joi, 2 iunie 2016

K.G.B. (11)


Eric Frattini






TRADATORI


  – Care este cuvantul folosit de KGB in rapoartele oficiale pentru a-i descrie pe tradatori?

,,Porc". !



  – Ce ofiter, dezertor de fapt, a pasat cel mai mare numar de secrete sovietice CIA si MI6?

Colonelul Oleg Penkovski, care a pasat secrete Statelor Unite si Marii Britanii din aprilie 1961 pana in august 1962. Informatia sa despre desfasurarea de rachete in timpul Crizei din Cuba i-a permis presedintelui Kennedy sa cunoasca intentiile sovietice si capacitatea lor de reactie. Fiul unui ofiter tarist care a luptat impotriva bolsevistilor in Razboiul Civil Rus (1917-1920), Penkovski a intrat la Academia de Artilerie, pe care a absolvit-o ca ofiter in 1939. Pe parcursul anului 1940 Penkovski a luptat scurt timp impotriva Finlandei iar in iunie 1941, in timpul invaziei germane, Penkovski a fost repartizat la Moscova in calitate de ofiter politic de legatura in actiuni secrete. Intre 1944 si 1945 s-a prezentat voluntar pentru lupta fiind repartizat la o unitate de tancuri. Dupa razboi s-a casatorit cu fiica unui general iar in 1948 a participat la un curs in cadrul Academiei Militare ,,Frunze", unde, a invatat sa vorbeasca engleza la perfectie. De asemenea si-a luat diploma in strategia serviciilor secrete de 
informatii de la Academia Diplomatica Militara. In 1955 a fost trimis in Turcia ca atasat al ambasadei; intre 1958 -si 1959 a fost repartizat la Academia Militara pentru a face un curs despre rachete si, la putin timp, spera sa fie trimis ca atasat al ambasadei sovietice din India.



  – Ce a cauzat dezertarea lui Oleg Penkovski?

Din cauza antibolsevismului tatalui sau, Oleg nu a fost trimis la ambasada sovietica din New Delhi. Imediat a stiut ca acest fapt va fi intotdeauna o piedica pentru cariera pe care si-o pregatise. Intr-o noapte de august din 1960 s-a apropiat de doi turisti americani si i-a rugat daca puteau sa lase o scrisoare la ambasada Statelor Unite de la Moscova. Odata ce CIA a verificat semnatura si a fost analizata importanta lui Oleg Penkovski in lumea serviciilor secrete, au incercat sa il contacteze printr-un agent cu foarte putina experienta. Atunci Penkovski a decis sa ii contacteze pe britanici. In acel moment Oleg Penkovski lucra in GRU, serviciul secret militar, fiind responsabil de relatiile dintre oamenii de afaceri occidentali si Comitetul de Stat pentru Coordonarea Muncii de Cercetare Stiintifica. Serviciul britanic MI6 a aflat de Penkovski printr-un om de afaceri canadian.



  – Ce viitor director al CIA a decis ca americanii si britanicii ar trebui sa fie cei care sa profite de informatiile lui Oleg Penkovski?

Richard Helms, directorul de operatiuni clandestine iile CIA. In aprilie 1961, Penkovski ii daduse o scrisoare lui Greville Wynne, un om de afaceri britanic. Cateva zile mai tarziu, Oleg Penkovski a ajuns la Londra in fruntea unei delegatii sovietice. O echipa comuna CIA-MI6 a luat legatura cu Penkovski. In acea prima intalnire, Oleg Penkovski a informat ambele servicii secrete ca Nikita Hrusciov se pregatea sa desfasoare rachete nucleare in insula Cubei cu scopul de a apara tara caribeana in cazul unei tentative de invazie din partea Statelor Unite.



  – Ce nume de cod primea materialul secret furnizat de catre tradatorul din KGB Oleg Penkovski spionajului american?

Coaja de Fier.



  – Ce i-au oferit CIA si MI6?

Sa dezerteze in Occident si pentru aceasta CIA si MI6 l-au fotografiat imbracat in uniforma de colonol britanic si american. Dar el dorea o lista lunga 10 cadouri care continea de la stilouri, ceasuri de aur pentru femei, ciorapi, jucarii pentru copii si o sticla de coniac de saizeci de ani. Pentru a-si explica refuzul de a dezerta in Occident, Penkovski i-a trimis o scrisoare lui Allen Dulles, spunandu-i: ,,Eu am fost intotdeauna in prima linie de lupta ca voluntar si acolo vreau sa raman".



  – Cine era ofiterul de legatura intre Penkovski sl CIA-MI6?

Janet Anne Chisholm, sotia lui Roderick Chisholni, un ofiter MI6 aflat sub acoperire diplomatica in cadrul ambasadei britanice. Janet era mama a trei copii si inainte de a se casatori, fusese secretara in MI6. Plimbarile sale zilnice prin parc erau folosite de catre Penkovski pentru a-i preda documente si informatii. Pentru marea cantitate de material pe care o furniza Oleg Penkovski, CIA a alocat aproape douazeci de traducatori iar MI6 doisprezece.



  – Ce rol a jucat Oleg Penkovski in ,,criza rachetelor din Cuba"?

Atunci cand a izbucnit ,,criza rachetelor" din Cuba la finele lui 1962, analistii au revazut fotografiile oferite de catre Penkovski cu rachetele cu raza medie de agtiune SS-4. Acelea reprezentau dovada ca URSS-ul desfasura acele rachete cu unicul scop de a le lansa impotriva Statelor Unite.



  – Cum l-a descoperit KGB pe Oleg Penkovski?

CIA era din ce in ce mai ambitioasa asa ca i-a cerut lui Penkovski sa le ofere informatii ,,extrem de secrete". Pe 2 noiembrie 1961, un agent CIA din cadrul ambasadei Statelor Unite de la Moscova a primit un ,,apel silentios" care indica faptul ca cineva lasase o informatie valoroasa intr-una din casutele de securitate. Atunci cand se pregatea sa o preia, agentul a fost arestat de KGB. Agentul CIA, aflat sub imunitate diplomatica, a fost expulzat din Uniunea Sovietica. Greville Wynne, omul de afaceri britanic, a fost arestat de spionajul ungar si trimis la Lubianka pe 2 noiembrie. Ceea ce nu stia nimeni era ca Oleg Penkovski fusese arestat pe 22 octombrie. In mai 1963 cazul ,,Penkovski" a fost facut public si s-a dezvaluit ca Wynne era curierul sau din Occident. Oleg Penkovski a fost condamnat la moarte si executat la Lubianka pe 17 mai 1963. Grevillo Wynne a fost condamnat la trei ani de inchisoare si trimis intr-un lagar de munca. In final, a fost dat la schimb pentru spionul Gordon Lonsdale si sotii Peter si Helen Kruger.



  – Ce nume de cod primea materialul secrof furnizat de catre tradatorul Oleg PenkovshI spionajului britanic?

Arnika



  – Care era numele de cod conspirativ al lui Oleg Penkovski in cadrul MI6 si CIA?

,,Erou" pentru CIA si ,,Yoga" pentru MI6.



  – Ce cantitate de materiale a predat Oleg Penkovski MI6 si CIA?

A predat 140 de ore de conversatie, 1.200 de pagini transcrise si 111 role foto.



  – Ce a cauzat in GRU descoperirea tradatorului Oleg Penkovski? 

Ivan Serov, sef al GRU, a fost demis din functia sa si i s-au retras toate functiile, onorurile militare si pensia. In final, Serov s-a impuscat in cap. Aproximativ 300 de ofiteri ai GRU au fost epurati din functiile lor cat si o suta de ofiteri ai unitatii de rachete si artilerie.



  – Ce agent al spionajului sovietic a scris ca ,,orice om cinstit ar trebui sa incerce sa-l asasineze pe Stalin"?

Artur Khristianovici Artuzov. Fiul unui fabricant de branza elvetiano-italian care a emigrat in URSS, Artuzov a fost seful contrainformatiilor din Ceka si seful Primului Directorat (serviciul secret extern) al OGPU Intre 1929 si 1934. Artuzov era un expert in infiltrarea delegatiilor diplomatice straine. Membru al NKVD (Comisariatul pentru Afaceri Interne), Artuzov era din ce in ce mai putin de acord cu politica lui Stalin legata de relatiile cu Germania lui Adolf Hitler si de tratamentul aplicat Poloniei. La inceputurile lui 1938 a fost arestat si asasinat.



  – Ce subdirector al GRU a dezertat in Occident in 1985?

Serghei Bokhane, subdirector al GRU, serviciul secret militar, care a dezertat in Occident in 1985 fiind repartizat in Grecia. Guvernul grec le-a predat autoritatilor sovietice pe sotia si fiica lui Bokhane.



  – Ce agent KGB a dezertat la Viena in 1954?

Maiorul Peter Sergheevici Deriabin. Originar din Siberia, a servit in Armata Rosie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce a fost ranit de patru ori, a fost repartizat la Scoala de Contrainformatii Militare din iunie 1944 pana in aprilie 1945. Dupa o scurta perioada in cadrul Serviciului de Securitate al Statului in Siberia, a fost repartizat la Ministerul pentru Securitatea Statului, NKGB, unde era responsabil ca supravegherea personalului militar care se ocupa de paza Kremlinului.



  – In cadrul carui Directorat era repartizat Deriabin atunci cand a dezertat?

In mai 1952, Peter Sergheevici Deriabin a fost repartizat in cadrul sectiunii pentru Austria si Germania din cadrul celui de-al Doilea Directorat, care avea autoritate in operatiunile de spionaj din strainatate. In septembrie 1953 era la Viena, care inca se afla sub ocupatia aliatilor. 



  – Cum l-a scos CIA pe Peter Sergheevici Deriabin din Viena?

Deriabin a lasat o sotie si un fiu in URSS. CIA a trebuit sa-1 scoata pe Deriabin din capitala austrica in avion deoarece ar fi trebuit sa traverseze cu trenul zona de ocupatie sovietica din jurul Vienei. CIA l-a tinut pe Deriabin ascuns cinci ani pana cand i-a propus sa lucreze pentru ei.



  – Ce informatie valoroasa i-a dat Derbin CIA?

A informat ca spionajul sovietic reusise sa se infiltreze in SDECE, serviciul de spionaj francez. Se pare ca, unul dintre sefii cei mai importanti era un informatoi al Moscovei.



  – Ce loc de munca a avut Peter Sergheevici Deriabin in CIA?

A devenit un adevarat expert in spionajul sovietic. A predat la Scoala de Inteligencia Militara si a tradus in engleza ,,Hartiile lui Penkovski". Deriabin a scris mai multe carti, autobiografia sa, intitulata Lumea secreta (1959); KGB, maestrii Uniunii Sovietice (1972); Spionul care a salvat lumea (1992). Deriabin a decedat cand lucra la aceasta carte.



  – Ce problema a creat eroarea unui agent MI5 de a schimba numele unui tradator al KGB intr-un raport?

Agentul MI5 i-a dezvaluit ziarului Daily Telegraph numele unui spion care fugise in Occident dar, cand 1-a scris, a gresit. Numele gresit era acela de ,,Generalul maior Anatoli Dolnitin" pe cand dezertorul era Anatoli Giolitin. Telegraph a publicat stirea despre dezertor fara sa-si consulte sursa.



  – De ce s-a produs eroarea?

Deoarece ziaristul a verificat ca in 1961 fusese repartizat in Marea Britanie un diplomat numit Anatoli Alexander Dolnitin si a crezut ca el era dezertorul. Eroarea a provocat furia adevaratului dezertor, Anatoli Golitin, care a decis sa paraseasca Marea Britanie si sa ceara in final azil in Statele Unite.



  – Ce s-a intamplat cu agentul MI5 care a pasat informatia lui Daily Telegraph?

In primul rand a primit o mustrare pentru ca dezvaluise informatie secreta a contraspionajului britanic. Dupa aceea a fost felicitat pentru ca, fara sa stie, reusi sa atraga atentia KGB fata de Golitin, adevaratul dezertor in timp ce il pazeau pe Dolnitin, care nu avea nici cea mai mica intentie sa dezerteze. MI5-ul a reusit sa realizeze o splendida operatiune de dezinformare fara sa-si dea seama. 



  – Ce maior KGB a dezertat in 1961?

Maiorul Anatoli Mihailovici Golitin a dezertat in Statele Unite in decembrie 1961 din postul sau din Helsinki (Finlanda). Golitin se nascuse in Ucraina. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a servit in Armata Rosie, de unde a fost repartizat la Scoala de Contraspionaj Militar iar ulterior trimis la NKVD si KGB. A fost repartizat la Cartierul General iar intre 1953 si 1955 la statia din Viena, spionandu-i pe emigrantii sovietici. In 1960 a fost repartizat la baza KGB din Helsinki. Acolo, dezamagit de idealurile comunismului, a decis sa dezerteze.



  – In ce caz celebru a ajutat Golitin serviciul secret britanic?

A ajutat Serviciul Secret de Spionaj (MI6) sa inchida cazul impotriva lui Harold ,,Kim" Philby, o cartita din serviciul secret britanic si impotriva lui John Vassal, spion KGB din Amiralitatea britanica.



  – Ce alte cartite a ajutat sa fie demascate Anatoli Mihailovici Golitin?

Activitatile sovietice din Franta. A demascat mal multe cartite infiltrate de KGB care au cauzat demisia a doi dintre cei mai apropiati consilieri ai generalului Charles de Gaulle iar in 1958 l-a demascat pe profesorul Hambleton, un canadian care a fost condamnat la zece ani de inchisoare deoarece a predat KGB un material secret al NATO.


va urma




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu