lui Hitler, exact pe 22 iunie 1941. De asemenea, au transmis ,,ordinul de lupta". Alta informatie importanta transmisa Moscovei de catre retea a fost planul ofensivei germane de la Kursk, fapt ce a permis aparatorilor sa obtina, un mare avantaj asupra atacatorilor.



  – Ce zvonuri au aparut dupa razboi referitoare la ,,Cercul de Spionaj Lucy"?

Se spune ca Roessler a putut opera in Elvetia datorita faptului ca autoritatile acestei tari au acceptat munca sa ca spion in schimbul transmiterii de informatii despre serviciul secret german. In noiembrie 1943, de teama sa nu puna in pericol neutralitatea elvetiana, autoritatile l-au arestat pe Foote in timp ce Roessler a fost avertizat ca nu i se vor mai accepta comuncatiile cu Moscova. Sotii Duebendorfer au fost arestati in mai 1944. Germanii au cerut predarea tuturor spionilor sau ca elvetienii sa ii predea la granita. Elvetia a refuzat, eliberandu-i pe toti. Rado a zburat la Moscova iar restul la Parisul eliberat de catre Aliati.



  – Care a fost sfarsitul lui Alexander Foote si al lui Duebendorfer?

In 1945 au fost inchisi din ordinul lui Stalin probabil din cauza faptului ca dictatorul nu dorea sa recunoasca ca un german antinazist ar fi putut ajuta forta militara sovietica in operatiuni de razboi cum ar fi fost apararea Kurskului. Atunci cand Sando Rudolfi zbura catre Moscova, unde l-ar fi asteptat aceeasi soarta ca pe colegii sai, in timpul unei escale la Cairo, a reusit sa evadeze si sa dispara. Dupa moartea lui Stalin, Rudolfi s-a intors in Ungaria, unde a murit in 1981.
Odata eliberat, Alexander Foote, a dezertat din serviciul secret sovietic, intorcandu-se in Marea Britanio natala, unde a murit in 1990.
Rudolph Roessler si-a incheiat zilele in Elvetia, unde a fost arestat in 1950 pentru ca a realizat activitati de spionaj in Germania Occidentala. Roessler a fost condamnat la un an de inchisoare. Dupa ce a fost eliberat, a disparut de pe fata pamantului.



  – Ce dizident bulgar a fost asasinat cu o intepatura veninoasa provenita de la un pistol-umbre- la proiectat de KGB?

George Markov, un scriitor bulgar dizident care locuia in Marea Britanie. Fost protejat al lui Todor Jivkov, secretarul general al Partidului Comunist din Bulgaria, a dezertat in Marea Britanie, denuntand la BBC opresiunea regimului lui Jivkov. Pentru a-1 asasina, Directoratul Tehnic al KGB a creat un pistol-umbrela care propulsa un varf mic continand o puternica otrava toxica. Umbrelele aveau un rezervor care permitea lansarea sagetii cu ajutorul gazului comprimat. Doua pistoale-umbrela au fost trimise de la Moscova la Sofia, pentru a-i pregati pe doi agenti ai spionajului bulgar, Durjavna Sigiirnost. Echipa de asasini a fost trimisa la Londra. In septembrie 1978, in timp ce se plimba pe Podul Waterloo, Markov s-a lovit de un alt om care purta o umbrela. Dupa cateva minute nu s-a simtit bine si a fost spitalizat de urgenta. Pe 11 septembrie a murit fara sa-si recapete cunostinta. La autopsie s-a descoperit o mica piscatura pe piciorul drept, dar otrava folosita pentru a-1 ucide pe Markov disparuse.



va urma





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu